Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rybkaaa26

URZĄD PRACY

Polecane posty

Gość ssSami
od razu daj konkretne pytania to może ktoś odpowie

Czy można zarejestrować się urzędzie, mieć ubezpieczenie ale pobieranie zasiłku zawiesić??? bo muszę wyjechać na miesiąc lub dwa. Ile jest teraz zasiłku? Ja się w ogóle w tym nie orientuję, nigdy nie byłam zarejestrowana. Pomoże ktoś?

Gość porażone oko
nie , bo w up musisz co miesiać się stawić , masz być gotowa do pracy ,a nie wyjezdzać , nawet im nie mów o wyjezdzie bo stracisz status bezrobotnego i ubezpieczenie !

Gość pdvjfijvsiojfdg
nie kumam, chcesz zarejestrowac się w up żeby mieć ubezpieczenie ale nie chcesz pobierać zasiłku?? po pierwsze pytanie czy masz prawo do zasiłku a po drugie, przecież może Ci ta kasa wpływac na konto, nie musisz jej od razu ruszać, po co zawieszac zasilek?? Fakt nie mów nic o wyjezdzie bo Cię wywalą z UP. Bezrobotnemu przysługuje chyba tylko 2 tygodniowy urlop podczas którego mozesz wyjechac. W innym przypadku musisz być na miejscu gotowa do podjęcia pracy. W takim wypadku w gre wchodzi jedynie 2 miesięczne zwolnienie lekarskie które będziesz musiała jakoś wyczarowac

Gość jhfrhrffnffn
dokladnie, jak sie zarejestrujesz nie mzoesz sobie wyjechac bo cie wyrejestruja i pozbawia prawa do zasilku a po co ci to ubezpieczenei skoro wyjezdzasz? Poza tym najlepeij by bylo sie zarejestrowac i miec opcje przyjazdu jesli bedziesz wezwana a jesli nei to ktos bedzie odbieral np list i wtedy po zwolnienie poleci i juz

Mam prawo do zasiłku bo przepracowałam ostatnie 5 lat bez żadnej przerwy. Chciałam się zarejestrować, żeby mieć ubezpieczenie ale zawiesić żeby móc wyjechać i nie podpisywać listy co miesiąc.

Gość porażone oko
up też łazi na kontrole czy L4 jest zasadne , to taki mały kołchozik ,więc rejestracja dopiero po przyjezdzie ,nie pózniej niż 6 mc od zakończenia DG lub ustania stosunku pracy , jak się spóznisz to nie dostaniesz zasiłku ,ale zarejestrują.

Gość porażone oko
a poza tym jak śmiesz mieć taki sam kolor oczu i włosów jak ja !! :D

Gość pdvjfijvsiojfdg
Jest jeszcze jedna opcja jeśli zalezy Ci na ubezpieczeniu podczas wyjazdu ale wiąże się ona z brakiem ubezpieczenia po powrocie. Możesz iść do UP, zarejestrowac się . Pewnie następny raz będziesz się musiała podpisać za miesiąc. Możesz wtedy nie przyjść i za około 3 tygodnie dostaniesz pismo że zostałaś wyrejestrowana z UP. Od dnia wyrejestrowania ma się jeszcze przez miesiąc ubezpieczenie (wiem to bo sprawdzalam). No i masz 3 miesiace kary podczas której nie mozesz się zarejestrowac czyli przez 2 miesiące nie będziesz mogła się ubepieczyc ale wtedy po tym miesiącu stracisz też prawo do zasiłku.

Gość jhfrhrffnffn
urzad pracy chodzi na kontrole?? Nie rosmieszaj mnie bo pracowalam tam 5 lat, haha po prostu moga ja wezwac bo beda mieli oferte pracy i wtedy wystarczy L 4 skolowac, a na pewn tylko na 2 ;iesiace wyjezdzasz? To faktycznie wtedy bedziesz sie mogla zarejestrowac, tyle tylko nie wiem co z ubezpieczeniem bo po ustaniu zatrudnienia masz ubezpieczenie tylko miesiac

Wiecie co, to ja sobie chyba pojadę, odpocznę a zarejestruję się jak wrócę. Tylko ten brak ubezpieczenia zdrowotnego mnie martwi, ale nie ma chyba innej opcji ubezpieczenia, nie?

Gość jhfrhrffnffn
kara nie wynosi 3 miesiace tylko 4 w przypadku pierwszego niestawienia , cytat z ustawy Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który: odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu przygotowania zawodowego dorosłych, wykonywania prac interwencyjnych, robót publicznych, poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym ma celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie zasiłek przysługuje po upływie 120 dni w przypadku pierwszej odmowy; 180 dni w przypadku drugiej odmowy; 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy,

Gość mkioiiiiiii
sama sie w zusie mozesz ubezpieczyc

jhfrhrffnffn pomóż jak pracowałaś :) Na pewno na dwa miesiące, ja nie jadę do pracy. Mam wszystkich najbliższych za granicą i chce z nimi trochę pobyć. Co zrobić, żeby mieć ubezpieczenie? Mam rozwiązanie umowy z dniem wczorajszym, to znaczy że jestem jeszcze przez miesiąc ubezpieczona?

Gość jhfrhrffnffn
jeszcze co do wyjazdu zagranicznego Bezrobotny, który w okresie nie dłuższym niż 10 dni przebywa za granicą lub pozostaje w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia ( np. wyjazdy na terenie kraju ), nie zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego, jeżeli o zamierzonym pobycie lub pozostawaniu w sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia zawiadomił powiatowy urząd pracy. Zasiłek za ten okres nie przysługuje. Całkowity okres zgłoszonego pobytu za granicą oraz braku gotowości do pracy z innego powodu nie może przekroczyć łącznie 10 dni w okresie jednego roku kalendarzowego.

Gość pdvjfijvsiojfdg
ja bym się bała wyjechac bez ubezpieczenia no chyba że nie chorujesz na cos przewlekle i masz troche grosza żeby w razie czego móc iść prywatnie. Innej opcji ubezpieczenia nie ma. Może Cię ubezpieczyć albo maż, albo rodzice jeśli sie uczysz do 26r.z. Albo UP albo mops ale żeby być ubezpieczonym w mopsie to musisz nie mieć prawa do rejestracji w UP a Ty masz więc to odpada.

Gość porażone oko
jhfrhrffnffn śmiej się śmiej a do mojej koleżanki wpadli na kontrole ,bo 2 x odmówiła stażu z powodu "depresji i lęku społecznego ( nie wiem jak fachowo to brzmi) " dość że miała L4 od psychiatry i chodziło o to że w kontakcie z ludzmi ma niby lęki i napady dusznosci.

Gość jhfrhrffnffn
tak, przez miesiac jeszcze ciebie obejmuje ubezpieczenie, jesli chcesz wyjechac to musisz sobie prywatnie wykupic ubezpieczenie, albo jak pisalam zarejestruj sie , tylko jak dostaniesz wezwanie to ktos z rodziny by musial miec chody u lekarza ktory by ci zalatwil zwolnienie od dnia wezwania do momentu przyjazdu , bo jesli sie tobie zwolnienie skonczy musisz sie stawic w urzedzie pracy

Gość nie mam świadectwa
a ja zapytam co mi grozi jeśli w up skłamię że mam wyksz podstawowe a nie średnie ? potrzebuje pilnie ubezp a nie mam czasu jezdzic na drugi koniec polski po świadectwo , czy muszę też mówić obowiązkowo i pod preją kary gdzie pracowałam czy mogę zataić legalne zatrudnienie , nie mam też świadectwa z podstawówki ( 8 klas) bo zgubiłam ,czy musze go miec do rejestracji? . Nie mam prawa do zasiłku po DG -niepłacone składki.

Gość jhfrhrffnffn
smieje sie bo u nas to maja w dupie wszystko, wzywaja jak sie nie stawisz to wyrejestruja i ok

Gość jhfrhrffnffn
nie pracowalam w rejestracji tylko w posrednictwie pracy, mysle jednak ze swiadectwa z podstawowki nie wymagaja bo byl obowiazek szkolny, a jesli chcesz tylko ubezpieczenie a na pracy ci nie zalezy to nie musisz miec innego swiadectwa , podaj ze masz podstawowe ale musisz sie liczyc z tym, ze moga cie kierowac do byle jakiej pracy typu roboty publiczne itp