Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szpak ptak

Żywopłot

Polecane posty

Gość szpak ptak

Witam, Chciałabym w tym roku zrobić na działce plac zabaw dla dziecka i pomyślałam o "ogrodzeniu" go żywopłotem przynajmniej z jednej strony. Kompletnie jednak nie znam się na ogrodnictwie i proszę o poradę. Chciałabym żeby żywopłot był w miarę dekoracyjny, np z kolorowymi kwatami. Myślałam o róży, ale boję się, że będzie wymagała ciągłej pielęgnacji. Najlepiej żeby krzew był w miarę bezproblemowy (np tyko przycinka z 2 razy do roku) i najlepiej żeby nie wymagał podlewania (nie mieszkamy na działce, tylko dojeżdzamy). Acha i jeszcze jedno- nie planuję żadnego innego płotu ani pergoli, więc nie może być to krzew pnący- nie będzie miał się na czym oprzeć.

Gość pani domu
na żywopłot nadają się tuje , cyprysy , buki , bukszpan ( b.wolno rośnie ) jest wiele tego wpisz w google a otrzymasz odp.

Gość szpak ptak
Tuje cyprysy- te krzewy nie kwitną, a mi jednak zależy też na kwiatach

gęsty żywopłot formowany nie będzie kwitł można pokusić się o żywopłot z jaśminu albo bzu, ale wtedy jeśli chcesz, żeby kwitł, musisz go słabo ciąć i nie może być za gęsty (rośliny muszą mieć światło, żeby sie dobrze rozwijać (kwitnąć) a w ścisku tego nie mają) 1

Gość szpak ptak
Ewa, dziękuje za odpowiedź... hmmm a więc nie można mieć dwóch rzeczy na raz? No nic, przemyślę to jeszcze, może po prostu nie będę bardzo formować i przycinać krzewów, chodzi mi właściwie tylko o to, żeby osłonić plac z jednej strony- nie musi być żywopłot przycięty jak od linijki... Może jeszcze ktoś pomoże?

Gość Leśna babuszka
Ja mam żywopłot z wiecznie zielonych. Może tez powinnaś pomyśleć o czymś takim. Przycina się go dwa razy w roku a wymagań specjalnych nie ma. Zobacz sobie np. www.twojogrodnik.pl/pl/zywoplot-w-ogrodzie. Masz tam napisane jak sadzić i jakie drzewa się dobrze nadają. życze pwoodzenia

Gość GretaBarboo
na przykład tawuła Van houtte'a, forsycja, kalina musisz sobie tylko sprawdzić czy kwiaty pojawiają się na pędach zeszłorocznych czy tegorocznych i od tego zależy termin strzyżenia, aby roślina zakwitła. Bo nie jest tak, że jeżeli strzyżony to nie będzie kwitł. Poszukaj sobie książki W. Wałęzy "Żywopłoty" - bardzo dobre kompendium wiedzy na ten temat. I co ważniejsze nie jest to przedruk zagranicznej książki, a polski autor, który opisuja rośliny sprawdzające się w naszej strefie klimatycznej

Gość szpak ptak
O dziękuję za odpowiedź, nie spodziewałam się po takim czasie. Skorzystam na pewno jeśli znajdę tę pozcję w bibliotecę