Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam opiekunke

Opiekuka poprosila o umowe o prace- prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość mam opiekunke

Opiekunka ta pracuje u nas od roku i ma umowe, ale zlecenie. Ostatnio poinformowala nas, ze jest w ciazy i czy moglibysmy z nia podpisac umowe o prace, bo chcialaby potem wziac zwolenienie, powiedziala, ze pensje mamy wyplacic jak zawsze, ona sama sobie zus oplaci. Ale to chyba oszustwo i czy jest mozliwosc, ze ona nie oplaci i my bedziemy musieli jej placic? Moj maz twierdzi, ze tak i sie nie zgadza, a ja chce pomoc, ale sama nie wiem co myslec.

Gość mieszkaliśmy u rodziców
pewnie, że będzie mogła to zrobić

Gość biedaczka
Twój mąż to mądry chłop. Posłuchaj go.

Gość mam opiekunke
wiec maz ma racje, ze to zbyt ryzykowne. No cox w takim razie odmowie

Gość afsasfsaf
pomóz. sama jestes matką! mi tez nie chcieli zmienic umowy i musialam fikcyjnie kombinowac:(

Gość dziecko jej powierzasz
i się nie martwisz, ale o zus to już boli? ciekawe priorytety...

Gość moze morze
moze narazie zróbcie umowę na jakiś krótki okres próbny i zobaczysz jak to wyjdzie..

Gość jhjgdftf78
lepiej nie , bo dasz jej umowe o prace , ona w ciazy , pojdzie po zwolnienie i TY juz opiekunki nie bedziesz miala , bo ona bedzie na zwolnieniu , ale pieniazki placic bedziesz jej musiala, bo przeciez umowa o prace i az 100% , a potem maciezynski itp .... ono chce cie wrobic, a ty bedziesz musiala nowej opiekunki szukac i w dodatku placic tej ktora juz nie pracuje ale namowila cie na umowe o prace bo chce sobie skorzystac .

Gość asdfghjkl;'
niech ci opłaci ten zus "z góry" np za 3 m-ce i ty go wpłacisz a potem zobaczysz co dalej.

Gość jkljkljkljkl
do jhjgdftf78 pierwsze wynagrodzenie na L4 płaci pracodawca, później już zus płaci, tak jak ktoś napisał, niech da na zus na pierwsze 3 miesiące, a później sama zobaczysz

Gość mama naobcasachhhhh
sama niech sie ubezpiecxy. jest mozliwosc na zlecieniu oplacac sobie ubezpieczenie 2.45 wynagrodzenia.

Gość na umowie o pracę
to pracodawca płaci zus, chorobowe, społeczne, urlop i tak dalej. Nie wierzę, że tego nie wiesz i chcesz sie wpakować na taką minę. Więc dasz jej umowę, ona cała ciąże na zwolnieniu plus macierzyński za wasze pieniądze

Gość xdxd
opiekunka niech sobie zalozy dzialanosc gospodarcza

Gość summer redds
zero pojecia nie s;uchaj glupot, tylko dzwon do zus

Gość zonaKraka
Jeśli chcesz się zabezpieczyć, poproś żeby opłaciła składki z góry i tyle. Musisz jej "wypłacić" pierwszą pensję na L4- jeśli może z niej zrezygnować to niech wcześniej podpisze że odebrała pieniądze. Chyba że da L4 a będzie przychodzić do pracy. Jeżeli Twoje dziecko ma poniżej 3 lat, to od minimalnego wynagrodzenia państwo opłaca część składek bez chorobowej)- tu masz więcej informacji: "Składki na ubezpieczenia społeczne (emerytalne, rentowe i wypadkowe) oraz na ubezpieczenie zdrowotne za nianię, która zarabia nie więcej niż wynosi minimalne wynagrodzenie w kraju, czyli np. w 2011 r. 1386 zł, pokryje ZUS z budżetu państwa. Rodzice pokryją składki w przypadku gdy pensja niani przekroczy minimalne wynagrodzenie. Opłacą jednak składki tylko od kwoty, o którą pensja przekracza minimalne wynagrodzenie. Jeżeli więc opiekunka w umowie miałaby określoną pensję na poziomie 2 tys. zł, to ZUS w 2011 r. opłaci składki od podstawy wynoszącej 1386 zł, a rodzice od 614 zł. Na życzenie niani można ją również zgłosić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, ale składkę na to ubezpieczenie sfinansuje niania z własnych środków, a jeden z rodziców będący płatnikiem składek będzie ją opłacał do ZUS." Na urlopie macierzyńskim i zwolnieniu chorobowym kiedy już ZUS wypłaca świadczenia, nie ponosisz żadnych kosztów, za to pamiętaj że potem niania nabywa prawa do urlopu płatnego, i to też będą koszty dla Ciebie (pensja i składki). Więc to też trzeba obgadać. Na urlopie wychowawczym ZUS opłaca składki. Ja bym postarała się pomóc, wszystko do uzgodnienia, a sama wiesz jakie to ważne żeby mieć świadczenia. Tym bardziej że nikogo nie oszukujesz, opiekunka pracuje faktycznie, nie tworzysz sztucznego stanowiska, zmiana formy zatrudnienia nie jest nielegalna.