Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaknauczyćdziecko.

Jak nauczyłyście dzieci wołać na nocnik/kibelek?

Polecane posty

Gość jaknauczyćdziecko.

Mój mały ma 2,5 roku i nadal wali w pampersa. Wie już co do czego, że źle robi ale nadal mnie nie słucha i się chowa jak robi kupę, kilka razy tylko mi się udało żeby zrobił na nocnik. Wtedy cieszył się, klaskał i był bardzo dumny ale następnym razem znowu nie wołał i tak w kółko. Co robić??? Puszczać go w ciągu dnia bez pampora i jak się zsika to zwyczajnie tłumaczyć i przebierać? Może nocnik ustawić w jakimś specjalnym miejscu? Powiedzcie jak to u was było. Na kibelek w ogóle nie chce robić chociaż kupiłam mu taką nakładkę z jego ulobionymi postaciami z bajki... :/ Może nocnik obkleje w mc queen'a? :D:D:D Ratunku. Proszę o dobre rady

Gość jaknauczyćdziecko.
Od jutra jak tylko wstanie, nie zakładam mu pampersa. Tylko wcześniejsze próby nic nie dały- w ogóle nie wołał :( więc zrezygnowana zakładałam mu pampora. Teraz straciłam pracę dwa dni temu i mam duuuużo czasu na naukę sikania. Więc do dzieła! Czekam kochane na dobre rady.

Gość mnjha
He he powodzenia! Jestem z synkiem dokładnie na tym samym etapie - gorzej.Często sadzam małego na nocnik a on wstrzymuje po to by za moment nasikać w majtki...

Gość eirjyeh
Moja mala ma niecale 26 msc i juz od ponad miesiaca mamy problem z glowy:) zdejmij pieluche,niech czuje wyrazna roznice pomiedzy sucho a mokro..ponoc z kupa jest prosciej,dziecko szybciej lapie,u nas bylo na odwrot-zaczela sikac na nocnik/nakladke a z kupa byl problem.ale dzieci z reguly robia kupska o stalej porze wiec wtedy obserwuj i dzialaj:)

Gość eirjyeh
i oczywiscie nocnik stal sie waznym elementem wyposazenia:P po kazdym sukcesie wiwaty,fanfary i granie na trabce:D teraz jest tak,ze przychodze a tam w nocniku juz wszystko zrobione:Di mnie czeka tylko najprzyjemniejsza czesc pracy czyli podcieranie tylka:)

Gość jaknauczyćdziecko.
mnjha ha, ha, ha no niezły łobuz. Mojemu wczoraj udało się zawołać ale akurat w trakcie sikania. Krzyknął: mama siiiiii... i się zsikał.....

Gość eirjyeh
no to skoro juz wola to jest bardzo blisko sukcesu!! myslisz ze inne dzieci to od razu na tron?nieee,my tez piecdziesiat razy dziennie zmienialysmy cala odziez:)

Gość jaknauczyćdziecko.
eirjyeh Kurcze, no, super. Zazdroszczę ci.... czyli zero pampersów, niech sika w majty aż zrozumie? Tylko mój jak się zsikał w majtki to nawet nie powiedział i dalej się bawił w najlepsze jakby nigdy nic.. :/ Raz tak raz tak. Raz powie, że się zsikał a raz nie. Pewnie zależy jak bardzo jest w danej chwili zajęty:D

Gość jaknauczyćdziecko.
Tylko raz zawołał :) akurat jak sikał.

Gość mnjha
A zabezpieczacie jakoś fotele, sofy itp. ? Ja wszędzie mam ceratowe podkłady... A dziś pobił rekord.Nasikał jak siedział na podłodze.Ja byłam czymś zajęta.Nagle słyszę plusk, plusk... Patrzę a synek siedzi w wielkiej kałuży i radośnie chlapie łapkami własne siki.Padłam...

Gość eirjyeh
poczatki sa trudne ale nie poddawajcie sie.to juz duzy chlopiec wiec delikatnie ale stanowczo namawiaj go do samodzielnosci.i zadnych aluzji jesli sie zsika,kazdemu moze sie zdarzyc:)moja mloda mowila-nic sie nie stalo,nic sie nie stalo:)

Gość yukki
Mój dziec kończy dziśiaj 26 m-cy i od października nie używa pieluch w dzień a od grudnia w nocy. Wysadzac zaczęłam go dość dawno temu i na początku to była raczej zabawa, a jak się coś udało złąpać to oczywiście szalona radość i brawa :P. Musisz dokładnie obserwować zachowanie dziecka, zwłaszcza z kupą to łatwe i natychmiast sadzać na nocnik jak zauważysz, że się "nadyma" :). Co do sikania to na początku co max godzinę na nocnik, po spaniu, po jedzeniu, po spacerze - na szczęście piszesz, że masz czas. I nie krzycz jak zdarzy się wpadka, u nas do tej pory pojawia się sik w majtki jak za bardzo się czymś zaaferue, ale to raz na kilka dni. Ja odpieluchowałam dziecia z lenistwa :P bo używałam pieluch wielorazowych.

Gość jaknauczyćdziecko.
he, he, he no nie zabezpieczamy :P ale mam takie em... jak w szpitalach dają.. takie ceratki właśnie :) Chcę być stanowcza ale szczerze to wcześniej mi się nie chciało, ciągle tylko praca i zmęczenie. Ale teraz dam mu popalić. :) Będę stanowcza no i oczywiście pomalutku... nie będę zakładać pampersa a za jakiś czas napiszę jak nam idzie.

Gość jaknauczyćdziecko.
yukki Nie no co ty, nie krzyczę. Mówisz co godzinę? Ok. Postaram się. Piszcie dalej jak to u Was było.

Gość da--da
ja na początku sadzałam co jakiś czas małego na nocniku i namawiałam, żeby robił siku, zabawiałam go, żeby posiedział do skutku. różnie bywało czasami robił innym razem nie. ważne żeby oswoił się z kibelkiem. jak zrobił siku to oczywiście wielka radość , oklaski, pochwała. po jakimś czasie zrezygnowałam z pampersa i nadal sama sadzałam na nocnik, tłumaczyłam, żeby sam wołał. początki były trudne, wiele razy zsikał się w majtki i czasami już mi ręce opadały, ale ważne jest żeby nie rezygnować i w końcu załapał :). ze swojego doświadczenia mogę jeszcze dodać, żeby zrezygnować z pampersa całkowicie, chociaż wiem że czasami bywa ciężko. ja zakładałam tylko jak gdzie wychodziliśmy i tu był problem, bo mały pochodził z pół dnia w pampersie i był skołowany i znowu się zapominał. my przygodę z nocnikiem zakończyliśmy przed ukończeniem 2 latek, tylko na noc zakładałam jeszcze przez jakiś czas

Moj jak zaczal robic kupe na nocnik m ial 16miesiecy. Nauczyl go starszy syn ktory bral go do lazienki i przy nim robil kupe i siku. Teraz mlodszy ladnie wola kupe ale siku nadal do pampersa :(

Gość miki kika.
Jak młody skończył półtora roczku to co pół godziny sadzałam go na kibelek z nakładką i tak ze sto razy dziennie. Sikanie załapał po tygodniu a kupe po ok trzech. Dziś ma 3 lata ale nadal zakładam mu mieluchomajty na noc bo zdarza się jeszcze kilka nocy mokrych w tygodniu. W nocy wstawać mi się nie chce więc to moja wina ale liczę że sam załapie.

moja corka tez przez jakis czas chowala sie jak robila kupe. przewaznie chowala sie za zaslonka wiec postawilam tam nocnik i ona juz wtedy sama zaczela zalatwiac sie bo nikt jej nie widzial.

Gość mój złapał jak miał 2lata 9mcy
Po pierwszym dniu chodzenia bez pieluchy. Zsikał się 3 razy,za 4 zawołał. Z kupą zeszło się do skończenia paczki pieluch bo nie chciał robić na nocnik, prosił o pieluchę,a jak nie to trzymał po kilka dni. Wcześniej próbowałam kilka razy-za każdym razem porażka :O Aż poczytałam o sygnałach gotowości m.in. dziecko przesypia całą noc suche dziecko potrafi wstrzymać sikanie jeśli mu się powie żeby nie robiło przerwy między sikaniem wynoszą minimum 2h-czyli pęcherz jest gotowy trzymać mocz I wtedy od razu się udało.