Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmAga86

soczki?!?!

Polecane posty

Gość mmmAga86

Hej, mam córkę prawie dwa latka, pije ciągle soczki , ok 1,5 dziennie, strasznie drogo to wychodzi , jak myślicie mogę jej już kupować zwykłe soki 100% w kartonach , kartonikach - butelkach , a nie bobofruty itp ????

Gość martula2402
A herbatki owocowe.myslę,że na tym etapie juz tak tylko moze rozciencz.ja ostatnio mojej 14 miesięcznej dawałam kubusie(troche rozcieńczone)i nic sie nie dzialo.Mała tez tyle pije,ze na bobofrutach juz dawno bym zbankrutowała

Gość mmmAga86
gardzi herbatkami ... ;-) ja już jej rozcieńczam, ale mały cwaniaczek jak jest za bardzo rzadkie to się dopomina o dolewkę soczku !

Gość mmmAga86
nie mam za bardzo na to czasu ... pracuję, a mała chodzi do żłobka, a już rano pije ...więc nie mam jak . a co myślicie o kupowaniu tych "normalnych" soków ??

Gość martula2402
a spróbuj jak ja kubusia(duza butla sie oplaca)przeciez to soki dla dzieci wiec chyba zle nie sa?

Gość Damian i Asia - no bo tak
Ja wcale nie kupuję i nie daję soków, bo to nie soki, tylko mocno słodzone koncentraty z wodą. Dawaj wodę mineralną i osobno owoce w ramach przekąski.

No to kupuj normalne bez cukru. ps. zrobić sok na dwa dni i wstawić do lodówki to nie problem, zajmuje jakieś 20 minut włącznie z obraniem marchewki. Pomyśl o tym.

Dobra jest też sokowirówka, ale nie znam nikogo, komu by się chciało w to bawić na dłuższą metę, bo więcej przy mniej pracy i mycia niż soku. Najlepiej dawać owoce w kawałkach (ewentualnie czasami zmiksowane na mus), a do picia zwykłą mineralkę (albo filtrowaną kranówkę, o ile jest zdatna do picia).

Gość mmmAga86
trudno będzie przestawić 2 letnie dziecko na wodę .... .... tymbardziej jak nie chciała jej pić jak była malutka ... A soki domowej roboty można trzymać 2 dni w lodówce ?? Myslałam że dziś robisz- dziś wypijasz...może faktycznie ....

Gość mmmAga86
ps. wybieram bobofruty bez cukru, w składzie z samymi owocami ...

Soki bez cukru i nie z koncentratu są zbyt drogie, żeby je regularnie kupować, ponadto mają króciutką datę przydatności do spożycia i mogą leżeć wyłącznie w lodówce.

Gość martula2402
moim zdaniem swiezo wycisniety sok nie powinien stac 2 dni w lodówce

Soki domowe nie są takie jak te kupne, bo nie są słodzone. Dzieci przyzwyczajone do kupnych często nie chcą pić takich z sokowirówki, bo one mają gorycz i kwaśnawy smak. Poza tym niezbyt się to kalkuluje, bo sokowirówki przepuszczają duże kawały owoców, które potem lądują w śmietniku (no chyba, że ktoś jest niezmordowany i potem je wydłubuje i przepuszcza przez maszynę kolejny raz). Lepiej jeść owoce w normalnej postaci. Oczywiście, że da się przyzwyczaić do wody. Cierpliwości.

Gość mmmAga86
no właśnie dlatego szukam innego rozwiązania, bo dużo idzie na to kasy !!!! myślałam o zwykłych, dobrych sokach w kartonach ..ale sama nie wiem, jak te pasteryzacje itp ... czy można !?

Gość mmmAga86
za 1 mały soczek, kupię przynajmniej 1 l dobrego soku + rozcieńczenie z wodą, na 3 dni będzie ....nie zaszkodzi???

Nie wierzę, że Bobofruty nie są słodzone, bo inaczej smakowałyby jak soki z sokowirówki, a nie smakują. One muszą być czymś dosładzane. Obstawiam, że fruktozą.

Dobre soki w kartonach niestety nie istnieją. Wszystko to koncentraty + woda + absurdalne ilości cukru. Nawet jeśli je rozcieńczysz z wodą to niewiele tak naprawdę zyskujesz, bo to nic zdrowego, a już z pewnością żadne źródło witamin.

Gość mmmAga86
naprawdę na tych sokach jest - np 30 % jabłko 70 % marchew , witamina c - na serio !!! w rzeczywistości nie wiem jak jest, ale tak jest napisane na etykietach . Nie które mają w składzie cukier - np na 10 bobofrutów 4 sa bez cukru, mam to już spr. Czyli co mam robić ?

Gość mmmAga86
a np herbatka malinowa- zwykła w torebkach, zaparzana esencja plus woda ???

Sok domowej roboty moze stać 2 dni w lodówce. Tak samo jak bobofrut. Mamo asi i damiana skoro do wody dziecko moze się przywyczaic to i do soku domowej roboty. U nas nie było najmniejszego problemu z sokiem. Czego jej nie dasz, bobofrut, sok domowy czy sok z kartonu to nie umrze od tego. Ale czy to jest zdrowe?

Gość martula2402
a kompot?

Gość gdsgsd
ja daje swojej zwykla herbate z cytryna i tez chetnie pije

Gość mmmAga86
a kompot jak o tej porze roku ? z jabłek ? czy mrożonek ? jak zrobic - może to jest myśl !!!

Woda jest nijaka w smaku dlatego nie ma z nią problemów, ale naturalny sok ma bardzo intensywny gorzkawo kwaśnawy posmak i dzieci nie bardzo za nim przepadają. Trzeba rozcieńczać z wodą, albo do każdej porcji dodawać zmiksowanego banana dla złagodzenia smaku. Podejrzewam, że te Bobofruty bez cukru to te, które mają w składzie jakiś słodki niekwaśny owoc (banan, winogrona lub coś podobnego), bo domowy sok z jabłka, marchwi lub brzoskwini ma gorycz.

Gość mała mamaaaaa
np z jabłek chociazby.pozniej bedzie więcej owoców.

Kompot jest bezpieczny, ale nie ma zbyt wielu właściwości odżywczych, bo owoce są wygotowane. No i ma kupę cukru, bo bez cukru raczej nikt kompotu pić nie chce, bo jest nijaki.

Gość martula2402
No z jabłek dlaczego nie,spróbuj i jak pisze mała mamaaaa owoców bedzie stopniowo przybywac

No ale lepszy w sumie taki kompot albo sokowirówkowy sok, niż z kartonika.

Gość martula2402
fakt,ze nie maja wartosci ale sok z kartonu pewnie ma wiecej jakis niepotrzebnych rzeczy i cukru niz ten kompot.nam mamay tez dawaly kompoty bo co bylo w sklepach jak sie rodziłysmy nic.