Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiek89

Kiedy zacząć brać tabletki? Pomoc !! :)

Polecane posty

Gość Asiek89

Witam 19 czerwca lecę do Turcji na dwutygodniowe wakacje. Oczywiście za każdym razem jak jest jakieś ważne wydarzenie w moim życiu wtedy dostaję okres. Tym razem także ma tak być. Na cały pierwszy tydzień wakacji przypada mi okres. Poszłam więc do ginekologa po dwa opakowania tabletek w celu przesunięcia okresu. Dostałam Cilest, który już kiedyś brałam. Moje pytanie brzmi kiedy powinnam zacząć brać tabletki? Po majowej miesiączce? Czy kiedy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

tabletki zaczynasz brać pierwszego dnia krwawienia, musisz sama zdecydować kiey... skoro lecisz w czerwcu moze zaczniesz brać w maju i weźmiesz 2 blistry podrząd decyzja nalezy do Ciebie, przed zażyciem tabletki przeczytaj ulotkę.

Gość Asiek89
Dziękuje serdecznie za odpowiedź :) jak tylko kupię tabletki od razu przeczytam ulotkę :) W takim bądź razie tak jak mówiłam, zacznę brać tabletki w trakcie majowej miesiączki :)

Gość kiedy zaczynasz brac
pigulki w pierwszy dzien miesiaczki to ochrona antykoncepcyjna nastepuje od razu. Teoretycznie mozesz zaczac w dowolnym dniu cyklu, ale...po co robic sobie problem? I z zabezpieczeniem (bo w drugim wypadku konieczne sa gumki minimum przez 7 dni), i z pozniejszym powrotem do naturalnego cyklu (miesiaczka po odstawieniu pigulek nie musi wrocic idealnie po 28 dniach, a co dopiero po takim "wybiciu z rytmu" przez piguly brane od srodka cyklu). przesuwac okres (a w wypadku antykoncepcji hormonalnej - tzw.krawienia z odstawienia, czyli nastepujacego jako reakcja na brak dawki hormonow) mozna rezygnujac z przerwy miedzy opakowaniami, albo - ale zapytaj lekarza, bo nie kazdy rodzaj pigulek mozna tak skracac - nie przyjmujac ostatnich dwoch-trzech pigulek z blistra, czyli przesuwajac przerwe o te dwa, trzy dni. Druga metoda...watpliwa wg mnie, choc ponoc zupelnie bezpieczna, jesli przyjmujesz pigulki jednofazowe (wszystkie pigulki zawieraja identyczna porcje hormonow). Moga sie zdarzyc plamienia, jesli nie zrobisz przerwy, moga tez zupelnie nie nastapic zadne nawet w czasie 7 dni przerwy :) jedno i drugie zupelnie normalne :) krawienie z odstawienia z reguly jest u wiekszosci kobiet duzo mniej obfite, niz miesiaczka. U mnie bardziej plamienie, niz faktyczna miesiaczke przypomina, wiec nie jest uciazliwe. wszystko producent opisuje w ulotce. Lacznie z sytuacjami awaryjnymi, czyli pominieciem pigulki itp. :)

Gość kasiabucz.
BOZE JAK MOZNA? PRZCEIZ TO NASZA NATURALNA OBRONA A TY JA NISZCZYSZ PRZESUWASZ OKRES!??!?!! MOZE LEPIEJ PRZESTAN SIE BZYKAC PO KATACH I LEPIEJ BYC ZDROWYM CHYBA NIE?

Gwarancja, że nie bedziesz mieć plamień żadna.Więc się nie zdziw jesli bedziesz krwawić tylko mmniej.

Gość Asiek89
Kasiabucz znasz mnie? nie! więc nie wypisuj bzdur na mój temat. Jestem w stałym związku od trzech lat i to właśnie z moim chłopakiem lecę do Turcji więc nie bzykam się po kątach jak Ty to ujęłaś :D wiesz.. każda z nas inaczej przeżywa miesiączkę jedne lepiej drugie gorzej, ja niestety należę do tych które przechodzą ją gorzej. I nie zamierzam mieć zepsutego pierwszego tygodnia na wakacjach. z resztą nie wiem po co Ci się tłumaczę :) pozdrawiam te bardziej inteligentne :)