Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do mieszkajacych w DEEEEEEEE

W Polsce tak drogo jak za granica - zgodzicie sie?

Polecane posty

Gość do mieszkajacych w DEEEEEEEE

Mieszkam w Niemczech. Bylam na swieta w Polsce. Przeszlam sie do sklepow spozywczych , i jestem w szoku. Ceny takie wysokie. Przyklady, ceny normalne nie na promocji - a promocje sa w DE non stop!:.. woda mineralna najtansza 1,5litra cena w PL 1,69 zl w De 19 centow tunczyk w Polsce co 5,50 zl, w De 79 centow, cytryny w Polsce prawie 4 zl/kg, w De kupilam dzis 5 cytryn za 0,79 e. makaron nawet firmy lewiatan 400 g to 1,60 zl, w DE kupuje za 0,39 centow 500 gramow krewetki w Polsce 15-20 zl za 200 g!!! w DE 2 euro 150 gramow czekolada mlka w Polsce 2,80-3,50 zl, milka w DE za 0,79 e mleko w kartonie w Polsce 2,50 , mleko w DE 0,54 centy. A porownujac to sobie z pensjami, gdzie w DE minimalna jest 5e za godzinie a w Pl wciaz place 1,5 euro za godzine, masakra jakas.

Importowane slodycze zawsze byly w Polsce bardzo drogie, drozsze niz te same w Niemczech. Ale mleka po 54 centy w Niemczech dlugo juz nie spotkalam- a ty gdzie? Nie ma sensu porównywac cen zywnosci w Niemczech i w Polsce, przeliczac euro na tlotówki i odwrotnie, i z tego wyciagac wnioski, gdzie sie taniej czy drozej zyje, bo z kolei w Polsce wiele rzeczy jest duzo tanszych niz w Niemczech, jak np ubezpieczenia, uslugi rzemieslnicze, itp. Porównaj np ceny u polskiego i niemieckiego fryzjera.

Gość do mieszkajacych w DEEEE
z uslug rzemiesln.i fryzjerskich nie korzysta sie co dzien/tydzien, a zarcie kupowac trza. po prostu wspolczuje polakom, przy ich zarobkach placa tyle co np. niemcy. mleko w kartonie 1,5% po 54 centy, 3,5% po 60 centow, takie ceny widze w Netto, Edeka, Kaufland, Lidl... rozne marki

Gość jiojiojo
Nie zgadzam sie - w Polsce jest drozej niz za granica!! Kosmetyki, elektronika, ciuchy, wszystko w przeliczeniu jest jeszcze pare zlotych drozsze. Np. krem kosztuje 30 euro za granica, to w Polsce 160zl.

Nie, rzemieslnika nie ma sie codziennie w domu, ale porównaj np ceny polozenia nowego dachu w Polsce i w Niemczech. Czy jak ci wyskoczy drobna usterka- masz pojecie, jaka jest godzinna stawka majstra? (nie jestem fanem tzw zlotej raczki z Polski, lubie rzetelnie wykonana robote) A... o tym mleku piszesz. Ja mialam na mysli wartosciowe, swieze.

Gość mleko gut und gunstig czy jako
ś tak w kartonie "frisch" w lodówce stojące jest po 54 centów

Gość Niemca bedzie stać na naprawę
za 1000 euro bo to tylko ułamek jego pensji, a dla Polaka 1000 zł to często większość

Nie mieszkam w niemczach ale tez uwazam ze w polsce zarobki sa nie adekwatne a duza czesc produktow jest w takiej samej cenie jak w UE

Gość harmoniyka
W Polsce wynajmuje ladne mieszkanie za 1000 zl (200 funtow miesiecznie), w Londynie wynajmuje mniejsze i brzydsze mieszkanie za 1000 funtow miesiecznie. W Polsce fryzjer kosztuje mnie 150 zl, a w UK 70 funtow (350 zl). Za miesieczny bilet do pracy place 100 funtow (500 zl). Uslugi i rachunki na pewno sa drozsze w UK.

Gość sardynaa
W niemczech większość produktów wytwarza się w kraju. U nas nie dość że importowane to jeszcze podatek vat 23%.

Gość Jak wejdziemy do strefy euro t
to smiesznie bedzie u nas płace po 1 euro za godzine :D

Jak ktos wyzej wspomnial, Polskie ceny w spozywczakach sa drozsze niz za granica niestety. Wpadlam z wizyta w zeszlym miesiacu i wlosy mi na glowie stanely jak zaplacilam za pare drobiazgow w supermarkecie prawie 100 zlotych! A nic szczegolnego nie kupilam. Za te 100 PLN zrobilabym tygodniowe zakupy dla siebie gdzie mieszkam na stale. Strasznie ceny poszly w gore, a pensje ani rusz.

Gość huihuh
w usa lakier opi - 8$ (26zl), czesto taniej, w Polsce? 50zl, smiech na sali...

Gość alfajed
''Uslugi i rachunki na pewno sa drozsze w UK.'' - jak mieszkasz w UK na stale i wydajesz zarobione funty na miejscu to jest taniej niz w PL sama piszesz: fryzjer w PL 150zl, w UK 70f... wiec jest 2 razy taniej w UK... nie oszukujmy sie Jednostka za jednostke. Ja nie przeliczam funtow na zlotowki skoro mieszkam w UK, tu place podatki, tu kupuje zywnosc, ubrania, place za uslugi. Jak zarabiasz 1500zl w Polsce, a ktos 1500f w UK to policz sobie kto za swoja pensje ile nakupi w kraju w ktorym zarabia i bedziesz miala odpowiedz gdzie jest drozej. Np. do fryzjera w PL pojdziesz 10 razy, a ktos w UK 20 razy. I gdzie jest drozej, a gdzie taniej??

Gość kaprysna forumowiczka
No tak, ale najnizsza krajowa w Uk to jakies 900 funtow a w Polsce 1200 zl, wiec nie przeliczalabym dokladnie 1:1.

Gość nuihnui
Ja mam 1000zl, kolezanka 1000 funtow. Chcemy sobie kupic iphona5. UK: Iphone 5 16GB - 529 funtow= 2606zł Polska: Iphone5 16GB= 2849zł (578 funtow) Kolezanka kupi Iphona i zostanie jej jeszcze 470 funtow reszty. Wyda 53% swojej puli. Ja musze dolozyc jeszcze 1849zł, czyli mam dopiero 35% potrzebnej kwoty. Musze obejsc sie smakiem;) Jakies pytania?:D

Gość polska for ever
pytan zadnych-tylko,ze ja mam znacznie wiecej niz 1000zl,ktore moge na taki zakup przeznaczyc... I juz zupelnie nie wiem w na jakiej jakosci tygodniowe zakupy wystarczy 100zl w tym kraju wiewiorki...czerwonej ...

Gość cddgvbhhhj
Niektore rzeczy sa drozsze w Polsce, a inne za granica.

Gość jijioj
ja mam znacznie wiecej niz 1000zl,ktore moge na taki zakup przeznaczyc... brytyjczyk ma rowniez znacznie wiecej niz 1000funtow, wiec jakie to ma znaczenie?:O

Gość do wyzej--
a takie,ze nie musisz "obejsc sie smakiem"jak wyzej nihui :-D

Gość Agata----
En aż żyć sie tu nie chce....

Gość w Polsce jest drogo
ceny np pampersów czy mleka dla dzieci są takie same jak w Niemczech. Na początku jak jechaliśmy do Polski to przywoziliśmy pełny samochód jedzenia i innych rzeczy, obecnie sprawdziliśmy ceny i mało kiedy to ma sens, więc poza typowo polskimi produktami nie kupujemy nic, bo po co to wieźć?

Gość abcdcba
jak wam w Polsce za drogo,to kupujcie tam gdzie zyjecie i jaki problem?!

Gość Fanka Pink Floyd ;)
17:20 [zgłoś do usunięcia] nuihnui Ja mam 1000zl, kolezanka 1000 funtow. Chcemy sobie kupic iphona5. UK: Iphone 5 16GB - 529 funtow= 2606zł Polska: Iphone5 16GB= 2849zł (578 funtow) Kolezanka kupi Iphona i zostanie jej jeszcze 470 funtow reszty. Wyda 53% swojej puli. Ja musze dolozyc jeszcze 1849zł, czyli mam dopiero 35% potrzebnej kwoty. Musze obejsc sie smakiem Jakies pytania? Ja mam jedno : jakim trzeba byc idiota zeby, zarabiajac 1000f ponad 500f za telefon dac :D .....ze o tym co 1000 zl zarabia nawet nie wspomne ;) Ale to tak na marginesie ;)

Gość jijioj
boze, co za idioci na tym forum siedza. Kto tu w ogole napisal, ze ktos zarabia 1000zl czy 1000 funtow?:O To sytuacja hipotetyczna i porownanie, co moze zrobic z dana kwota brytyjczyk, a co polak.

Gość do wyzej--
i tak porownanie bezsensowne... a jeszcze wyzej-no napisala,ze nie kupuje juz pieluch w Polsce,bo za drogie,ale po co marudzi,ze w Polsce drogie,jezeli mieszka w Niemczech?

No to moze porownajmy ile litrow benzyny moze za najnizsza stawke godzinowa kupic polak i dajmy na to anglik ( chociaz nie wszyscy w anglii siedza)

Gość widac azjatycka
najlepiej porownywac czynszem pradem, woda, gazem, ogrzewaniem i ile zostaje na reke po tych oplatach kto poda te ceny w PL ? Ja podam za ten sam metraz w Niemczech.

Gość kakakkkkkk
Wszystko zalezy od tego ile sie zarabia i gdzie sie mieszka. Moim rodzicom w Polsce po oplaceniu wszystkich rachunkow, dwoch samochodow itd zostaje z 5 tys na zycie. Mi i mojemu chlopakowi w Londynie zostaje po oplaceniu wszystkiego z 1500 funtow na zycie.