Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hsjhdjymll

w jakiej postaci podawać mięso 6 mc dziecku?

Polecane posty

Gość ruyeuryeruy
Kupuj mięso z ekologicznych upraw , wyjdzie drożej ale podzielisz po 20 g, ugotujesz i pomrozisz . Ja kupuję mały kawałek , kroję porcję po 20 g , gotuję i mrożę i potem tylko wyciagam. Oczywiście wywar w tym wypadku masz tylko raz ale możesz też za każdym razem kawałeczek gotować.

Gość b.e.a.t.a
Wszelkie schematy zywienia podaja, ze dziecko poczatkowo powinno jesc mieso bez wywaru.

Gość nie bądźcie aż tak
warzywa gotuje się na wywarze z mięsa jeśli jest z pewnego źródła. Mięso ze zwykłego sklepu gotuje się osobno.

Gość Przecież dziewczyny tu
właśnie piszą żeby gotować mięso osobno i warzywa osobno, nie potrafią t uniektóre czytać a człowiek się tylk opowtarza non stop żeby dotarło. Mięso gotuje się osobno a na wywarze (jeżeli mięso nie jest nafaszerowane antybiotykami i chemią) można potem ugotować warzywa. W wyniku gotowania mięsa do wody przenika cały wartościowy skład, żelazo, białko , witaminy a to co wy wyciągacie i nazywacie mięskiem to kawałek ugotowanego mięśnia z 1/4 tej wartości jaka jest w wodzie.

Gość b.e.a.t.a
Nie ma zadnego sensu gotowac mieso i warzywa osobno, a potem i tak laczyc to w calosc. Przynajmniej z logicznego punktu widzenia.

Gość Jest w tym logika by mięso
i warzywa gotować osobno ;). Mięso gotuje się dłuzej i gdybyśmy gotowali je razem w warzywami to warzywa nie mialyby wartości (warzywa gotuje się krótko).

Gość Nimmkalemon
Mnie też lekarz mówił żeby wykorzystywać wywary z mięsa bo to najwartościowsze pozostaje w wodzie , jedynie warzywa są delikatne i gotuje się je krócej więc wrzuca się je do wywaru kiedy mięso jest juz ugotowane i miękkie. Ja akurat mam dostęp do mięsa ekologicznego więc nie myślę o tym że jakieś toksyny się z niego wyciągną ale jak mam dać jakąś wskazówkę autorce to taką by kupowała mięso świeże z lodówki a nie paczkowane a najlepiej jakby znalazła gdzie można kupić mięso eko ( w Pl też są takie sklepy z tego co wiem) i za się zaopatrzać w mięso dla maluszka bo i tak drogo nie wyjdzie skoro malec jada zaledwie maleńskie ilości i można jak ktoś tu napisał, pomrozić a potem wyciągać na bieżąco i gotować kawałeczki. Myślę że autorka już zaczęła gotować i zrobi po swojemu jak najlepiej :)

Gość gthh
nie podawać.

Gość Autorko jak jesteś z Wawy
to na Marszałkowskiej 126 masz możliwość dostać mięsko ekologiczne w SS Społem DH Sezam. Ja tam kupuję mięsa dla mojej córki , są ekologiczne .

Gość kasiabucz.
ja podawałam surowe mięsko i bardzo smakowało mojemu maluszkowi.oczywiscie jagnięcinke.pozdrawiam

Gość chłopek roz dwa trzy
?

Gość kasiabucz.
?

Gość basssia
Ja gotowalam dziecku w 6 i 7 miesiacu miesko bez wywaru, a od 8 miesiaca gotowalam wszystko razem. Do tych co gotuja mieso osobno, a potem na wywarze z miesa gotuja warzywa - zupe dla siebie tez gotujecie w taki pokretny sposob ?

Gość szatyyyyyynka 27
basssia ma racje brak tu logiki skoro lekarze mówią,ze wywar zawiera zdrowe mikroelementy.ja ide do pediatry we wt i dam znac co moja powiedziała a mam super lekarke sama jest mama 3 dzieci

Gość nie wiem czy ktoś pisał
ale mięso należy gotować osobno. nie gotujemy dla dziecka zupy na wywarze mięsnym.

Gość Trojanka26
Dziewczyny , sprawa jest bardzo prosta. Mieszkam w Niemczech ale chodzę do polskiego pediatry (bardzo dobry lekarz) i powiedział mi wyraźnie że jak ktoś kupuje mięso ekologiczne (dla niemowląt kupują ludzie w większości takie) to może spokojnie gotować na tym wywarze zupy i podawać go niemowlęciu natomiast jeżeli kupujemy zwykłe mięso w którym jest masa "dodatkowych" substancji to gotujemy osobno , wyciagamy w wywaru i dodajemy do zupy! Wywar na zwykłym mięsie które jest "uzdatniane" ;) jest mocno alergiczne dla niemowlęcia . Sama mam roczną córkę i kupowałam ekologiczne mięso którego i tak zjadała tyle co kot napłakał (nie lubi do tej pory smaku mięsa). Jeżeli chcecie by pediatra w Pl odpowiedział na wasze pytanie to podkreślcie że chodzi o mięso zwykłe nieekologiczne i wtedy zabroni najprawdopodobniej podawania wywaru.

Gość Ja mieszkam w Sopocie
i kupuję to mięso eco logica i jest to mięso bio. Mój syn ma 5 miesięcy i od dwóch tygodni dostaje po troszczku takiego mięsa. Na pewno jest mnóstwo sklepów w całym kraju w którym można kupić mięso ekologiczne by nie dawać niemowlęciu już na starcie mięsa z dodatkiem chemii. Moja lekarka pochwaliła taki wybór, wiadomo i powiedziała że takie mięsko w małych ilościach mogę podać już po 4 miesiącu życia i tak też zrobiłam . Co do wywaru to wiem że można podać z takiego mięsa ale wystarczy kilka łyżek dodać do zupy. To prawda że wywar jest bogaty w składniki odżywcze, białko ale wartościowe jest tylko z mięsa ekologicznego. Co do mrożenia do nie wpadłam na ten sposób a fajna przydatna informacja bo mogę wtedy dłużej takie mięso przechowywać.

Gość krystyna65lat
moim zdaniem najlepsze mięsko dla tak małego dzieciątka to gotowane w mikrofalówce,najlepiej baranina by dziecko od małego mogło się przyzwyczajać do cięższych mieś

Gość hjdfhjdfhjd
krysia wie co mówi podczas gdy jej szósty podbródek wachluje jej dekolt

Gość krystyna65lat
Co to jest 6 podbródek?

Gość xyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyzxyz
miesko, maselko, zupka - widze, ze macierzynstwo dziala na dorosle kobiety uwsteczniajaco i staja sie infantylne :/

Gość hddd
bo dzidzia musi zrobić am am i musi być mniam mniam :D

Gość Ja kupuję przecier pomidorowy
Nie ma to jak wchodzić na temat i pisać nie na temat , co? ;). Ja kupuję mięso bezpośrednio od znajomego mojego brata i mięso jest po próbie laboratoryjnej ale jeszcze świeże bez konserwantów i innej chemii. Gościu nam je mrozi głęboko i takie mięso po ugotowaniu muszę od razu w ciągu dwóch dni spożyć. Ja gotuję i podaję zupę na wywarze ale gdybym nie miała dojścia i kupowała ze sklepu to wywaru bym nie podawała. Jestem z Sopotu i zaciekawiła mnie firma eco logica bo przeczytałam że mają certyfikowane mięsa które już na zachodzie są w obiegu więc dlaczego by nie kupować.

Gość konstantynopolitaneczkaaneczka
u mnie nie ma eco mięsa. czy taką zupkę zblenderowaną, można przechować w zamkniętym słoiczku i podać na drugi dzień?

Gość jak ja sie ciesze ze sa mlode
mamy,ktorym sie chce gotowac zupki ;) , jestem w szoku ile dzis malych dzieci rosnie na tzw. sloiczkach a tu prosze jaki fajny topik ;) dziewczyny pamietajcie o kalarepie tez fajna do zupek maluchow , zycze duzo wytrwalosci i zdrowych dzieciaczkow

Gość szatyyyyyynka27
Można zostawić na drugi dzien,ja tez tak robie jak mi sie za duzo ugotuje

Gość hsjhdjymll
dziewczyny, dzięki za wyjaśnienia. Ugotowałam zupkę dla mojego malucha i mu smakowała, nie to co słoiczki. I taką gęściejszą zrobiłam, bo słoiczki takie rozwodnione są. Mały zajadał, że aż miło. Mąż kupił mięso z królika, i dziś król na obiad :D