Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kobietkaaaaa000021

Ciąża a brak ubezpieczenia

Polecane posty

Gość Kobietkaaaaa000021

Witam. Mam problem otóż nie mam ubezpieczenia a jestem w 7 tc. Byłam u lekarza prywatnie, zmartwiło go troszkę USG więc wygląda na to, że teraz ginekologa będę musiała odwiedzać częściej. Proszę powiedzcie mi czy będąc w ciązy mam prawo do bepłatnej opieki lekarskiej?

Gość zupa romana
jeśli nie masz pracy, ani twój mąż za ciebie nie płaci składek lub urząd pracy to nie

Gość mrgthnrtyuj
owszem ciężarna ma takie prawo

Gość grengoladka
ciężarna mają ubezpieczenie

Gość powiedzzzzz
dlczego nie masz ubezpieczenia ?

USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: 1) osoby objęte powszechnym - obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwane dalej "ubezpieczonymi", 2) inne, niż ubezpieczeni, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które spełniają kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2008 r. Nr 115, poz. 728), co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 tej ustawy, na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych, 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie: a) które nie ukończyły 18. roku życia, lub b) posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu - zwane dalej "świadczeniobiorcami".

Gość wrrrrrrrrrrrrrrrrrru
Kobieta ciężarna ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej

Gość zupa_romana1
a kto niby płaci za to ubezpieczenie? :)

Gość powiedzzzzz
kto Ci zrobil dziecko ? mąż ? to niech cie u siebie ubezpieczy . a jak kochanek to idz do urzędu pracy i jako bezrobotna dostaniesz ubezpeiczenie od nich

@zupa_romana1 Ty płacisz, ja płacę, ona Płaci. To tak jakbyś pytała o to kto placi za benzynę do aut posłów, dofinansowanie do biletów ulgowych studentów, czy ubezpieczenie zdrowotnie rolników do 6ha. Płaci budżet czyli każdy płącący jakiekolwiek podatki.

Gość grengoladka
zupa_romana1 "a kto niby płaci za to ubezpieczenie? " czytać, ciole, nie byłeś uczony?: "Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych..."

Gość Kobietkaaaaa000021
Niestety UP odpada, bo zameldowana jestem na pomorzu a mieszkam w Katowicach. Prowadziłam działalność gospodarczą ale zawiesiłam ja z powodu braku zleceń. Czyli wystraczy, że pójdę do poradni i powołam się na ten paragraf?

Teraz jest ten system eWUŚ, więc musisz być w systemie odnotowana jako ubezpieczona. Myślę, że mogłabyś pójśc do NFZ , żeby aktywowali Ci prawo do ubezspieczenia.

Gość ja tez bylam w takiej sytuacji
witam cie, tez bylam w takiej sytuacji z tym że wtedy konczylam studia licencjackie i ubezpieczenie mi sie konczylo w trakcie obrony a porod mialam miec 4 miesiace pozniej. Chodzilam po ubezpieczycielach ale bylo strasznie drogo i pani w PZU powiedziala żebym zarejestrowala sie jako bezrobotna w Urzędzie Pracy. Tak też zrobiłam, lekarz byl za darmo szpital tez leżałam tez na patologii ciąży, porod również byl za darmo po porodzie lekarz dla mnie i dla dziecka również. Dodam że będac zarejestrowana w UP później starając sie o prace duzo instytucji na to patrzy czy bylo sie zarejestrowanym, a są też organizowane różne szkolenia które są darmowe czy staże wiec to sama korzyść. Moja mała ma juz 2 lata a ja sie teraz dostalam na taki staz pół roczny który oplaca mi nawet drogę do mojej pracy i opiekę na dzieckiem.

Gość ewzaaw
to w Katowicach nie jestes zameldowana tymczasowo?? To jak ty chcesz rodzic dziecko musisz sie zameldować. Nie wiesz ze to jest karalne jezeli nie zameldujesz sie w miejscu w ktorym przebywasz powyżej 3 dni??

Gość Kobietkaaaaa000021
Uciekłam z POmorza bo wierzyciele mnie ścigali A potencjalnych ojców dziecka jest trzech :(

Gość ela___l
ewzaaw to w Katowicach nie jestes zameldowana tymczasowo?? To jak ty chcesz rodzic dziecko musisz sie zameldować. Nie wiesz ze to jest karalne jezeli nie zameldujesz sie w miejscu w ktorym przebywasz powyżej 3 dni?? ha ha i co? zawsze było nikt nigdy nikogo za to nie ukarał a ubezpieczenie należy ci się z urzędu idziesz do najbliższej przychodni, zakładają ci kartę i masz jako cieżarna darmowe leczenie dziecku, które poczęlaś należy się jak obrok koniowi TYLE