Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okularnica z zezem

Czy ktoś nosi soczewki i ma zeza?

Polecane posty

Gość okularnica z zezem

W okularach wyglądam ohydnie, nie lubię swojego wyglądu. Po prostu chciałabym wyglądać naturalniej, więc nie przekonujcie mnie że okulary są lepsze i można dobrać fajne oprawki, bo z własnego doświadczenia wiem, że są niewygodne i po prostu nie każdemu pasują. Mam dość sporą wadę -3,5 więc chciałabym nosić soczewki (mam też astygmatyzm). Czy można nosić soczewki mając zeza rozbieżnego? Czasami rano mam "krzywe oczy" ( nie wiem jak to opisać) i rzadko oczy zezują (kiedy jestem zła albo zmęczona i nie kontroluję tego). Nie wiem jakby to wyglądało bez okularów. Jest szansa na soczewki czy pozostają tylko okulary do końca życia? :o :(

Gość herrr
Zeza koryguje się zabiegiem, wadę wzroku zresztą też. Szansę na soczewki raczej masz, zez w niczym nie przeszkadza. Wybierz się do okulisty, on rozwieje wszystkie Twoje obawy

Gość okularnica z zezem
Miałam operację na bardziej zezujące oko i jest lepiej, ale zez całkowicie nie zniknął. Laserowej operacji sobie nie zrobię, za bardzo szanuję swoje oczy i nie chcę mieć ich pociętych nawet jeśli miałabym mieć idealny wzrok. Po zabiegu z zezem wiem jaki wiąże się z tym ból po gojeniu się wszystkiego (byłam wtedy dzieckiem ale pamiętam) i dla mnie ingerencja chirurgiczna w oczy to ostateczność, nie mówiąc już o możliwych powikłaniach i tym, że wada czasem powraca...

Gość herrr
Weź pod uwagę to, że odkąd byłaś dzieckiem minęło kilkanaście lat i nauka poszła bardzo do przodu. Nie ma żadnego bólu, z zabiegu wychodzi się praktycznie od razu do domu

Gość herrr
Znajoma miała zabieg, żyje, świetnie widzi. Ja zbieram teraz pieniądze, bo soczewki też jednak trochę kosztują

Gość okularnica z zezem
Ja wolę nosić soczewki albo okulary, wiadomo że nauka poszła do przodu, ale laser to laser, mam wrażliwe oczy i jednak nie chciałabym żeby "naprawiano" mi w ten sposób wzrok. Ale z chęcią chciałabym nosić soczewki, mam nadzieję, że zez tego nie wyklucza :)

Gość okularnica z zezem
A jaką wadę miała twoja znajoma?

Gość herrr
- 4 z czymś tam, ja mam - 5.

Gość okularnica z zezem
Nikt więcej się nie wypowie? :)

Gość Próbuj
Ja mam lekkiego zeza... ujawnia sie gdy jestem bardzo bardzo zmęczona. Gdy byłam mała lekarze kazali chodzic w okularach i ogolnie bylo gadanie ze jest zez- nie ma soczewek, mimo że mam duża różnice wad miedzy obczami... Jedno widzi prawie dobrze, na 2gie nie widze prawie wcale. Nie wiem dokładnie ile, dawno nie byłam u okulisty i nie pójde, bo nic mi to nie da. I tak nie mam za co kupować sobie soczewek, ani sie leczyć, wiec... Po co. A przy dużych roznicach niby soczewki sa zalecane. Ale to bylo dawno temu gdy lekarz skazywał mnie na okulary, teraz medycyna poszla do przodu, może ci sie uda. Ja już od lat nie nosze ani okularów, ani soczewek, ani niczego. Funkcjonuje normalnie, bo gdy patrze obydwoma oczami to widze okej, nic mi sie nie rozmazuje, chyba ze juz dalekie odległości... Tylko jak zasłonie 1 oko to... jest problem... ;) Kiedy będę miała możliwość możliwe ze zoperuje to, teraz mnie nie stać na żadne leczenie... Naprawde. A okularów nosiła nie będe, nawet jeśli to okazałoby sie 1 slusznym wyjsciem, wyglądam w nich s t r a s z n i e. Już wole troche męczyć oczy... Wiem, że wydaje sie głupie i dziecinne, ale nic nie poradzę.

Gość ghgytyt6t78
herr nie gloryfikuj tak usuwania wad wzroku. zauważ, że okuliści nie robią sobie takich operacji i chodzą w okularach. to nie jest zdrowe dla oczu, drogie, do tego wada często wraca, więc nie ma co się zachwycać. zreszta problemem autorki jest zez. sama mam wiekszą wadę niz autorka, astygmatyzm, ale zeza brak i z soczewkami zyje mi sie bardzo komfortowo.

Gość okularnica z zezem
Podnoszę temat, może znajdę kogoś, kto ma zeza i chodzi w soczewkach :) Do Próbuj: Mnie kazali nosić okulary przy małej wadzie jak byłam w przedszkolu (jako jedyna nosiłam okulary :( ). Trochę to pomagało, ale potem i tak musiałam mieć zabieg. Nie wiem jaką masz wadę, chyba niewielką krótkowzroczność na jedno oko i większą wadę na drugim, ale radziłabym ci jednak iść do okulisty. Mam koleżankę, która ma bardzo małą wadę wzroku na jedno oko i -4 na drugie, nosi soczewki przez dużą różnicę między jednym okiem a drugim... Bez soczewek funkcjonowała normalnie, ale jak zamknęła lepsze oko to nie była w stanie niczego przeczytać, ledwo cokolwiek widziała :o U ciebie może nie jest tak źle i soczewki faktycznie są dość drogie, ale jeśli nie masz astygmatyzmu to koszt 40 zł-50zł miesięcznie, więc chyba warto dla idealnego wzroku, pewności siebie i pełnego pola widzenia (w okularach raczej tego nie doświadczysz :o ). Naprawdę dobrze by bylo przebadać się u okulistki, nie jesteś skazana na okulary. Zgadzam się, że okulary trochę szpecą, ale zawsze można dobrać ładne oprawki jeśli okulistka tak zadecyduje, przynajmniej nie będziesz męczyła oka, warto sobie to skorygować nawet jeśli nie dowidzisz tylko na dalekie odległości. :) A co do operacji laserowej to ja bym sobie nie zrobiła, jak już ktoś wyżej napisał nie ma chyba żadnego okulisty który ją sobie zrobił, oko jest delikatnym narządem a to jest laser. To chyba nie jest zdrowe ciąć je bo wady w ten sposób nie zlikwidujesz tylko tak ci to zrobią że będziesz dobrze widzieć. A i tak nie wiadomo czy oczy się potem nie odpłacą za takie "pokrojenie"... Ale topic jest o soczewkach i okularach więc mówmy na temat :)

Gość wzrok..
Ja mam lekkiego zeza zbierznego chodziłam kiedys w soczewkach ale mam wade -1, -1,5 i astygmatyzm juz nie nosze soczewek bo lekarze stwierdzili ze niema sensu bo wzroku mi nic nie poprawi a na operacje zeza lece z checia i czekam z niecierpliwiscia:)

Gość Haskakala
Po pierwsze soczewki wcale takie zdrowe nie sa. Powoduja scieranie sie nablonka oka i powinny byc noszone okazjonalnie, a nie caly czas. Po drugie skutecznosc operacji zeza zalezy od stanu miesni oka i co najmniej przez 2tyg po operacji bol jest odczuwalny, a oko mocno zaczerwienione. Sama mam znajomego, ktory byl juz 2razy operowany i teraz niestety po 1,5 roku znowu jego zez powrocil.

zarejestruj sie na forum o zezie tam sie wszystkiego dowiesz http://strabismus.phorum.pl/ Ja nosze soczewki na zeza akomodacyjnego - jest to zez wynikajacy z wady wzroku + 1.25 wada na obydwu oczach i mi soczewki oczy prostuja, bez soczewek mam caly czas zeza.Polecam miesieczne soczewki air optix firmy ciba vision ale najpierw radze udac sie do dobrego okulisty w celu okreslenia krzywizny i srednicy...mozna tez poczytac o tym na forum w dziale szkla kontaktowe :)

Gość gość
Ja mialam opweracje zeza rozbieznego ukrytego. Operacja sie nie powiodla i nie zniwelowala zeza ale chcialbym nosi soczewki bo chodzie do szkoly wojskowej i ciezko w okularach, jetem 3 miesiace po operacji i nie mam pojecia czy moge juz zaczac je nosic...

Gość gość
Hej nosilam soczewki majac zeza i wade minus 2 i minus 2,5na drugie oko, zez w niczym nie przeszkadza jezeli chodzi o soczewki trzeba tylko dobrac odpowiednia wielkosc i krzywozne ja akurat polecam te z solfens na allegro i ok 10zl to sa miesieczne wiec koszt ok 30zl a komfort widzenia nieporownywalny z okularami. Co do operacji zeza to mialam zabieg w polowie ztycznia prywatnie w pelnym znieczuleniu skrocenie miesnia akpmodacyjnego pi 3 godzinach dostajesz. Krople i z opatrunkuem na oku cie wypisuja oko boli lzawi ropieje najgorsze pierwsze 3 dni pozniej z gorki dzisiajmija 2 tyg szwy widoczne jeszcze oko lekko rozowe nie boli do soczewek moge wrocic za dwa tyg

Gość gość
Mam dość dużą ilość wadę wzroku +7.5 i +8 zeza akomodacyjnego zbierznego i noszę soczewki :) także wszystko jest możliwe :)

Gość gość
Ja miałam zeza, ale udało mi się go skorygować właśnie noszeniem soczewek i nie dowierzam. Już mam swoje sprawdzone miejsce gdzie zamawiam bo na stronie http://abcsoczewki.pl mają niezłe ceny i zawsze szybko wysyłają.

Gość gość radek
Witam nosze okulary o saczewkach + 5,5 na obu oczach mam zeza zbieznego w pracy nie mozna nosic okularów BHP moje pytanie brzmi czy mogę nosic soczewki i jakie

Gość Ami

Hej, ja mam zeza tylko na lewe oko, nie mam innych żadnych wad oczu, noszę okulary ale wyglądam w nich okropnie. Myślałam o soczewkach ale nie wiem czy na zeza można nosić soczewki. Od jakichś 2 miesięcy zastanawiam się nad operacją ale jeśli zez wróci? 😞 Nie wiem co zrobić... a ta operacja trochę kosztuje i jeśli by nie pomogła to marnotractwo pieniędzy ;/ jak coś to mam 15,5 lat. Zastanawiam się jeszcze jak zapytać rodziców w sprawie tej operacji i czy by się zgodzili ze względu na koszty i gdyby poszło coś nie tak ;/ Szczerze mówiąc to trochę się boję tej operacji i bólu oka po niej... 

Gość Magda

przecież operacje zeza można zrobić na fundusz za darmo

Gość Magda

do kolezanki wyżej