Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pat111000

Orzeczenie o stopniu niepełnospraswności- czy mi przysługuje?

Polecane posty

Gość pat111000

Witam serdecznie! Chciałbym się starać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności od dziecka gdy miałem jeszcze około 5-6 lat chodziłem aż do ukończenia gimnazjum do poradni psychologiczno pedagogicznej z powodu jąkania się , wady wymowy. W gimnazjum doszły zaburzenia adaptacyjne , stany depresyjne. Kilkukrotne wielomiesięczne pobyty w ośrodku terapii nerwic , pobyt w szpitalu psychiatrycznym z powodu ośmiu prób samobójczych (ostatnia w 2011r) Mam 20 lat. Czy z tym co przedstawiłem mogę starać się o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?

Gość dqadew3rw
zapytaj sie lekarza a nie na forum

Gość zanokcica
nie rozumiem tego pytania to chyba nie my wiemy, czy masz jakiś stopień niepełnosprawności, tylko musi to stwierdzić odnośna komisja lekarska, jeśli uznają, że masz takowe, to dostaniesz orzeczenie tyle

Gość ha ha he he hy hy
a dasz radę isc do pracy?

Gość PatrykKatowice
Jak nie chodzę do lekarza , nie ma mi co zaoferować chyba ,że jakieś środki psychotropowe. Mam problem z utrzymaniem się w pracy ze względu na jąkanie , pracuje w McDonaldzie sami rozumiecie ile stresu i ludzi. Nie umiem rozmawiać normalnie z ludzmi w pracy i po za nią. Jedynie z bliskimi. Co chwile muszę szukać nowej pracy bo współpracownicy nie chcą się wkurzać ,że tak długo muszą czekać na odpowiedź gdy nie ma na to czasu. Potrzebuję orzeczenia aby znaleźć coś w zakładzie pracy chronionej gdzie nie miałbym takich problemów bo zależało by im na kasie niż na tym czy jakiś problem im przynosze.

Gość ha ha he he hy hy
jąkanie nie jest niepełnosprawnością. leczy sie je na terapiach.

Gość kacaraba
na samo jąkanie to raczej nic nie dostaniesz a jeśli chodzi o próby samobójcze, to chyba tzw żółte papiery, ale nie wiem, czy wtedy też mozna pracować w zakładach pracy chronionej

Gość PatrykKatowice
Jąkanie jest uznane przez światową organizację zdrowia jako schorzenie które kwalifikuje się do orzeczenia , no nic myślałem ,że będą tu osoby które były w podobnej sytuacji. Na tym zakończymy, dziękuję.