Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Byłam jako gość

DO OSÓB KTÓRE MAJĄ KOMUNIE SWOICH DZIECI

Polecane posty

Gość Byłam jako gość

Interesuje mnie w jakiej cenie można kupić sukieneczkę komunijną? W maju moja córka idzie do komunii,jakoś nie widzę w sklepie stroju komunijnego.Czy ktoś wie jaki to koszt kompleksowego ubrania dziewczynki?

Moja znajoma płaciła 400 zł za komplet bez butów, sukienka, wianek, torebka, różaniec. Każdy miał szyte w tym samym miejscu. Okazało się że najbardziej na tej komunii zarobiła siostra zakonna, która ich przygotowywała ;/

Gość norroo
ja pamiętam że moja gdzieś kosztowała z 500zł ale to było gdzieś 13lat temu

Gość Najwięcej zarabia kościół
W Łodzi jest mnóstwo salonów z sukniami komunijnymi.Co jedna to ładniejsza.Za 600 zł. można kupić śliczną sukieneczkę, do tego wianuszek150 zł,pelerynkę za 120 zł.torebka i rękawiczki 75 zł.,buciki różniste fasony do 200zl. Dziecko masz ubrane od stóp do głów za 1200zł.

Gość tr454tr5
ale drogo. Dobrze, że u mnie są alby, nie ma żadnej rewii mody.

Gość mamusia córeczki
ładnie tak wyzywać ludzi którym się lepiej powodzi finansowo? :/

Masz racje, każą sobie słono płacić.Teraz to są ich żniwa.Bazują na komuniach, tak kosciół jak również sklepy i gastronomia.170 zł. trzeba zapłacić w knajpie od osoby.

Gość Byłam jako gość
Do osoby o niku mobilnym" mamusia córeczki".Nie pisz bzdur i nie denerwuj.Piękne kreacje widziałam dziś w necie i znacznie tańsze.Nie wszystko co drogie jest ładne:D Do biednych nie zaliczam się ale nie zamierzam wydawać kasę na badziewie,przecież moge dziecku kupić ładniejsze,lepsze i znacznie tańsze.

Gość ja kupiłam za 115 zł suknie
w klorze złamanej bieli, długość do połowy łydki

Gość FAJNIE JEST!
Również interesuje mnie ten temat, córka w tym roku ma komunię.Zaczęłam chodzić po sklepach, tyle jest tego że można dostac oczopląsu.Koszty tez sa nie małe:D

Gość Matrona wie swoje
Zazwyczaj kościół narzuca warunki ubioru dziecka do komunii i to jest sprawiedliwe.Jeżeli jednak jest inaczej to rodzice szaleją.Rewia mody u dziewczynek.To ma być komunia, nie wesele! Moim zdaniem powinna dominowac skromność, nie przepych! Czego Wy te dzieci uczycie????😡

Gość Lekka przesada!
Moja sąsiadka pod koniec maja posyła swoją córkę do komunii.Mówi że w kwocie 1000zł. się zmieści na kompleksowe ubranie dziecka. Sale zamówiła w ubiegłym roku w pazdziernku.150 zł. od osoby.

Gość taneyka
Moja siostrzenica w zeszłym roku miała komunię. Cały strój i fryzjer kosztował moją siostrę niecałe 2000 zł. Restauracja w Śródmieściu: 185 zł/osoba.

Gość czytam bo lubię
Od kiedy komunia dziecka to małe wesele? Dajcie spokój...

Gość Mama córeczek po
Moje obie córeczki sa juz po ...w zeszłym roku miałam komunie i strój dla córeczki kosztował mnie : albosukienka 260 zł , sukienka 140 , buciki 130 , wianek 67 i rekawiczki 25 rajstopki 20 zł oczywiascie mówie o kosztach na jedna córke

Gość jeju,Nie wierze???
Wogole nie rozumiem po co robic taka wielka impreze z okazji komuni?? Chyba tylko po to zeby sie pokazac,ze kogos stac... A co dziecko z tego ma,ze cala rodzina sie stoluje,gada o polityce i pije alkohol? I te ubiory,fryzjer,moze jeszcze knsmetyczka? Ciesze sie ze moja corka miala identyczna sukienke jak reszta dziewczynek,sama pokrecilam jej wloski ulozozylam i wygladala slicznie. U nas byl obiad dla rodzicow chrzestnych z rodzinami,dziadkow i cioci. I bylo super.

Gość w ubiegłym roku miałam
2 komunie, córki i siostrzeńca [siostra po wypadku, leczenie szpitalne]. Komunie w różnych terminach. Na wszystko nie wydałam więcej niż 1000 zł. Nie liczę przyjęcia, tutaj pomogła rodzina, jedna kuzynka upiekła ciasto, babcie przygotowały jakieś dania mięsne, bratowa sałatki, dziadkowie siostrzeńca dołożyli się finansowo. Przyjęcia odbyły się w moim domu, siostra również na nich była - przepustka i wózek inwalidzki. Ojciec dziecka o komunii wiedział, partycypował w kosztach, pieniądze na konto wpłynęły, ale o tym wówczas nie wiedzieliśmy.

Gość qwertyna
o rany, a ja kupiłam na allegro używaną albe-sukienkę z dodatkami za 100 zł, moja córa wyglądała najlepiej - obiektywna opinia - sukienka była swietnie uszyta, jak na nią, pięknie na niej leżała i wyglądala jak nowa w tym roku sprzedałam ja na allegro za 100 zł, poszła szybciutko bo dołączyłam zdjęcia małej Wydawać do 1000 zł za albę przepasaną sznurem to żart jakiś

Gość NAMOLNA KUMPELA
Moja koleżanka też ma komunię swojej córki w maju.Nie we wszystkich kościołach obowiązują alby.Rodzice nie zgodzili się na jednakowy ubiór.Wydatek od groma, nawet wzięła kredyt!

Gość Byłam jako gość
Bardzo dziękuję Państwu za wyczerpujące wypowiedzi.Pozdrawiam serdecznie🌻

Komunia dziecka to duży wydatek, Najwięcej kasy woła kosciół,a niby jest co łaska!

Gość Każdy może się pomylić
Moja córka w maju idzie do komunii dziś kupilam małej śliczną sukieneczkę za 540 zł.do tego wianuszek za 60zł.

Ja miałam komunię kilkanaście lat temu i na szczęście miałam mądrych rodziców i nie ubrali mnie w małą wersję sukni ślubnej, tylko skromną albę, mimo że wtedy to było coś nietypowego i byłam jedną z niewielu dziewczynek ubranych w alby. Śmiesznie wyglądają małe dziewczynki w sukienkach jak do ślubu ;]

Gość TO ZŁY POMYSŁ!
Nie rozumiem rodziców którzy chcą pokazać otoczeniu na co ich stać.Nawet biorą pożyczki na ten cel, po to żeby ich dziecko wyróżniało się ubiorem, było lepiej ubrane od innych.Nie potrafie ogarnąć tego😡