Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Odparzenia

Jak radzicie sobie z odparzeniami u noworodka?

Polecane posty

Gość Odparzenia

Mam kilkumiesięczne dziecko i od kilku mam problem z odparzeniami, zmieniam pieluchę co 2 godz i używam sudocremu ale nie widzę poprawy, jak wy radzicie sobie z odparzeniami?

Gość zamiast
Nie używać chusteczek tylko wody i mydła. Po umyciu osuszyć ,można użyć pudru. A jak są już podrażnienia to alantan lub tormentiol. U nas też sudocrem się nie sprawdzał./

Gość Lena204
jak ma odparzona to nie używaj chusteczek tylko myj woda z mydłem, wietrz dziecku tyłek jak najczęściej najlepiej jak zmieniasz pieluszkę to zostaw na chwilę z gołym tyłeczkiem

Gość bambarryla147
w szpitalu zalecaja tormentiol i naprawde pomaga. no i oczywiscie duzo wietrzyc pupe. kup takie podklady jednorazowe i niech lezy nawet i pol godziny z gola pupa. mozesz przykryc kocykiem.

Gość kiiikkka
- wietrzyć odparzoną pupę - czasami ceratka, kocyk i bez pieluchy, żeby skóra pooddychała, - zmieniam pieluchy częściej niż co 2 godziny - robię to, gdy jest potrzeba a czasami jest co 15-20 minut (w białych Pampersach jest wskaźnik czy pieluszka jest zasikana), - maść pośladkowa przepisana przez lekarza robiona w aptece, - pomóc może pędzlowanie Nystatyną przepisaną przez lekarza.

Gość deretinka
masc robiona na recepte -rewelacja lanolina 30 parafina 30 vaselina biala 30 nie ma na co czekac

Gość kiiikkka
też nie używam chusteczek nawilżanych, bo uczulały

Gość wylewanie dziecka z kąpielą
kup PENATEN

Gość rararararara
do mysia tylko woda i szare mydełko - nie trzeć tylko obmywać waciekiem. Wietrzenie!!! - to najlepsze - połóż dziecko na pieluszce, pod spodem ceratka i niech tak leży ile się da... jak najczęściej. Póżniej krem - skoro sudokrem nie działa to słyszałam że świetny jest alantan. O mące też słyszam i chyba nawet kiedyś próbowałam i też działałam - tylko ta mąka to tylko na dokładnie osuszoną pupę, nie posmarowaną żadnym kremem bo krem + mąka to tylko zaszkodzi. Możesz na czas wietrzenia posypać mąką a potem obmyć wodą i krem jak do pieluszki - aha - może pieluchy z innej firmy wypróbuj - to pieluch nie toleruje Twoje dziecko i to potęguje odparzenia...??

Gość a nie wiesz że kilkumiesięczne
dziecko to niemowlę?

Odstaw nawilżane chusteczki, wietrzyć pupę a przed założeniem pieluszki gruba warstwa tormentiolu.

Gość nochybaniexde
moje dziecko w ogóle nie m odparzeń. Nie żałuj na pampersy tylko kup te lepsze z pampersa ! i maść sudopanten i będzie git :)

Gość basiunia_20
mąka ziemniaczana, stosowałam sudokrem, alantan - lepszy od sudokremu ,ale najlepsza mąka.

Gość sama sie wpędzasz w ten doł
sudocrem jest raczej bardziej na zapobieganie odparzeniom i drobne odparzenia niż juz na takie normalne odparzenia. A moze warto zmienic pampersy na inna firmę. Pamiętam jak bratanica dostawała odparzenia od jednych pampersów tylko nie pamietam od jakich, ale renomowanej formy. Zmienili rodzaj pampersów i problem sie skończył. I tak jak radza dziewczyny - podkład pod pupcie i niech dziekco wietrzy pupe, skóra musi oddychać.