Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiulec84

Olej lniany a TOTOX

Polecane posty

Gość kasiulec84

Buszując po Internecie znalazłam taki ciekawy olej lniany przy którym jest napisane że ma najniższy TOTOX. (Znajdziecie go na tej stronie: http://skarbydlazdrowia.pl/index.php?route=product/product&product_id=251) Zastanawia mnie co to może oznaczać. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam takie wyjaśnienie: "Anisidine value (AV) is a measurement of past oxidation. Precisely, it is the measure of aldehyde production during oxidation of fats. AV essentially reflects how an oil has been handled and stored versus peroxide value (PV), which measures current oxidation. For both AV and PV, a lower number is better. TOTOX (total oxidation value) is used to describe total oxidation to which an oil has been exposed. PV x 2 + AV = TOTOX " Mój angielski jest raczej słaby ale jeżeli dobrze rozumiem to ten TOTOX określa jak bardzo olej jest utleniony, czyli np.: w przypadku oleju lnianego jak bardzo zniszczone są kwasy Omega -3. Dobrze myślę, że im mniejszy TOTOX tym lepiej dla zdrowia? Wydaje mi się że warto zaryzykować i spróbować, ale chciałabym poznać waszą opinię.

Gość ogs
Dobrze myślisz :) UE dopuszcza (niestety) produkty o TOTOX <= 26. Do tej pory rekordowy (najlepszy) wynik ma olej z dorsza norweskiego firmy Eqology, w tamtym roku udało się zejść do 7,1 a w tym roku nowa partia ma już 4,0.