Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jedyna oryginalna

wasze popisowe wyśmienitości

Polecane posty

stwórzmy kafeteryjną książkę kucharską:) zacznę pierwsza i podam przepis na przepyszny deser, mimo ze zwolenniczką ciast nie jestem, ale to mi wychodzi i świetnie smakuje:) Sernik jagodowy z białą czekoladą /tortownica 23 cm/ (wartość energetyczna w 100g - 375 kcal) Spód: 170 g ciastek digestive 40 g masła Ciasteczka pokruszyć ( ja pakuję je do foliowej reklamówki i traktuję wałkiem :D) i wymieszać z rozpuszczonym masłem tak, by powstał tzw. 'mokry piasek'. Tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Na dno wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić i wyrównać, zachodząc lekko na boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: 800 g sera śmietankowego (użyłam 500 g Delfiko w wiaderku + 300 g serka śmietankowego 8%) 3 jajka 230 g białej czekolady 3 łyżki mąki (dałam pełnoziarnistą 3 zboża, bo tylko taka miałam ;) ) 1 opakowanie cukru wanilinowego + kilka kropel aromatu waniliowego 4 łyżeczki cukru 300 g jagód (u mnie mrożone - wszak kto widział w maju ''prawdziwe''? :D) Polewa: 300 g śmietany 18% 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka aromatu waniliowego Jagody zmiksować (ja zrobiłam to mikserem, przez co nie zmiksowały się super dokładnie, co widać w masie serowej). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser śmietankowy, wbić jajka, dosypać mąkę, cukry i kilka kropel aromatu. Całość zmiksować do połączenia się składników - krótko. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksować. Na koniec wmieszać zmiksowane jagody. Na dno piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do tortownicy wlać masę serowo-jagodową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę i jogurt wymieszać z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Sernik wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wylewamy masę śmietanowo - jogurtową. Całośc znów wstawiamy do wyłączonego lecz wciąż gorącego piekarnika i trzymamy w nim ok 15 minut. Sernik studzimy na kratce, po całkowitym ostudzeniu chowamy do lodówki, najlepiej na minimum 10 godzin - niech się pięknie 'przegryzie'. :D a wygląda tak: http://4.bp.blogspot.com/-Ordf7UFZVY0/T6Y38yeUOII/AAAAAAAAAM0/cW_dpJc9mrM/s640/jog+(1)+modified4.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pytanie odnośnie powyższego przepisu - pierwsze słyszę o takich ciastkach, w żadnym ze sklepów, w których robię zakupy nigdy nie widziałam takich; jakimi je zastąpić? herbatniki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no własnie, zapomniałam to zmodyfikować:) ja kupiłam w biedronie dużą paczkę herbatników własnie i nadawały się idealnie:) zmieszałam 2 rodzaje tzn maślane i pełnoziarniste:) bardzo dobrze to wyszło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja zapytam jeszcze o serek delfiko. Kupiłam taki i był bardzo twardy, pascha z niego rozsypywała się na kawałki. Ciekawa jestem czy trafiłam na jakis nieudany, czy on taki twardy po prostu jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja odpowiem tez
ciasteczka Digestive może nie są dostępne we wszystkich sklepach, ale w wielu tak, np Piotr i Paweł, czasem w osiedlowych. Takie w czerwonym opakowaniu- bardzo kruche, słodko-słone, owsiane. Mój popisowy wypiek to sernik Nigelli- też spód z wyżej wymienionych ciasteczek (swoją drogą świetny pomysł a jaki pyszny, mmmmmmmm), pieczony w kąpieli wodnej- wychodzi aksamitny, delikatny, przepyszny. Polecam! Wsytarczy wpisac w wyszukiwarkę i znajdziecie przepis. Robiłam go dwa razy, dwa razy wyszedł wyśmienity i zniknął w mgnieniu oka. Za drugim razem zwiększyłam ilość skłądników o 1/3 bo robiłam w blaszce typowej tortowej polskiej (chyba 24 cm), kiedy w przepisie jest blaszka chyba 20, albo 22.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja odpowiem tez
Nie podałam nazwy- chodzi o sernik LONDYŃSKI Nigelli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja odpowiem tez
I używałam serka marki MilkLand (Tesco), jest to serek homogenizowany, naturalny, w wiaderku. Kiedy przelewałam "masę" a właściwie płyn do tortownicy- byłam przerażona, bo był taki rzadki. Ale tak jak piszę- wyszło wyśmienicie! A roboty z przygotowaniem to dosłownie 10 minut jak macie rozdrabniacz i mikser.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A kiedy zdejmujesz tą folię aluminiową, którą wykładasz tortownicę przed wyłożeniem ciasteczkowego spodu? I jak ją zdejmujesz, odwracasz ciasto na talerz do góry spodem czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×