Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bambaryła31

Do przeciwniczek znieczuleń do porodu

Polecane posty

Gość tasia a mozna wiedziec z
jakiego kraju jestes i gdzie sie nauczylas az tak dobrze polskiego? Jakby nie patrzec nasz jezyk jest jednym z najtrudniejszych:)

Gość lalalalalalallalalala
tasia 126 czy Ty nie pomyliłaś terminów??? jaka morfina??? jakie naćpane dziecko??? Leki stosowane w znieczuleniu zewnątrzoponowym używane są w tak małych stężeniach, że nie mają jakiegokolwiek zauważalnego wpływu na dziecko. Poza tym, prawidłowo podane, nie przedostają się do krwiobiegu matki, a więc i dziecka. Jest wręcz przeciwnie zzo poprawia stan dziecka, bo dzięki eliminacji bólu i stresu u rodzącej lepszy jest tzw. przepływ maciczno-łożyskowy (przepływ krwi przez łożysko), a co się z tym wiąże lepsze dostarczanie tlenu do płodu, dzięki czemu dziecko rodzi się w lepszym stanie ogólnym.

Gość tasia216
Ze jest jednym z najtrudniejszych twierdza tylko Polacy :) .Mieszkalam w Polsce od 13roku zycia do 20 (przez 7 lat). Nauczylam sie w szkole :) Ale ze wyjechalam i nie doksztalcam go dalej jak nalezy to popelniam czasem bledy.

Morfinę dostaje się domięśniowo. I tak, racja, dziecko jest naćpane. Ale znieczulenie zzo nie dostaje się do łożyska.

Gość tasia a mozna wiedziec z
nie tylko polacy:) W rankingu najtrudniejszych jezykow jestesmy zaraz po jezykach azjatyckich:P

Gość tasia216
Ja mowie co daja w uk (pisalam nie wiem jak w polsce) tu podaja ;Pethidine (syntetyczny ekwiwalent morfiny) skurcze macicy mogą ulec osłabieniu oddziałuje na dziecko (może spowodować u niego senność oraz niekorzystnie wpłynąć na jego oddychanie, niezdolność do pierwszego krzyku) może mieć wplyw na akcje serca dziecka (lekarz uważnie ją monitoruje przy podaniu leku) Epidular(znieczulenie zewnątrzoponowe) Gas and airpodtlenek azotu i tlenu)

Gość tasia216
a ten zastrzyk w kregoslup tez ma swoje minusy bóle głowy bóle kręgosłupa miejsce w którym wykonano nakłucie możesz odczuwać jeszcze kilka dni po porodzie spadek ciśnienia krwi (niebezpieczne dla dziecka, które jest jednak cały czas monitorowane) wymioty Moja znajoma miala zle wykonany i potem miala problemy z kregoslupem.Rodzila w Polsce

Gość bambaryła31
do Tasia216>>>> "Epidular w kregoslup zastrzyk to juz nie mowie ,caly rzad powiklan,wrecz mozna wyladowac na wozku inwalidzkim" no nie wiem gdzie zaslyszalas takie teorie,ale to jest MIT,nie mozna zostac kaleka bo zastrzyk nie podaje sie w rdzen kregowy

bambaryła31 Dokładnie. Masz rację.

Gość tasia216
A wlasnie ze mozna i to nie mit tylko sie zdarza zadko naprawde zadko.I mojej kolezance to sie przytrafilo.Ostatnio miala robiona operacje na kregoslupie i dobrze naszczescie poszlo.Nie bede tego dokladnie tlumaczyc bo to baardzo dluga historia.

Gość tasia216
https://www.oaa-anaes.ac.uk/assets/_managed/editor/File/Info%20for%20Mothers/EIC/2008mar_eic_polish.pdf i zwroccie uwage na: powazny uraz wraz z paralizem. a tu macie polska stronke .Wiec zanim zaczniecie mowic ze to nie dziala wogole na dziecko albo to jest bezpieczne trzeba sie wiecej dowiedziec.Ja osobiscie prowadzilam rozmowe na ten temat z anestezjologiem i wiem ze szkodzi albo moze szkodzic,