Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zxz40

dokarmianie butelką??? co robić?

Polecane posty

Gość zxz40

witam dziewczyny, wierzę, że pomożecie... Mam córeczkę (miesiąc i 9 dni), która mogłaby całą dobę "wisieć" na cycku a w związku z tym bardzo trudno odciągnąć mi pokarm jak potrzebuję wyjść, bo nie nadążam "produkować", nie mam za dużo mleka, tyle ile mała potrzebuje i ani kropli więcej, laktatorem ściągam na raty 100ml przez cały dzień a nawet półtora dnia po 15 ml, ledwo idzie... Przechodzę do rzeczy: jako doświadczone mamy może pomożecie... czy dobry jest pomysł aby w razie potrzeby (raz-maks. dwa w tygodniu) dokarmiać małą butelką (pod opieką tatusia) i jakie mleko polecacie, czy mała nie odrzuci mi wtedy piersi i czy nie zaburzy to laktacji?

Gość zxz40
??? halo:)???

Gość zonaKraka
Raczej bym radziła spróbować unormować karmienia- na początek, nakarmić, zostawić godzinę z tatusiem, pobawić się- i potem znowu karmić, potem co półtorej, dwie, dwie i pół- do trzech. Powinno się nazbierać. Albo dać modyfikowane raz, też raczej się nazbiera przez ten czas na jedno odciągnięcie. A poza tym radzę się nie przejmować, bo świat się nie zawali jak raz czy dwa razy na dobę dasz butlę, tyle że jak już się zdecydujesz to potem może nie być takie łatwe wrócić wyłącznie na pierś.

Gość zxz40
dzięki:) ale z tym nazbieraniem jest nieciekawie, jak nacisnę pierś to jest mleko a przez laktator masakra, prawie nic nie idzie...

Mala "wisi na cycku", bo sie nie najada, masz za malo pokarmu (dlatego tez nie mozesz wiekszej ilosci odciagnac). Trzymajac mala caly dzien przy piersi, nie poswiecasz dostatecznej uwagi sobie, to tez wplywa na mala ilosc pokarmu. MUSISZ siegnac po herbatki laktycyjne i pic duzo wody (duzo, tzn. wiecej niz 3 litry dziennie). Unikaj miety, ogranicza laktacje. Spozywaj regularnie posilki, kiedy mala spi, ty tez sie zdrzemnij. Przystawiaj ja czesto, ale gdy widzisz, ze nie ssie - odkladaj ja, zeby wiedziala, ze to jedzenie, a nie jej "pozycja naturalna". I probuj odciagac laktatorem - im wiecej mleka naciagniesz, tym wiecej gruczoly beda produkowac, bo to dla nich sygnal, ze mleka wciaz za malo.

Gość b.e.a.t.a
Jesli faktycznie 1-2 razy w tygodniu, to jak najbardziej mozecie podac mleko modyfikowane, moze Bebilon ? - podobno ma najbardziej zblizony smak do mleka kobiecego. Tylko sprawdz najpierw, czy mala zechce w ogole pic z butelki, bo moje corki mialy z tym zawsze straszny problem.

spróbuj przed odciągnięciem tą część laktatora, ktora przykladasz do piersi zlej wrzątkiem i odciagaj przed karmieniem, nie po

Gość tez radze uregulowac laktacje
nie mozesz nad tym popracowac?tak małe dziecko nie jest gotowe na "sztuczniaki"po to masz mleko,zeby karmic dziecko.zrobisz jak chcesz,ale ja na twoim miejscu nie podałabym do ustinnego mleka niz twoje conajmniej do 6 m zycia dziecka.moje dziecko tez non stop wisiało na mnie,ale własnie dzieki temu produkcja mleka ruszyła z kopyta .tylko ja nie sciagałam,bo wolałam podac piers.pierwsze pol roku starałam sie wychodzic w czasie kiedy dziecko sie najadło i wrocic przed nastepnym karmieniem.wcale nie uwazam,zeby to było cos nienormalnego.pierwsze miesiace dziecko najczesciej spedza przy matce tym bardziej jesli karmi piersia.w razie potrzeby brałam dziecko do auta i jechało ze mna.

Gość b.e.a.t.a
Bez przesady. Ja tez nie podalabym mm noworodkowi bez wyraznej potrzeby, ale dziecko ma prawie 6 tygodni i chodzi o 1-2 butelki mleka w tygodniu.

Gość zxz40
mala ma miesiąc i 9 dni i od dnia urodzin non stop wisi mi na piersi, laktatorem pałuję się od dwóch tygodni a jest jak jest, skoro cały czas przystaiam małą i jeszcze w nocy i nad ranem staram się ściągać laktatorem a dalej nie idzie to co więcej mogę zrobić? Dziecko raczej się najada, bo przybiera na wadze, jest co tydzień ważona przez położną, po za tym nie płacze przy piersi tylko ssie przez sen więc chyba nie jest głodne?

Gość tez radze uregulowac laktacje
no i co z tego to wciaz male dziecko,a ja nie jestem zwolennikiem sztuczniakow,ale kazdy robi jak chce.kazda ilosc mm nie jest obojetna.pytala o zdanie wiec ma odp

Gość zxz40
b.e.a.t.a - też tak myślę, to tylko raz max. dwa w tygodniu ale nie jestem pewna czy to nie zaburzy apetytu czy smaku, czy jak to zwał, dzieciątka..

Gość b.e.a.t.a
Jest jeszcze jedno wyjscie - TY wychodzisz, maz podaje mleko, a wtedy to czego corka nie wypila Ty odciagasz laktatorem, zamrazasz i masz zapas na nastepny raz. Troche klopotliwie w sumie, ja bym podala mm :) Po urodzeniu najmlodszej corki kupilam puszke mleka na wszelki wypadek, wlasnie w razie gdybym musiala gdzies wyjsc itp. Wystarczylo na 5 miesiecy a jeszcze czesc wyrzucilam, bo sie zbrylilo, takze tego mleka tak duzo nie idzie, raczej nie zaszkodzi dziecku ani laktacji.

Gość rthw4w6 yuh4
Dziecko 9 miesiecy i nadl karmisz piersia ? tylko sie meczysz po co potem cycki do kolan.Twoj pokarm juz nic dziecku nie daje.Daj sobie spokoj i przejdz na butelke

Gość zxz40
dziecko ma miesiąc i 9 DNI

Gość zxz40
dzięki b.e.a.t.a, może nie będę miała takich wyrzutów, podniosłaś mnie na duchu, bo sama widzisz jak potrafią zgnoić a ja po prostu mam nie za dużo mleka, chyba innym też to się zdarza i nie jest to niczyja wina... staram się jak mogę w każdym razie...

Gość zxz40
herbatki laktacyjnej piję od dnia narodzin litr dziennie i i mleka litr dziennie i wody litr dziennie, to tak dla czepialskich:)