Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porcja rosołowa

jak drogie mamy gotujecie rosół ?

Polecane posty

Gość porcja rosołowa

chodzi mi jakie warzywa dodajecie , na jakim mięsie gotujecie ? ile czasu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama z warzywniaka
rosół gotuje zazwyczaj na piersi z kurczaka lub udkach ( potem wykorzystuje je jako 2 danie do obiadu ) z warzyw to marchew , por, seler. cebula , pietruszka , liście magii oraz ząbek czosnku . z przypraw to ziele angielskie liśc laurowy i gorczyca . wrzucam też kostkę rosołową , gotuje ma małym ogniu ok 3 godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość porcja rosołowa
od razu uprzedzam że umiem gotować ale interesuje mnie wykonanie rosołu w wersji innych mam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotuję na porcjach rosołowych. Z warzyw - marchewka, pietruszka, cebula, seler najczęściej naciowy, jak nie mam to korzenny. Kroję na kawałki, podsmażam na oleju, dodaję mięso i jeszczę chwilę smażę, zalewam wodą i gotuję ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodaję dużo zielonej pietruszki i tymianek. Taki przepis znalazłam kiedyś w kuchni włoskiej, tłumaczyli, że smażenie powoduje otwieranie ścian komórkowych i lepsze przenikanie "smaku" do bulionu. I podobno zamiast pietruszki lepszy jest pasternak, ale nie próbowałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gotuję zawsze na udkach bo potem je obsmażam do drugiego dania. Warzywa daję takie jak: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula. A gotuję tak na oko jeżeli chodzi o czas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneczkal....
rosół na piersiach?? Dziwne, nie za chudy? Ja gotuje na skrzydłach z kurczaka plus z kaczki i dorzuce jeszcze jakąś kość wołową lub wieprzową. I tak sam wywar miesny gotuje przez godzinke, półtorej. Potem dodaje warzywa: marchew, pietruszka, seler, por, gotuję kolejną godzinkę z hakiem, na koniec dodaję opaloną nad ogniem cebulkę i gotuję jeszcze z pół godzinki. Nie dodaje kostek rosołowych. podbarwiam odrobiną kurkumy dla żółtego koloru. Z przypraw daje só, pieprz, troche vegetty. Rosół gotuje na wolnym ogniu, żeby troszkę bąbelkował około 3 godzin łącznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gotuje na wołowince (pręga wpłowa) i skrzydle z indyka. Dodaje potem marchewke, pietruszke korzeń, seler, por oraz czosnek, jak jest to jeszcze peczek zielonej pietruszki. Do tego idzie kurkuma, tymianek, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól, bazylia, majeranek, czarny i biały pieprz. Oczywiscie na wszystko jest kolej, a nie tak jak pisze . Z miesa rosołowego i warzyw robie farsz - pozniej go przyprawiam i podsmazam i uzywam do nalesników do którego robie sos czosnkowy i mam obiad. Albo uzywam do pierogów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Barambolino?
To ja chyba najuboższy robię bo na ćwiartce z kurczaka a z warzyw tylko marchew,por i seler plus sól,pieprz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fd ffgfdgd
z pewnością "wywar" z piersi kurczaka nie będzie rosołem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
kurkuma, tymianek,kimnek ,imbir.....??czys ty spadła na łeb dziewczyno?? co to ma wspolnego z rosołem??? Kolejna mądrą to ta co gotuje na piersiach buhahahahha🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hjkuyituyhjghj
hjghjghj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja po usg genetycznym
ja gotuję na wsiowych kurach + warzywa, a z przypraw dodaję tylko sól i pieprz, dla mnie rosół z liściem laurowym, gorczycą czy zielem, to już nie rosół, ale każda gospodyni ma swój przepis i każdy gotuje jak lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie bylo od konca
a wlasnie teraz robie rosołek:) 2 udka+ polędwiczka, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawalek selera, natka pietruszki, troszkę cebuli, ziele angielskie, lisc laurowy, gotuje ponad 2h:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciuciuciaa kurkuma, tymianek,kimnek ,imbir.....??czys ty spadła na łeb dziewczyno?? co to ma wspolnego z rosołem??? Kolejna mądrą to ta co gotuje na piersiach buhahahahha XXXXXXXXXXX A jadłas taki rosołek? Jesli nie to nie krytykuj. najpierw zjedz a potem mozesz oceniać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
Wiecie jak sie gotuje rosół???Mówie o drobiowym rosole... Przynejmniej 5 udek z kurczaka+ skrzydło z indyka+ szyja z indyka. To zalewasz wodą i dajesz na duży gaz. Gdy zacznie się gotowac to dorazu zmniejszasz gaz na minimum , tak żeby tylko pyrkało. Do tego wrzucasz 3 marcherwki, malutka cwiarteczke selera, całą cebulą i dwa kawałki pora, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, vegata lub kostka rosołowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
mam 32 lata, nie bądz smieszna. Rosół to rosól a nie jakieś wariacje rosołowe w twoim wydaniu🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
A ta co gotuje rosoł na piersi powinna chyba isc na kurs PODSTAWOWY gotowania🖐️ Kobieto nie umiesz gotyowac to nie wypowiadaj się tutaj bo się tylko kompromitujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciuciucia - kazdy ma jakiś tam swój sposób na rosół. Nie ma JEDNEGO oklepanego przepisu. Moge tylko dodać od siebie, że własnie nie robie na kurczaku, ponieważ kurczak ma nature kwasną, co wychaładza organim a to nie służy w naszym klimacie. Dlatego robie na wołowinie która jest słodka a indyk jest ostry. Oczywiscie Ty mozesz mnie tu obrażać, ale ja tak podchodze do tematu i naprawde nie musisz nikogo obrażać że nie gotuje tak jak Ty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
mam 32 lata, Ale mi nie chodzi o mięso bo kazdy woli inny rosół. Ja preferuje drobiowy. Ale chodzi mi o te przyprawy które dodajesz!! Przeciez to całkowicie zmienia smak rosołu, nie rozumiem jak można tak kombinować i po co??? I co twoja zupa ma wspolnego z rosołem???????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uwierz, że wszyscy się u mnie zajadali tym rosołem - i na poczatku nie wiedzeli o "tych"przyprawach. Te przyprawy powodują że nasze organy sie dogrzewają i ułatwiają trawienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
Ale to nie ejst rosół a jakaś zupa na wywarze mięsnym! Przestan coś takiego nazywac rosołem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1 ciaza..
ja podobnie jak wiekszosc, ale ja poznalam mojego juz meza dostalam przepis od niego taki ze do dzis jak robie rosol to sie smieje- woda 2 kostki rosolowe i w to makaron i rosol gotowy :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
mam 32 lata, tobie tez by sie przydał kurs gotowania dziewczyno🖐️ Wkurza mnie ze takie "kucharki" wypowiadają sie o gotowaniu a nie mają o nim pojęcia i jeszcze doradzają innym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mięso obowiązkowo z kością (nie żaden twór typu "rosół na piersiach") - ja uzywam kury rosołowej od jednej babki z bazaru. Do tego kawałek wołowiny. Nie polecam drobiu ze sklepu, bo nie ma smaku. Włoszczyzna - daję sporo - kilka marchwi, pietruszka lub dwie, seler, por. Z przypraw sól, pieprz, ziele i liść (ja akurat lubię je w rosole). Mięso wrzucam do zimnej wody, jak się zagotuje to wodę wylewam. Warzywa przesmażam na maśle, wrzucam do garnka z mięsem, zalewam wszystko zimną wodą i gotuję na małym ogniu. Warzywa wyjmuję gdzieś po 1,5 godz., mięso gotuję w sumie 3godz. Solę na końcu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
mam 32 lata a co mamy doprawiac sola i pieprzem??? wybacz ale kuchania bez vegaty czy kostek jest kuchnią tak zwaną szpitalna i nie mam zamiaru z tego rezygnować🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
łakowilka Cooooo?????Wylewasz wodę??? A moze powiesz mi po co to rrobisz co?????:-D Jezu ludzie wy nie potraficie rosołu ugotowac a się tu mądrzycie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×