Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porcja rosołowa

jak drogie mamy gotujecie rosół ?

Polecane posty

Gość daruj sobie
ja gotuje na korpusie z kury gotuje na malym ogniu przez conajmniej 40 min bez pokrywki zbieram szumy, gdy je zbiore dodaje kawalek selera,pora,przypieczony kawalek cebulki,ziarnka pieprzu i troche soli potem przykrywam pokrywke i gotuje sie tak z godzinke potem dodaje pietruszke korzen,marchewke i gotuje jakies 20 min potem doprawwiam i dorzucam duzo [pietruszki naciowej gotuje tak jeszcze z 15 min doprawiam na koncu do smaku i rosol gotowy,czasem dodaje 2 zabki czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak czytam ze gotujecie
rosol 3 godziny to smiac mi sie z was chce:) Ja mam szybkowar,25 min i rosol gotowy,klarowny i pyszny.mieso mieciutkie a warzywa nie traca smaku i witamin. Nie szkoda wam gaz,pradu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciuciuciaa A z tym wylewaniem peirwszej wodu to zupełnie zgłupiałam jak można cos takiego wylewac, rpzeciez to jest wywar z mięsa!!! Nie no zaraz tu padnę" 1 wode wylewa sie na samym poczatku kiedy woda z miesem delikatnie sie podgrzala a jescze nie ma oczek na rosole ani nie pojawily sie szumowiny. Robi sie to po to zeby rosol byl klarowny i "czysty" mial lepszy smak. Ja rosol gotuje na najlepszym miesie ges, kaczka , perliczka, kura. Pomylka jest dla mnie gotowanie rosolu na piersiach :D zeby rosol byl dobry to musi byc wywar z kosci a nie samo mieso bo wtedy bedzie metny. warzywa to: marchew, pietruszka, seler, opalona cebula, natka pietruszki i selera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No najwazniejsze rosol musi sie gotowac powolutku najlepiej na kuchni w ktorej sie pali, wtedy jest najlpeszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja tak...
Ja staram się gotować rosół z mięsa drobiowego, a do tego jeszcze mała porcja innego mięsa, np. żeberek. Na początku gotuje samo mięso często zbierając tzw. szumowiny :). Potem dodaję warzywa - marchew, pietruszkę, selera i cebulkę opaloną nad ogniem. Nigdy nie dodaję do rosołu liścia laurowego czy ziela angielskiego. Następnie dorzucam przyprawy - kostkę rosołową, trochę vegety, grubomielony pieprz - dla mnie nic więcej nie potrzeba. Zupę gotuję około 1,5h.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestes matka---
Rosol gotowany w szybkowarze nie ma szumowin,ma o wiele lepszy smak,bardziej intensywny niz ten gotowany w zwyklym garnku. Ja tez nie rozumiem jak mozna rosol gotowac na piersiach z kurczaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doa ja tak...
albo kłamiesz że dajesz warzywa, bo rosół z warzywami jest dobry sam w sobie, albo jesteś totalnym beztalenciem w kuchni. Kostka rosołowa+vegeta jeszcze takiego rosołu nie jadłam na szczęście, bo nie wyszłoby mi to na zdrowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja w lecie to ze swojskiej kury, w zimie najczesciej tez, czasem dodaje kaczkę lub indyka. A warzywa różnie czasem daje kalarepe najczesciej marchewka pietruszka seler pora cebula(trzymam ją trochę na ogniu przed wrzuceniem do rosołu). Ja jak gotuję to baaardzo długo, ale moja mama 30 minut. A przyprawiamy ziarenkami smaku i lubczykiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak byłam w domu rodzinnym to pamiętam, ze moi rodzice gotowlai rosołek na wolnym ogniu i długo. Ja nie mam tyle czasu by sobie przygotowywać jedzenie, więc i tak najczęściej zamawiam jedzenie. Najcześciej z Margaret z Wrocławia, bo tam ono mi najlepiej smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lubię i rosół, fakt. Ale wolę zdecydowanie krewetki. Najchętniej oczywiście zamawiam, Hurry Up Shrimp w Krakowie. Zawsze mi bardzo smakują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×