Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZANIEPOKOJONA ruchami :(

SPADEK AKTYWNOSCI RUCHOW DZIECKA

Polecane posty

Witam Was bardzo serdecznie jako ze jestem tu nowa mam nadzieje ze dobtze trafilam i postaracie sie mi pomoc lub chociaz roziwaac moje watpliwosci. Jestem w 23 tygodniu ciazy. Dzisiaj po poludniu ide do lekarza ale chcialam Was tez zapytac o zdanie drogie forumowiczki mianowicie od 19 tygodnia czuje wyrazne ruchy dziecka i bylo tak az do teraz ale jedno co mnie martwi to spadek aktywnosci mojego malucha. Wczesniej kopal non stop az mi brzuch chodzil i ruchy byly bardzo wyrazne a od 2-3 dni ruchy oslably. Nie kopie juz tak mocno jak wczesniej wieczorami i noca nawet w ciagu dnia nie wyczuwam ruchow. Mam wrazenie jakby kopal gdzues z oddali tak delikatnie :( Miala tak ktoras z Was ?

Gość ja jestem w 21 t.c.
i ruchy czuje od tygodnia. Raz są dosyc mocne a raz tylko takie delikatne smyranie. Myslę, że nie masz się czym martwic tym bardziej, że idziesz dzisiaj do lekarza i on na pewno rozwieje Twoje wątpliwości

Każdy swój niepokój konsultuj ze swoim lekarzem prowadzącym. Dziecko mogło Ci w brzuszku zmienić swoje ułożenie...nie panikuj. Dobrze że coś czujesz. Czasem dzidziuś ma kiepski dzień, jest mniej aktywny a ono wyczuwa nerwy mamy i to też powowuje, że jest takie 'przymulone'.

Tak tak to wiem, że czasem ma gorszy dzien ale to juz trwa od prawie od 3 dni. I 3 dni bylby taki ''ospaly'' ? Gdzie wczesniej kopal calymi dniami a wieczorem az ciezko bylo sie ulozyc bo tak sie wiercil.

Gość Też tak miałam.
Raz przez kilka dni był aktywny, kopał dość mocno otem przez kilka dni słabiej.

I czym to było spowodowane? Cyz po prostu tak miał przeszło i teraz wszystko jest juz dobrze?

Wypowie sie ktoś moze jeszcze ?

Gość ciezko powiedziec
musisz lekarza zapytac on najlepeij bedzie wiedzial co w takiej sytuacji robic

Gość Też tak miałam.
Niczym to nie było spowodowane. Miał trochę bardziej leniwe dni.

Moja córeczka też ma tak, że raz ją czuję częściej i mocniejsze ruchy, a nie raz takie tylko delikatne "bulgotki". Jeżeli coś Cię martwi zadzwoń do lekarza prowadzącego on Cię pokieruje

Gość halooooooooooooo
jestem w tym samym tyg :) moije dziecko jak sie odwroci plecami i tyleczkiem to swiata, to czuje je zdecydowanie mniej . Jak sie obroci nozkami i raczkami w gore, to kopie ile wlezie.

No ja wlasnie bardzo mocno czuje ruchy jak jest odwrocone ''przodem'' wtedy az caly brzuch mi chodzi. A od 3 dni ledwo ledwo wyczuwam bulgotki. Wczesniej jak popukalam w brzuch to od razu byl odzewm a teraz ? Na kilkanascie ''zaczepek'' jeden taki mini ruch na odwal sie :/

Gość mama_Olka
Ja tez tak czuje jakby dzidziuś był ospały w sumie to od poniedziałku od ostatniego ktg. Dzisiaj byłam na kolejnym z racji przenoszenia ciąży 4 dni już. I sama położna się dziwiła ze się nie rusza. Ale jak siedziałam tam godz to 3 kobitki miały identyczny problem. Położna kazała pospacerować i zjeść coś słodkiego. Mi to nie pomogło i poszłam na badanie okazało, się że przed porodem dziecko jest bardziej uśpione. No ale u Ciebie za wcześnie na poród. Z tego co pamiętam to będąc w tym tyg co Ty brzuszek az mi podskakiwał od ruchów synka. Idź do lekarza lepiej sprawdzić.

Gość halooooooooooooo
moze pogoda tak wplywa na dziecko ? ciesz sie, ze odkopuje Ci na odwal sie, znaczy sie ze jest ok :)

mam wlasnie to samo od wczoraj do dzis rana nie czułam małej wcale, a ze to juz 26tydz wiec czulam ja dotad doskonale czasem az brzuch podskakiwal.na szczescie spiaca krolewna sie rano przebudzila i czuje ja ale tez slabiej niz dotad,nie panikuje na zapas, bo moze kopie mnie "do srodka" a moze ma gorszy dzien...juz raz byla w spzitali bo prezez 24godziny ponad, nic nie czulam,okazalo sie ze wsyztskoOk obrocila sie dupskiem do mojego brzucha i miala nas gdzies. jesli masz jakies obawy dzwon do lekarza albo od razu jedz na Izbe,nie maja prawa cie odeslac z kwitkiem!!!:)i nie martw sie na zapas,bedzie dobrze. rozumiem co czujesz bo sama to przeszlam z Mloda, i co jakis czas funduje mi takie niemile niespodzianki.

u mnie jest ten plus ze dzis ide do lekarza. wczesniej mi nawet przez glowe nie przechodzilo ze cos moze byc nie tak bo maluch tak kopal ze pod reka bylo czuc kazdy ruch. a teraz to doslownie na odwal sie lekko ruszy zeby nie bylo i dalej cisza ;/ a wczesniej to za kazdym razem mi ''odpowiadalo'' a jak dluzej nie puknelam to nie przestawal sie ruszac.

A ja juz czarne scenariusze widzze od wczoraj ze sie moze w pepowine zaplatalo, ze serduszko przestalo bic albo cos no juz sama nie wiem. W nocy chyba z 5 min pukalam w brzuch, lezalam na plecach, na lewym boku, wypilam slodka herbate i i cisza. pochodzilam chwile po mieszkaniu znow sie polozylam i dopiero po 10 minutach takie lekkie cos poczulam nawet nie jak kopniak ale jakis ruch. masakra :/

Gość halooooooooooooo
chyba jak sie zje cos slodkiego, to dziecko robi sie bardziej aktywne bo mu smakuja wody plodowe :) pamietam tez, ze lekarz probowal mi obudzic 1 dziecko i wtedy sie nie ceregielilm tylko porzadnie szturchal mnie po brzuchu, nie bylo to przyjemne ale dziecko sie obudzilo.

mam to samo z Mloda, nie martw sie, idziesz do lekarza juz dzis wiec luz,bedzie dobrze.na moja slodycze tez nie dzialaja,chce to kopie,nie to nie...szturchance tez nie zawsze odnosza skutek...;)

no u mnie slodkie wlasnie tez cos nie dziala w wszedzie czytalam ze po zarzyciu czegos slodkiego maluch sie obudzi. guzik prawda. w moim przypadku slodkie nie daje zadnych znakow. tak samo jak kapiel czy zabawa z latarka. ma swoje ''fochy'' i jak mu sie chce to sie rusza. jedyne co to tylko pukanie dziala i nic wiecej.

ale z drugiej strony ile to mozna pukac ? ja sie boje ze wkoncu tym pukaniem cos zlego zrobie a i tak staram sie to lekko robic. czasem tylko jak juz zniecierpliwiona jestem to pukne mocniej ale bez przesady i za chwile mam wyrzuty sumienia.

o matko to jakbys miala moje dziecko w brzuchu ( teraz koniec 27tc)co ja mam teraz to bys wlosy w z glowy rwala... ja moja czuje tylko rano ok 6-7, pojedyncze ruchy w dzien i cos mocniejszego wieczorem ok 21 i to koniec... reszte dnia i nocy przesypia......taki ma temperament... jest ulozona poprzecznie i do srodka stad taka jej aktywnosc, wiekszosci ruchow juz tak duzego dziecka nie czuje, bo widzialam na usg jak rusza rekami, nogami a ja tego nie czulam :/ i pamietaj, ze wraz z dalszymi tygodniami ciazy dziecko ma juz coraz mniej miejsca, wiecej spi itp itd...

dodam ze dzis ide na usg polowkowe wiec raczej juz dokladne badania bede miec przeprowadzone. moze od razu plec poznam :)

aaa i na moja ani jedzenie ani muzyka ni nic z jakis rzeczy na pobudzenie jej nie dzialaja... ona poprostu jest mega indywidualistka ;)

Maite ----- tak tak to wiem ale wiesz jak wczesniej czulam ruchy z rana tak od 10 do okolo 12-13. potem chwila przerwy i kolo 14-15 znowu sie wiercilo przez jakis czas a potem od 21 do niemalze polnocy albo poki nie usnelam to skakalo tak ze am mi podbrzusze chodzilo prawo lewo a teraz ? pod reka nie czuc nic KOMPLETNIE jedynie co w srodku cos poczuje lekko. i najlepsze jest to ze nie czuje ruchow tak jak wczesniej w ciagu dnia, nocy itd tylko lekkie pukniecie z rana w ciagu dnia nic wieczorem nic do poki go nie ''szturchne''

stad moje obawy ze cos jest nie tak. a dodam ze czasami az sie w nocy przebudzilam bo sie wiercilo. a teraz ? przebudze sie w nocy a tu cisza jak makiem zasial. ja nie wiem co to moze byc. stad wlasnie nad moja glowa wisialy juz czarne chmury.. przeciez jak tak bedzie do konca ciazy to ja chyba osiwieje. a jakis czas temu wyladowalam w szpitalu bo ruchow nie czulam. a co sie okazalo ? mialam robione usg 2 razy dziennie. a dziecko po prostu sobie siedzialo i sie nie ruszalo bo taki mialo kaprys. lekarze w szoku byli ze wszytko z serduszkiem gra dziecko zdrowe tylko ze po zjedzeniu 3 batonikow poszlam na usg a dziecko zamiast skakac i wiercic sie ruszalo jedynie lekko lapkami i mialo nas gdzies :D

Gość echfkif
jakbym czytala o swoim dziecku :D

pamietaj, tez o tym, ze dziecko z czasem nabiera rowniez cech osobniczych, ksztaltuje sie jego osobowosc... ta ruchowa tez ;) i jedne dzieci sa bardziej ruchliwe drugie mniej... w pierwszej ciazy moj syn wykopal mnie od 24 do 38tc.. non stop.. ja nie wiem czy on wogole spal.... a teraz z cora w ciazy mam spokoj, gdyby nie brzuch to ja nie wiem czy pamietalabym o tym, ze w ciazy jestem ;) duzo tak jak pisalam wyzej zalezy od ulozenia dziecka.. sa dni spokojnie, cisnienie na nie rowniez wplywa... napewno kazdy spadek aktywnosci nalezy odnotowac,powiedziec lekarzowi, dla uspokojenia pojechac na IP, ale tez w granicach rozsadku.. a moze duzo sie ruszasz? Masz aktywny tryb zycia?

czy ja wiem ? jak to kura domowa :P sprzatam, gotuje, biore kapiel, ogarniam sama siebie, podaje mezowi obiad po powrocie z pracy, potem on juz zmywa naczynia a ja leze. potem spacer z pasem, wieczorny prysznic i do lozka. wiec jakos specjalnie aktywna nie jestem :P

Nie wiem czy to kogos zainteresuje ale moze przyda sie na przylosc. Malenstwo ulozylo sie posladkowo stad brak czucia wyraznych ruchow. Ale rozwija sie prawidlowo i nic jemu zdrowiu nie zagraza :)