Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filipinkaala

pomóźcie obliczyć dawkę leku dla psa

Polecane posty

Gość filipinkaala

mam zrobić roztwór - wysypać kapsułkę do wody, tak by psiak dostawał jednorazowo dawkę ok. 3mg leku. Najlepiej żeby 1 dawka to było odrobinkę płynu, więc chcę, żeby to był 1ml. Kapsułka ma 50mg, wyjdzie z niej więc wiele dawek i kminię właśnie jak to rozpuścić, żeby podawać mu dobre dawki. Wymyśliłam tak: Jeśli rozpuszczę kapsułkę 50mg. w 15ml. wody, to 1ml. będzie miał dawkę 3,33333mg. leku. czyli spoko. Będę miała 15 dawek. Dobrze obliczyłam?

Gość filipinkaala
help :) zawsze byłam kiepska z matmy ;) i boję się, że przez moje złe obliczenia zaszkodzę psu, który i tak już jest dostatecznie chory:(

Gość filipinkaala
nikt sie nie wypowie?:(

Gość 768768768
Jak rozpuścisz 50 mg leku w 15 mg wody to...nie wiem :o to wyższa matematyka :P

Gość filipinkaala
no ja to licze tak: 50: 15 = 3,33333333 więc 1ml będzie miał w przybliżeniu 3,3 mg leku ale boję się , że to jakoś inaczej się liczy i że podam psu złą dawkę a biedaczek ma chorą wątrobę i się męczy i nie chcę mu zaszkodzić tylko pomóc.... na opakowaniu jest napisane ,jak robi się roztwór z dwóch kapsulek (biorą pod uwagę psa ważącego 20kg a mój waży 10kg więc wet kazał dawać połowę dawki, czyli rozpuszczać jedną kapsułkę czyli 50mg). Jest napisane, że taki pies (ten większy)ma dostawać jednorazowo 4mg. leku i w tym celu każą rozpuścić 2 kapsułki czyli razem 100mg leku w 25 ml. wody, i jest napisane,że wtedy 1ml.takiego roztworu odpowiada 4mg. leku. Więc idać takim tokiem rozumowania, wychodzi że dawkę ok. 3mg uzyskam rozpuszczając 50mg w 15 ml. wody Bo skoro: 100 rozpuszczone w 25 ml daje dawke 4mg to 50 rozpuszczone w 15 ml powinno dać dawkę 3,333mg. POMOCY!!!! dobrze liczę?

Gość pjkhj
Połowa z połowy, jeśli to mały piesek.

Gość filipinkaala
pjkhj-- z tego co napisałeś/aś to już nic nie rozumiem:D jaka połowa z połowy?:p czyli ćwiartka?ale czego?:p ja mam dawać tak jak napisałam - jednorazowo 3mg a mam kapsułki 50mg, i ma to być rozpuszczone w wodzie

Gość kopsnij sie do weta i zapytaj
albo zadzwon do klinki jak ci wet lek wypisywal to nie zrobil rozpiski? :o czy to ty si w samozwanczego weta bawisz?:o

Gość filipinkaala
wet powiedział, że na opakowaniu jest wyjaśnione jak robić roztwór i to proste jak drut, wyjdę na tępotę jak powiem, że jest napisane ale ja nadal nie rozumiem :o no bo rzeczywiście wydaje się proste jak drut, i wydaje mi się, że dobrze obliczyłam, ale chciałam, żeby ktoś to potwierdził. Nikt nie potrafi tego obliczyć?

Gość sialalalakakalalala
na opakowaniu jest napisane ,jak robi się roztwór z dwóch kapsulek (biorą pod uwagę psa ważącego 20kg a mój waży 10kg więc wet kazał dawać połowę dawki, czyli rozpuszczać jedną kapsułkę czyli 50mg). vv vv vv zrob tak jak pisze na opakowaniu. i to co ci wyjdzie podziel na 2 czesci- bedziesz miec dwie dawki, jedna teraz a druga na potem :)

Gość no nie jestes taka kiepska
z tej matmy, obliczyłaś dobrze :). Ale jeden ml to bardzpo malutko, masz taka miareczkę?

Gość filipinkaala
ale dlatego mam robić mniej bo ten roztwór ma ważność 1 dobę i dlatego mam robić z 1 kaps. bo będę miała na 1 dzień ( i tak część się zmarnuje, nie wykorzystam tego w 1 dobę więc reszta do wywalenia) więc po co mam robić 2 razy wiecej tego roztworu i wylewać, każdego dnia robi się nowy roztwór na 1 dzień

Gość filipinkaala
dzięki za komplement :p no może nie jestem taka kiepska, ale dawno już skończyłam edukację i się trochę pozapominało:p mam malutkie strzykawki - mają 2ml, nimi będę wlewać do pyszczka -mysle ze to najlepsze rozwiązanie, wstrzyknę psu głęboko do pyszczka i już a miareczkami to albo by sie wylało, albo bym tak dokładnie nie zmierzyła CZYLI DOBRZE OBLICZYŁAM? powtórzę jeszcze raz jak chce zrobic, rozpuszcze kapsułkę 50mg w 15 ml wody, wtedy 1ml będzie miał 3,333mg leku.TAAAAK?:)

właśnie tak :) , na pewno :), to wychodzi z prostej proporcji właśnie tyle

Gość filipinkaala
byłabym pewniejsza, gdyby jeszcze ktoś potwierdził, że obliczyłam ok;)

a nie wystarczy ci gwarancja nauczycielki chemii i matematyki? :)

Gość no nie jestes takia kiepska
to wychodzi z proporcji skoro 15 ml wody zawiera 50 mg to 1 ml wody zawiera x ml a więc 1 razy 50= 15 razy x czyli x= 50/15

Gość podklad mineralny z jedwabiem
a co to w ogóle za lek, że takie malutkie dawki musisz dawać? jak się czuję twój piesek?? :(

Gość filipinkaala
dziękuję bardzo :) w takim razie robię ten roztwór i podaję psince

Gość filipinkaala
to synulox , pies bardzo wychudł, badania krwi wykazały że z wątrobą nie za ciekawie

Gość filipinkaala
usg do tej pory nie dało się zrobić bo zgazowany bardzo, mam mu podac espumisan i usg zrobimy jak się wypierdzi :p