Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miguel de ferbatnes

Umowa zlecenie- jakie sa w koncu prawa? Mozna isc na nfz do lekarza?

Polecane posty

Gość miguel de ferbatnes

Bo ja juz nie czaje z tego co czytam w necie. Mozna isc na fundusz do lekarza? czy musze dostac kopie umowy do okazania, w razie gdyby system ewuś nie zadziałał? rozumiem ze skladki emerytalno rentowe nie sa placone? jak jest z urlopami? taka umowa to co? na miesiac? bo nie czaje nic co mi google wypluwa, po ludzku poprosze :)

Gość miguel de ferbatnes
wiem ze taka umowa to gowno ale chce wiedziec czy do lekarza mozna pojsc normalnie czy nie. juz tam pies sral na skladki ale w razie czego za doktorka zeby nie placic.

Gość ja tam bym zjadła
tak normalne ubezpieczenie płacą, o ile nie jesteś uczniem lub studentem do 26 r.ż - bo w tedy nie mają obowiązku odprowadzać skladek. niestety urlop sie nie należy, jeśli już to tylko bezpłatny. plusem tej umowy jest jedynie to, że jesli nie ma żadnego zapisu na temat okresu wypowiedzenia to można z pracy zrezygnowac z dnia na dzień.

Gość japxcmkldpkx
jeśli nie masz nigdzie indziej zatrudnienia, to z tyt. um. zlec. należy odprowadzi wszystkie składki

Gość szkarabeuszka
zapytaj sie pracodawcy albo w kadrach czy odprowadzane masz skladki. sa umowy zlecenie gdzie pracodawcy nie placa skladek i wtedy nie jest pracownik ubezpieczony, ale sa pracodawcy ktorzy podpisuja umowe zlecenie i odprowadzaja skladki i wtedy jest pracownik ubezp.

Gość ja ci powiem.
jeżeli pracodawca opłaca Ci składki na ubezpieczenie to normalnie możesz iść do lekarza na nfz. jeśli chodzi o to na jaki czas ta umowa to różnie. możesz dostać umowę na miesiąc, na 3 miesiące a możesz na rok. to również zależy od pracodawcy. nie są opłacane składki emerytalne. nie ma urlopów i nie możesz iść na chorobowe.

Gość AOLA................
a uczysz się? Ile masz lat? To ważne. Jeśli pracodawca odprowadza za ciebie składki to znaczy, że zgłosił Cię do ubezpieczenia. A jeśli ewuś tego nie wykaże, to składasz oświadczenie, że jesteś ubezpieczona. Na żądanie pracodawca może Ci wystawić druk RMUA jako potwierdzenie odprowadzanych składek i z tym drukiem RMUA możesz chodzić do lekarza. Urlopów ani zwolnień lekarskich nie ma. Ile masz na tej umowie? Jeśli ponad 1 600 zł (najniższa krajowa) to wszystkie składki (jeśli się nie uczysz) są odprowadzane w ten sposób, że w przyszłości owa praca będzie Ci się liczyła do stażu pracy i np. do okresu, który brany jest pod uwagę przy zasiłku dla bezrobotnych.

Gość deedee---------
To zależy czy jesteś studentem do 26 roku życia czy nie. Studenci z umowy zlecenia odprowadzają tylko podatek. Ubezpieczenie zdrowotne z innego tytułu. Inne osoby mają normalnie płacone składki zdrowotna, rentowa, emerytalna. Jedynie składka chorobowa jest dobrowolna. Z zasady nie opłacana, tylko na wniosek. Jak jest to kwota równa lub wyższa minimalnej to wlicza się też do stażu pracy dla urzędów pracy. jest się wtedy ubezpieczonym, można iść do lekarza na NFZ. Powinni Ci dawać ZUS RUMA co miesiąc. Coś tam ustawodawca planuje zmienić. Nie wiem na jakim to jest etapie. Jak nie masz dokumentu to wystarczy na oświadczenie. Za chorobowe zazwyczaj się nie płaci. Nie pracujesz nie ma kasy. Urlopy. Z zasady nie ma. Ale jest swoboda umów cywilnoprawnych. Możesz nie mieć i zasuwać bez wolnego. Jednak można się dogadać i niektórzy mają. Jak się dogadają strony. Czasami jest to tak jak na etacie 20,26 dni albo inny wymiar uzgodniony. Nie masz okresów i sytuacji chronionych. Sytuacje życiowe, godziny i warunki pracy z kodeksu pracy zlecenia nie obejmują. Okres wypowiedzenia też nie obowiązuje. Z KC mogą umowę wypowiedzieć każda ze stron w dowolnym momencie. Jednego dnia mówi się, ze się nie przychodzi do pracy. O ile w umowie nie ma określonego innego terminu. Zwyczajowo na zleceniu daje się 2 dni wypowiedzenia. Czas trwania umowy też różny. Może być tydzień, miesiąc, rok. Zazwyczaj lubią dawać na miesiąc i odnawiać. No ale ja teraz pracują na zlecenie umowa na rok.

Gość miguel de ferbatnes
ok, czyli trzeba sie pracodawcy spytac jak on to rozkminia, to pierwszy moj raz na taka umowe, wiec nie wiem jak to funkcjonuje. dzieki za odpowiedzi :)