Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hmmmhmmm...

RAK KRTANI/GARDLA

Polecane posty

witam czy to mozliwe zeby osoba 26letnia miala nowotwor krtani co prawda chlopak od 13 roku zycia pali marichuane, teraz - od kilku miesiecy bardzo rzadko, przez 10 lat palil papierosy ale od 1,5roku nie pali na krtani ma jakies pecherzyki/moze to owrzodzenia ? oraz na jezyku od konca prawie do polowy jezyka, co to moze byc ?

Gość znowu 10 osób pisze..,,,.
to możliwe aby nawet niepalący miał raka krtani czy płuc ale o takie rzeczy to pytaj lekarza.

Gość shamanes
Oczywiście, że tak. Taka możliwość istnieje zawsze. Moja babcia zachorowała na raka jamy ustnej mimo, że całe życie na siebie uważała. Na szczęście udało się dostać na badania, które organizuje Pratia, jest to wzmocniona radioterapia, która wspomagana jest odpowiednim preparatem medycznym. Z tego co wiem to badania takie prowadzone są w kilku miejscach w Polsce, ja mogę polecić dr n med. Sławomir Okła, który pracuje w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach.

Gość gajmper
Ja nawet wiem, że warto wierzyć, bo znam osoby, które wyszły z raka jamy ustnej. Ale jak są opcje w postaci badań klinicznych, takie jak oferuje Clinmed to należy je rozważyć, bo mogą pomóc niejednej z chorych osób.

Gość Szkutniczka
Oczywiście, że możliwe. Takie rzeczy zdarzają się w każdym wieku, czasem nawet jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia i uważamy na siebie. Jako młody człowiek masz szanse na wyzdrowienie, starsze osoby, które mają problemy z rakiem płaskonabłonkowym gardła są w trochę gorszej sytuacji, ale też mają możliwość podjęcia walki. Clinmed prowadzi aktualnie badania nad tym rodzajem nowotworu, to jest połączenie radioterapii z jednoczesnym nakłuciem guzów, co ma przynosić lepsze efekty. Ponoć w leczeniu mięsaków sprawdzało się obiecująco, więc chcą sprawdzić jak to pomoże właśnie w raku płaskonabłonkowym. Warto sprawdzić, szczególnie jeśli macie starszą, chorą osobę w rodzinie, bo jest co prawda kilka obostrzeń, jak choćby wiek (około 70 lat) czy kwestia przerzutów (chyba brak, albo niezbyt rozległe), ale ogólnie sporo osób ma szansę zakwalifikować się do tych badań.