Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaEWA.W.

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY czy jest szansa by odstawić euthyrox?

Polecane posty

Gość mamaEWA.W.

moja sytuacja wygląda następująco: w drugiej ciąży wykryto u mnie niedoczynność tarczycy (TSH 4,6) w związku z czym musiałam zacząć przyjmować euthyrox przyjmowałam lek do końca ciąży i potem jeszcze po porodzie 3 miesiące (w sumie brałam euthyrox przez 6 miesięcy) po odstawieniu leku TSH miałam 2 z uwagi na fakt, że chciałam zajść w kolejną ciążę na 2 miesiące przed poczęciem zaczęłam przyjmować euthyrox, potem przez całą ciążę i okres karmienia piersią (11 miesięcy) ostatni wynik TSH (sprzed miesiąca) wynosił 1,92 przy dawce 50 czy jest szansa, że będę mogła odstawić euthyrox? wiem, że w okresie zimowym zapotrzebowanie na hormon tarczycy jest większe zatem czy teraz, gdy zbliża się lato - jest szansa, że będę mogła odstawić lek całkowicie?

Gość kurcze lekarzem nie jestem
ale mysle,że jest szansa, ładnie reagowałaś na lek...tylko kontrolul tsh, bo niedoczynność to paskudna choroba dająca tak szeroka gamę objawów od suchej skóry przez depresję po problemy z sercem...Wiem po mama miała tsh ponad 100 (prawdopodobnie po operacji laryngologicznej), birgała po różnych specjalistach, którzy nie potrafili pomóc a okazało się że wszystkie objawy od tarczycy

jest szansa :) moj brat ma niedoczynnosc tarczycy od urodzenia - sporo lat bral tabletki - no i przez ostatnie 6 lat nie musi ich brac to wyniki ma idealne :) lekarz powiedziala ze spoko pacjentow tak ma ze moze odstawic tab :) oczywiscie trzeba dalej kontrolowac tsh co jakis czas zeby zobaczyc czy nie trzeba znowu zaczac brac teb moja mama ma ndczynnocs - odkad tylko pamietam - i tez juz okolo 10 lat nie musi nic brac :)