Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość askkkaa

Niemcy i wszystko na ten temat...

Polecane posty

Gość askkkaa

W sierpniu wyjeżdżam z córką do Niemiec mam 27 lat córka 14 mc , nie chciałabym opowiadać mojej histori po co i dlaczego wyjeżdżam itp... Chciałbym się dowiedzieć o najważniejszych rzeczach jakie powinnam załatwic tutaj i tam, w sensie ubezpieczenie np. czy muszę tłumaczyć książeczkę zdrowia małej, gdzie tam zgłosić się do ubezpieczenia i czy to wogóle możliwe jeśli na początku nie będę pracować. co jeszcze z ważniejszych rzeczy na start muszę zrobić Proszę o konkretne odpowiedzi i z góry dziękuję za pomoc

Gość jdkwjuhdwkiefuhw3rew
Podbijam! Również chciałabym się dowiedzieć czegoś na ww temat

Jakie masz plany na przyszlosc, skoro nie zamierzasz pracowac? Jak to wogóle rozumiec, "na poczatku"? A co bedziesz w tym czasie robic? Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech jest od 2009 obowiazkowe, czy sie pracuje, czy nie. Moze byc to powaznym problemem finansowym, nie pracujac zaplacic skladke za 2 osoby.

Gość Rita z Rzymu
Ale macie obywatelstwo,czy meza niemca ?napiszcie cos wiecej to wam odpowiem.

Gość Rita z Rzymu
A gdzie bedziecie mieszkac?bo to chyba najwzniejsze.

Gość Niemcy
Socjalu nie dostaniesz jesli o to ci chodzi

Gość Rita z Rzymu
Ksiazeczki zdr nie musisz tlumaczyc.

Gość gigi gigi
przecież wiadomo od razu, że laska jedzie po zasiłki

Gość Rita z Rzymu
Tu nikt zasilkow polakom nie daje,niby z jakiej okazji

Gość reeeewww
nie nie jade po zasilki i wypraszam sobie takie komentarze, chodzi o to ze prace zaczne ok miesiaz moze dwa pozniej max, na poczatku chce miec czas na zaklimatyzowanie sie itd a przeprowadzam sie w okolice Berlina

Gość reeeewww
po prostu chce sie dowiedziec jakie sa ubezpieczneia ile kosztuja itd . na poczatku bede sprzatac domy wiec nie bede miec zadnej umowy czy ubezp musze sama szukac

Gość Rita z Rzymu
A gdzie bedziesz mieszkac?

Gość reeeewww
co do mieszkania bede wynajmowac taka jakby kawalerke , jesli o mieskzanie chodiz to mnije iwecje wiem co trzeba poczta itd itp

Gość reeeewww
to tylko na poczatek musze cos miec poki nie znajde legalnej pracy

Gość Rita z Rzymu
a jak wynajelas mieszkanie bez pracy?Musisz miec meldunek zeby zrobic umowe na upezpieczenie zdrowotne.

Gość Rita z Rzymu
Ubezpieczenie zdrowotne to koszt okolo 100euro na mc ale ja podaje ci stawki minimalne.

Gość Rita z Rzymu
masz kilkanascie upezpieczalni do wyboru,musisz wybrac jedna z nich i isc podpisac umowe.co mc z twojego konta bedzie pobirana stala oplata.no bo oczywiscie musisz miec konto niemieckie na to tez jest potrzebny meldunek

Gość Rita z Rzymu
wiec od poczatku zameldowac sie w miejscu pobytu otworzyc konto w banku nastepnie isc do upezpieczalni zdrowotnej.

Gość to ja odpowiem takkkkkkkkk
ubezpieczenie zdrowotne jest obowiazkowe w aok jak sie ubezpieczysz to bedziesz placila ok 150 euro w tym ze corke wezmniesz na "rodzinne ubezpieczenie" aby moc byc w aok to musisz sie zameldowac nie wiem czy teraz trzeba isc do auslnderamt wiec nie pomoge ale co chcialam napisac nie dosyc ze idziesz w najgorszcze za przeproszeniem scierstwo jakim jest Berlin stawki male , a i same leihfirmen :O brrr... nie chcialabym tam mieszkac :D dostaniesz kindergeld 184 e na dziecko ale to wszystko po zameldowaniu socjalu nie dostaniesz ale naprawde ty myslisz ze pojedziesz i bedziesz same bogate domy sprzatac ? myslisz ze wyzyjesz z tego ? a co z dzieckiem w tym czasie ? bo tego nie piszesz

Gość Rita z Rzymu
Ale tu sa dwie osoby,jedna z tego co wiem nie ma dziecka.wlasnie ta ktora chce sprzatac domy.

Gość Rita z Rzymu
AOK to nie jest jedyne ubezpieczenie w De.mozesz ubezpieczyc sie tez za najnizsza stawke ale tam prawie nic nie przyslguje to jest okolo25euro na mc

Gość gigi gigi
a kto sie zajmie dzieckiem jak pójdziesz sprzątać te domy, co?