Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majowy bezz

gdy ksiadz odmawia slubu koscielnego co wtedy?

Polecane posty

Gość majowy bezz

opisze szybko nasza sytuacje a wiec: slub amy zaplanowany na wrzesien, mniej wiecej wszystko zalatwione, poplacone, od kilku lat przebywamy za granica, slub odbedzie sie w naszych rodzinnych stronach, w naszym miescie, data slubu zaowina w naszej starej parafi ale wszstkie formalnosci zwiazne z sluem w kosciele(protokol, zezwolenie na barnie slubu w innej parafi) musimy zaltwic zagarnica bo tam przebywami kilka lat i nie nalezymy juz do naszej parafi w polsce w ktorej chcemy wziasc slub, Tu zagarnica bylismy u ksiedza ale on nam powiedzial ze nie jetesmy katolikami i po co nam ten slu??sick a od niego potrzebujemy tych papierow co teraz?rodzice w polsce maja isc do ksiedza o tym pogadac ale nie wiem co bedzie?czy ktos byl w takiej sytuacji? Wkurza nas to bo jakbysmy byli w polsce to niebyloby takich scen a tak to same problemy tu ksiezulek stwarza bo tylko jedna parafia

Gość yło
a gdzie mieszkasz?

Nie wiem czy dobrze zrouzmialam, Wy pobieracie sie w PL? bo jesli tak, to co do tego ma ksiadz z zagranicy? do ktorej parafii przynalezycie? podejrzewam, ze do tej, w ktorej byliscie chrzczeni? jesli tak, to licencje wystawia Wam ksiad z tej parafii, czyli jesli to PL to tamtejszy. Natomiast jesli jestescie ''zarejestrowani'' za granica i nie chodzicie do kosciola to moze byc klopot, bo zagraniczni ksieza troche sie czepiaja. Niech Wam da odpowiedz na pismie i do biskupa miejsca trzeba z tym isc :D

Gość majowy bezz
mieszkamy w uk a slub bedzie w polsce, tak jak juz pisalam date z ksiedzem proboszczem w starej rodzinnej parafi juz mamy

Gość majowy bezz
Agyness teraz sie wszystko pozminialo, nie nalezymu juz do tej parfi w polsce bo w uk zyjemy ponad pol roku i sa takie przepisy ze wtedy nazlezysz juz tam gdzie mieszkasz w uk, dlatego mamy teraz problem

Gość majowy bezz
nikogo nie atakuje, poszłam do ksciola porozmawiać na temat foranosci związanych ze slubem a on on i odpowiedzial"po co ci ten slub, nie jestescie katolikami" i nasza rozmowa sie skonczyla a tu wkleje jak wyglad sparawa slubu dla osob mieszkajacych w uk a chcących sie pobrac w polsce MAŁŻEŃSTWO W POLSCE Jeżeli małżeństwo ma być zawarte w Polsce należy pamiętać, że mieszkając powyżej 6 miesięcy na terenie jakiejś parafii w Anglii lub Walii trzeba się zgłosić do duszpasterza, by formalnie się do niej zapisać. Wówczas wszelka dokumentacja potrzebna do zawarcia sakramentu małżeństwa zostanie przygotowana w parafii faktycznego zamieszkania (a więc w Anglii lub Walii) i przesłana na adres parafii w Polsce, gdzie ma się odbyć ślub. Konieczne jest podanie dokładnego adresu parafii w Polsce (wraz z nazwą diecezji). Jeżeli ma to być ślub konkordatowy (tzn. kościelny i cywilny zarazem) należy wcześniej pobrać z Urzędu Stanu Cywilnego odpowiednie dokumenty i dostarczyć je do parafii, w której ma się odbyć ceremonia zaślubin.

Gość majowy bezz
wytlumacze wam tak np. nalezycie do parfi X ale chcecie slub w parfi Y wtedy z parfi X ksiadz wysyla papiery do Parfi Y i to wsztko wnaszym przypadku jest podobnie, chodzi o te papiery ktorych nie dostnie od tutejszego ksiedza,

skad wzielas ten cytat? powiem Ci tak, ja zalatwialam licencje ze starej parafii na slub w innym miejscu, wszystko bylo w Polsce, nikt nie robil klopotu. Rozumiem, ze Twoja sytuacja jest inna, jestes zarejestrowana w parafii w UK? jesli angielski proboszcz ma z tym klopot, a Wy faktycznie do kosciola nie chodzicie to zastanowcie sie po co Wam slub koscielny, skoro nie praktykujecie? pytam bez zlosliwosci. Jesli praktykujecie w miare mozliwosci, poszlabym do ksiedz po mszy w niedziele z narzeczonym, zapytala dlaczego nie chce wypisac licencji a jesli nadal sie bedzie upieral to wzielabym odmowe na pismie - bo ma obowizek to uzasadnic, poinformowalabym go, ze zwracam sie do biskupa z prosba o wyjasnienie.Jesli jestecie krocej niz 12 miesiecy, czyli nie na stale, nie amcie rezydentury to ksiadz ma pozamiatane i guzik moze. Jesli faktycznie wierzycie, to jest to dobry moment, by zaczac do koscila chodzic, poinformowac ksiedza o tym, jesli natomiast potzrba Ci tylko slubu w kosciele bo tak wypada, to jest to dla mnie nieporozumienie. Pozdrawiam :)

Gość A faktycznie nie
jestescie katolikami? Bo ks zagraniczny stwierdza ze nie jestescie wiec.... skoro tak jest to po co wam slub koscielny w pl? NA POKAZ ?

Gość bierzemy slub koscielny bo
chcemy nasze przyszłe dzieci wychowa w wierze katolickiej, chcemy dla nich chrztu, komunii sw i chcemy w tym wszystkim uczestniczy a po drugie nie będę się tu na kafe tlumaczyc z mojej wiary w Boga, a ksiądz jest polakiem to polski kat.kościół i byliśmy u niego w niedziele z narzeczonym po mszy sw i uk jestesmy kilka lat i tak to sie to zalatwia nic nie wymyslam bo rozmawialm z proboszczem(w polsce gdzie bede miec slub) co i jak ma byc. no nic nasz proboszcz w polsce cos nam załatwi my sie kajac i sypac pieniedzmi przed ksiedzem z uk nie bedziemy bo o to chodzi. dziekuje za rady

Gość Barbag
Nie każdy musi chodzić do kosciola tylko dlatego ze jest wierzący.. Ja wierze ale nie chodzę bo to bezsensu.. Dzisiejsi księża są wysłannikami kosciola jako instytucji a nie wysłannikami Tego Jedynego. Poznałem zbyt wielu księży idiotów żeby dla nich chodzić do kościoła a tym bardziej dając im kasę dla ich własnych zachcianek. A tak btw to okłamać księdza z uk i po problemie ;) albo księdzu z PL nie mówić ze się siedzi w uk ^^ Pozdrawiam.

Gość Barbag
Nie każdy musi chodzić do kosciola tylko dlatego ze jest wierzący.. Ja wierze ale nie chodzę bo to bezsensu.. Dzisiejsi księża są wysłannikami kosciola jako instytucji a nie wysłannikami Tego Jedynego. Poznałem zbyt wielu księży idiotów żeby dla nich chodzić do kościoła a tym bardziej dając im kasę dla ich własnych zachcianek. A tak btw to okłamać księdza z uk i po problemie ;) albo księdzu z PL nie mówić ze się siedzi w uk ^^ Pozdrawiam.

Gość gość
Agyness ksiądz nie ma obowiązku nic uzasadniać na piśmie:D to nie prawnik, oni robić co chcą.Nie trzeba wcale się "rejestrować" w parafii.Jeśli autorka ok kilku lat mieszka za granicą to do swojej starej parafii już nie należy. A skoro ksiądz w nowej jej na oczy nie widział..no cóż Miałam podobna sytuację. Mieszkam już 9 lat w UK. Tu, w polskiej parafii zrobiliśmy kurs przedmałżeński. Mogłam tu rózniez spisac protokół i ksiądz dałby nam zgodę na ślub w Polsce. Jednak ja poszłam do swojej starej parafii w Pl (do której chodzę jak jestem w Pl) i tam zaczęły sie schody:o ksiądz nie chciał nas "wypuścić" do innej parafii gdzie chcieliśmy się pobrać.Znany jest z tego że lubi kaskę, kasuje za ślub podwójnie niż w innych w naszym mieście i nigdy zgody nie daje (o czym nie wiedzieliśmy). Nie pomogły prośby, powiedział że zaproszenia można ręcznie poprawić itp. W końcu załatwiłam to "po znajomości" Mam w rodzinie kogoś kto zna biskupa. Ale krwi nam napsuł sk.. jeden. Od tego czasu do kościoła chodzę raz w roku jak jestem w domu rodzinnym, bardziej dla rodziców niż dla siebie.Modle się w domu i nie potrzebuje tego. Kościół to mafia i z nią nie wygrasz (chyba że masz znajomości lub słono zapłacisz) I jeszcze jedno. Ksiądz który udzielał nam slubu skrytykował tamtego że tak w ogóle to on nie może nam żadnej zgody udzielać bo do jego parafii juz nie należymy. Należało to zrobić w UK. Skomplikowane ale cóż..pierwszy i ostatni raz:)

Gość gość
*oni robią co chcą sorry za błędy