Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość expres yorself

Jak się zmotywować do dbania o siebie? :(

Polecane posty

Gość expres yorself

Zacznę od początku: za dwa miesiące skończę 27 lat. Od dwóch lat jestem żoną, od 8 miesięcy mamą. Póki co siedzę z synkiem w domu. Synek jest spokojny, bezproblemowy, dużo śpi i w gruncie rzeczy, mimo iż mam niemowlaka w domu (a tyle kobiet narzeka, że nie wie wtedy gdzie ręce włożyć) to ja mam dla siebie bardzo dużo czasu. A mimo tego nie wyglądam tak jak bym chciała i tak jak powinnam zważywszy na tak dużo ilość wolnego czasu. Nie potrafię się zmotywować. Na przykład pomyślę sobie: idę robić sobie peeling albo paznokcie, ale za chwilę tę myśl przegania mi inna: po co, skoro nigdzie specjalnie nie wychodzę itp. Jak Wy to dziewczyny robicie, że Wam się chce? Tak, jestem leniem :( Jak się zmotywować??

Gość expres yorself
Fakt, że na prawdę rzadko gdzieś chodzę. Tyle co na zakupy, z synkiem na spacery czy gdzieś do rodziny na weekend. Ale to mnie wcale nie zwalnia z obowiązku, by wyglądać jak człowiek, nie? Mam 27 lat, a wyglądam chyba tak jak moja 56-letnia mama :(

Gość expres yorself
Nikt nie popisze ?

Gość expres yorself
Albo zamiast tu pisać i się użalać nad sobą idę zrobić ten cholerny pealing.

Gość zxxxxxxxxz
Wiecie co, może fest się nie wysiliłam, ale właśnie jestem po kilku domowych zabiegach kosmetycznych: pealing dłoni, wtarłam w nie krem, pomalowałam paznokcie rąk i stóp, zrobiłam pealing brzucha i wtarłam żel ujędrniający. Na początek dobre i to, nie? :) Pisze sama do siebie, super...

Gość onenight
Mam ten sam problem... Mam 21lat i kompletny brak mobilizacji do wzięcia się za siebie. robię sobie postanowienie,ze zrobię peeling, masaż bańka chińska czy cokolwiek innego, robię to raz i koniec. Nie umiem być systematyczna i złoszczenie się sama na siebie o to.

Gość onenight
i odrazu uprzedzam ze nie jestem zaniedbana :) tylko poprostu brak mi tej mobilizacji do regularnych zabiegow czy ćwiczeń. Ot taki leń ze mnie :D

może pomyś o efektach, spójrz na obecny stan np. eymienionych juz dłoni i paznokci i porównaj ; D mnie efekty najbardziej motywują, a peeling krótko trwa, pomaluj paznokcie i siedz sobie dalej az wyschną, przeciez to nic trudnego

Gość expres yorself
Tak jeszcze myślę, że wypadałoby jeszcze kilka kg zrzucić. Dziś już nie jem kolacji, o 18 zjadłam dwie kanapki. To tak myślę, że na początek właśnie z jedzenia wieczorami zrezygnuję. Jak to mi wyjdzie to wprowadzę kolejny jakiś element diety. A jutro to sobie rano włosy wyprostuję, a co :) aa i wieczorem ze stopami porządek sobie zrobię. I do dentysty muszę się zapisać. Hmmm. Może to dbanie o siebie wcale nie będzie takie trudne :)

Gość expres yorself
Co jeszcze dziewczyny na co dzień robicie, by o siebie dbać? Wiem, co za pytanie.. Ale ja na prawdę nigdy nie miałam takiego nawyku, by poświęcać czas swojej urodzie, choć mogłam i to od dawna. Dziwne, że męża mam, co? :)

Gość onenight
wcale nie dziwne, poprostu jakiegoś wielkiego lenia chwilowo załapalyśmy :) z tymi zbędnymi kg to masz rację, na lato wypadaloby mieć lepszą figurę. I w sumie dzisiaj postanowiłam i zrobiłam dokładnie to samo co Ty, po 18 koniec z jedzeniem! Obym w tym wytrzymała, bo mam słabość do jedzenia, a zwłaszcza słodyczy :p tak na codzien hmm... To raczej nic wielkiego. Poza kremem i używaniem specjalnej rękawiczki do mycia twarzy to chyba nic :) włosy naturalnie mam proste, na codzien raczej się nie maluje, paznokcie przez 99% czasu mam pomalowane :) Właśnie sobie uświadamiam jak niewiele robię dla swojego ciała. a wizyta u dentysty też mnie czeka, ale to już załatwię po weekendzie :)

Gość expres yorself
Hehe to witam na pokładzie :) U mnie z tym jedzeniem to różnie bywa. Już kilka razy zaczynałam jakieś diety, na przykład śniadanie zjadłam zgodnie z dietą, a już godzinę później coś podjadałam, bo zapomniałam, że na diecie jestem :O Gruba fest nie jestem, ale tak z 5-7 kg jakbym zrzuciła to byłoby super. Póki co - od 18 nie zapomniałam, że się odchudzam i nic nie zjadłam :D Synek już śpi, w sumie to mogłabym coś teraz dla siebie zrobić, bo spać chodzę koło 22. Może męża poproszę, by mi rowerek stacjonarny z garażu przytachał, będę sobie jeździła w wolnych chwilach. A Ty pracujesz? Uczysz się? Może to dlatego, że w domu siedze, nie pracuję, mało mnie motywuje do tego dbania o siebie... Ale do pracy póki co nie wracam, z synkiem będę siedzieć jeszcze ze dwa lata.

Gość onenight
A ja pracuje, studiuje zaocznie i chyba przez brak czasu poprostu nic mi się nie chce. Czuje się jakaś taka wypompowana kompletnie. Jak mam chwilę czasu to wole się położyć i odpocząć niż coś ze sobą kombinować. Chociaz nie powiem, czasami w przypływie energii potrafie zrobić sobie takie domowe spa :D o właśnie! Przypomniało mi się, na codzien to jeszcze zawsze staram się mieć brwi wyregulowane i pofarbowane henna i używam odżywki do włosów po każdym myciu też. Dużo co nie? :D do ćwiczeń to mnie trzebaby siłą zmuszać, od zawsze na w-f w szkole migałam się od ćwiczenia i tak mi zostało :) ale ujedrnić ciało by się przydalo i zrzucić lekko wystający brzuszek, tylko jak to zrobić bez ruszania się? Chyba się nie da :)

Gość onenight
diety też nigdy nie były moja mocną stroną :) nigdy żadnej nawet nie próbowałam a powstrzymywanie się od jedzenia też ciężko mi przychodzi. Poprostu uwielbiam jedzenie ale głównie gubią mnie niestety słodycze :/ w ostatnim czasie właśnie przez nie ten brzuszek urósł bo wcześniej zawsze był w dobrym stanie...

ja lubie cwiczyc przy filmikach z youtube - jak widac jakas instruktorke a super wyrzezbionymi ksztaltami i mowi, co i jak robic to az chce sie cwiczyc do tego biegam (kiedys tego nienawidzilam)- poszukaj sobie planu 6otygodniowego jak zaczac biegac - jesli maz posiedzi 30min z dzieckiem to dasz rade a co do jedzenia - to trzeba je dobrac do indywidualnych preferncji - w necie jest mnostwo super przepisow, no i zmienic sposob myslenia bo dieta to nie chwilowa zmiana nawykow ale staly sposob zywienia a jak zaczynaja przychodzic efekty, czy ma sie lepsze osiagniecia (jak w przypadku biegania) to nie mozna przestac

Gość expres yorself
Jeśli o włosy chodzi to też używam odżywek i farbuję na swój kolor, bo swoje mam takie mysie. Widzisz, Ty narzekasz na brak czasu, ja czas mam, a i tak zadbać o siebie nie umiem :( Ale to się zmieni, nie ma na co czekać. Mam 27 lat to fajnie byłoby wyglądać na tyle, nie? :)

nie uzywaj zadnych diet cud tylko zdrowe odzywianie: duuuzo wody, warzyw, tylko gotowane i pieczone, bez smazenia (ewentualnie bez tluszczu albo mieso bez panierki w folii aluminiowej i na patelnie). warzyw mozna zjesc duzo wiecej (objetosciowo). i wazne aby nie byc glodnym

Gość onenight
tak źle i tak nie dobrze z tym czasem. Ja jak mam jakąś przerwę w pracy, ze kilka dni mogę odpocząć wtedy zawsze coś ze sobą robię, choćby nawet z nudów :) próbowałam ćwiczyć z Ewa Chodakowska, wytrwałam 3tygodnie, efekty zaczęły być widoczne i choroba wybiła mnie z rytmu. Kilka dni przerwy i już nie umialam wrócić do ćwiczeń, a ćwiczyć na siłe to żadna przyjemność. bieganie znów jest dla mnie jakieś nudne, muszę coś robić, jakieś zmiany w ćwiczeniach mieć zebym szybko nie odpuszczała. Albo to poprostu moje szukanie wymówki, bo przecież w tych zestawach Chodakowskiej nudy nie ma :) ja chyba naprawdę jestem straaaasznie leniwa :p

Gość onenight
witam z rana :) dzięki wczorajszym wpisom zmobilizowałam się trochę i po kąpieli balsam do ciała poszedł w ruch, zawsze to krok do przodu :) ten 6 tygodniowy plan biegania mnie zaciekawił, poszukam czegoś na ten temat. Może ruszę się trochę i do czasu, aż będzie trzeba wskoczyć w bikini będę już lepiej wyglądać :) niestety w tym tygodniu już nie zacznę go realizować, bo codziennie mam czas zajęty do samego wieczora, ale od nowego tygodnia trzeba coś zmienić. Chociaz biegania nie cierpię.... Expres yourself a jak Twoje wczorajsze postanowienia, wykonane? :)

dla mnie tez kiedys bieganie bylo znienawidzona czynnoscia. ale to szybko wciaga, enforfiny sie uwalniaja... teraz na telefon mozna sciagnac sobie ap;likacje, ktore mierza czas, predkosc, dystns, pokazuja trase, ilosc spalonych kalorii, codzinne postepy, wykresy itp. jak widac efekty to motywuje, a jak codziennie szybciej przebiega sie dany dystans to az sie nie chce zatrzymywac. polecam tez storne bieganie.pl tam jest fajnie opisane jak zaczac zeby sie nie zniechecic. no i polecam muzyke - wtdey nie jest monotonnie

Gość Nadzieja123321
Ja też nie pracuję 8 godzin dziennie zazwyczaj 3-4 czasami więcej i tez nie wychodzę nigdzie specjalnie - na jakieś spacerki t7ylko albo do sklepu, czasami w weekend gdzieś wychodzimy ale ja to robie tak, że jak do czegoś nie mogę się zmotywować to wsadzam to w grafik pomiędzy pracą;p ( jak juz mowilam mam nieregularny tryb pracy) np. poniedzialki i piatki sprzatam generalnie chalupe, srode mam wolną wiec mozna pojezdzic rowerem a piatek po poludniu tez wolny wiec wtedy robie sobie male domowe spa, codziennie wieczorem włączam na udach pas masujący na 20 minut a w tym czasie robie masaż brzucha olejem kokosowym. Jeśli jesteś w miarę systematyczna to nie powinnaś mieć problemu jak sobie wszystko poukładasz:)

Gość onenight
m a d z- dziękuję za rady :) zajrzę napewno na tamta stronę i może wkońcu coś się ruszę. Chociaz jak przychodze do domu to jestem często zmęczona i jedyne o czym myślę, to żeby położyć się wkońcu spac. Nie mam ciężkiej pracy ale codzienne wstawanie przed godz. 5 rano daje się we znaki. A Co do systematyczności, to tego właśnie u mnie brak. Niby chce mi się coś zrobić, wiem ze powinnam poćwiczyć ale jak już się położę popołudniu to wstać nie mogę :) i wszystko kończy się tylko na myśleniu.

Gość expres yorself
Hej :) Postanowienia wypełnione :) Nie było tak źle hehe :) Dzisiaj już o 8 synka do rodziców wywiozłam (tak narzekają, że rzadko go widują, to teraz mają :P ), a sama w ogród poleciałam. Pograbiłam trochę, oczko czyszczę, psom kojec wyczyściłam, parapety pomyłam - ruch, ruch, ruch! :) Nawet się trochę spociłam :) Dość siedzenia dupskiem. Aaa i dodam tylko, że do tych wszystkich prac rękawice założyłam - wcześniej nie używała, i moje dłonie wyglądały jak wyglądały :O Teraz tylko malutką przerwę na kawę zbożową sobie zrobiłam. A jak już się z ogrodem uporam to wskakuję do wanny, maseczkę na twarz i włosy, masaż szorstką gąbką i zobaczę co jeszcze... Wiecie co, jakoś tak od razu lepiej się czuję z myślą, że to co robię - robię dla siebie :)

Gość onenight
wczoraj też miałam "podwórkowy dzień" :) chociaż tyle ze nie siedziałam całe popołudnie na tyłku. A od dzisiaj niestety nie będę już miała wolnej chwili dla siebie, bo jak wyjdę rano tak wracać do domu będę dopiero koło 20 :( ale może wygospodaruje sobie pół godzinki czasu na własne przyjemności :) od nowego tygodnia ciąg dalszy postanowień. Jakoś jak tu pisze to mam więcej chęci do wzięcia się za siebie :) i masz rację, jak robi się coś dla siebie, to aż inaczej człowiek się czuje :D

Dziewczyny,napiszę tak:miałam okres,że faktycznie siedziałam i nie miałam siły oddychać.Też miałam okresy kiedy pytałam się po co?Dla kogoo?Żeby wyjść do sklepu?A potem powiedziałąm sobie-a dla samej siebie,nawet po to,żeby wyjść do kiosku po gazete.Początki były koszmarne,stałam przed lustrem i czas przeciekł mi przez palce,byłam bliska wymyślenia zapałek z dwoma końcami,ale pomału,pomału jakoś wyrobił mi się nawyk.Kombinowałąm z włosami,balsamami do ciała,pazurami.I trwam.Juz mam w nosie,co ludzie gadają.Najpierw gadali,że nie dbam o siebie,że fleja itd,a teraz,że pewnie kochanek w szafie i tego typu głupoty.Jednemu czy drugiemu sie odcięłam i spokój!!!Trzymam za Was kciuki!!! :-)

Gość expres yorself
Zuela dzięki za słowa otuchy :) Dzisiaj to już ostro zaszalałam! Po kąpieli pojechałam na miasto. Tak dawno już coś dla siebie kupowałam, w ogóle dawno po sklepie odzieżowych chodziłam, dzisiaj więc zaszłam, patrze, taki szok! Jakie kolory! Żółte, miętowe, seledynowe, niebieskie, kolorowo jak w krainie tęczy. A ja? Szary sweter, dżinsy i trampki. Długo nie myślałam, nabrałam wieszaków, do przymierzalni... Wyszłam za sklepu z trzema sweterkami, spódniczką i bluzką :D Nie pamiętam, kiedy takie zakupy ostatnio dla siebie zrobiłam :) Ależ jestem szczęśliwa!!! Jednak kobiety kochaja zakupy :D

Ja jestwem walnięta jeżeli chodzi o butyi torebki ;-) balsamy do ciała-czekoladowe!!!Swietnie zrobiłaś,że pokupowałaś sobie fajnych rzeczy!!!Tak trzymać!!!

Gość expres yorself
Z butami to muszę poczekać na męża wypłatę :P Torebek mam - kiedys miałam hopla na ich punkcie, kupowałam jak najęta, po to, by w szafie leżały :O teraz zacznę je wyciągać :D

Gość roladinia
ja pierniczę takie młode babki nie chce się im dbać o siebie ? jestem po 40-tce codziennie higiena +makijaż , no wiecie co ???? nie róbcie się starymi babami

Niekiedy ludzie mają kryzys,różne są motywy tego,że zachowujemy się tak,a nie inaczej.nie życzę Ci,żeby kiedyś coś takiego na Ciebie przyszło