Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oczomama

Zez u małego dziecka - ktoś ma doświadczenie ?

Polecane posty

Gość oczomama

Mój mały ma 3 lata i zdiagnozowano u niego zeza, czekają go jeszcze szczegółowe badania, zakraplanie oczu atropiną i najprawdopodobniej zapisanie okularów. Jak to jest z noszeniem okularów albo zaklejaniem oka w przypadku zeza u takich małych dzieci, ktoś się z tym zetknął ? Czy takie maluchy nosiły chętnie okulary cały dzień i ich nie ściągały ? Czy zez się wyrównał i oko przestało uciekać po leczeniu ?

Gość millinn
Mojej siostry córa ma 2,5 roku,od grudnia nosi okularki,wprawdzie nie miała zeza,ale ma wadę wzroku. Kropienie oczu atropiną było ciężkie,płakała,ale okularki nosi bardzo chętnie,od razu się do nich przekonała. Ponoć nie jest to męczarnia,żeby małe dziecko nauczyc,też się tego bałysmy. Jedyne co,to trzeba mieć anielską cierpliwość i wycierac co chwilkę,bo jednak paluchami tam ciapra ;-)) ja miałam zeza w wieku 2-3 lat i nosiłam okularki. Z resztą u nas to rodzinna tradycja,moje dziecko pewnie tez odziedziczy po mnie wadę wzroku...Acha,okulistka mówiła włąśnie,że po atropinie dzieci chętnie noszą okularki,bo widzą :D I często powtarzaj dziecku,że slicznie wygląda....