Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana1111

pomagać mamie dalej?

Polecane posty

Gość zdezorientowana1111

Mam problem rodzinny: mama (rencistka 900pln/miesiąc) mieszka sama w dużym domu ja i siostra jesteśmy już "na swoim", brat studiuje mama od zawsze była osobą nieporadną życiowo, po śmierci taty liczy na pomocną dłoń, zrozumiałe - ma przecież dzieci i byłoby to nawet wskazane, ale.... ja (mężatka, 1 dziecko)- pracuje i do tej pory bardzo dużo pomagałam mamie - kupuje opał, finansuje remonty domu jak coś się sypie mimo ze nie bede mieszkała w tym domu, kupuje mamie żywność, wpieram jak się da brat - student utrzymujący się ze stypendium- jak tylko uda mu się odłożyć pare zł to dorzuca sie do opału albo remontu siostra (mężatka, 2 dzieci) - nie pracuje bo nie musi, siedzi w domu i zajmuje sie dziecmi, od kiedy wyprowadziła sie od mamy ponad 10 lat temu nie pomogła jej ani razu! jest u mamy najczesciej bo mieszka najblizej, ale jej pomoc ogranicza sie tylko do telefonu do mnie z informacja ze opał sie konczy albo ze cos sie zepsuło i ze wypada naprawić pomagałabym dalej gdyby nie fakt, że 50% swojej renty mama wydaje na dzieci mojej siostry - słodycze, zabawki... a potem nie ma na życie. Prosiłam siostre (bo mamie na serio nie da sie tego przetłumaczyć) zeby lekko zasugerowała mamie ze dzieci tego nie potrzebuja i zeby zostawiła sobie kase na wazniejsze wydatki, ale siosa stwierdziła ze skoro mama to wszystko kupuje to chyba ją na to stac?! ręce opadają..... powinnam dalej pomagac nie zwracając uwagi na ich zachowanie? pomóżcie...

Powinnaś porozmawiać z matką i powiedzieć jej, że jeśli będzie przejadać pieniądze to nie będziesz jej pomagać. Najlepiej by było gdybyście rozplanowały jej miesięczny dochód. Co i ile na co wydaje, a potem zaplanowały zmiany w wydatkach. Jeśli matka puści focha i będzie żądać od ciebie kasy to będzie nieuczciwe z jej strony. Trzeba postawić sprawę jasno. Rozumiem że trzeba pomagać rodzicom, szczególnie jeśli się ma warunki, ale jeśli ona wydaje pieniądze na jakieś bzdury to jawnie cie wykorzystuje.

Gość hjijijii
TO NIE MATKA JĄ WYKORZYSTUJE ALE SIOSTRA!

Gość jlkdsjfsdhfskdjhds
up