Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gugusia

co do szpitala?

Polecane posty

mam pytanie do doświadczonych kobiet .... co przydaje sie podczas porodu w szpitalu miałyście jakąś konkretną liste ?

Gość jestem :) :) :)
jeśli wiesz w którym szpitalu urodzisz wejdź na jego stronę internetową, powinno pisać co potrzebne :)

Gość tikal
papier toaletowy i to nie nest żart

Gość kacicka!209
I. Lista do szpitala: dokumenty (paszport,karta ubezpieczeniowa,uznanie dziecka,odpis aktu małżeńskiego,karta przebiegu ciąży książka lub czasopisma do czytania telefon komórkowy i ładowarka pieniądze cukierki lub napój orzeźwiający (Dextro) ulubiona muzyka aparat fotograficzny lub kamera video fotelik samochodowy dla noworodka torba z rzeczami dla mamy * i noworodka** Dla mamy *: 2 koszule nocne bawełniane szlafrok skarpetki kapcie majtki bawełniane przybory toaletowe i kosmetyki 2 staniki do karmienia piersią wkładki laktacyjne odzież na wyjście Dla noworodka**: 2 bawełniane czapeczki 2 body rozmiar 56 i 60 cm 1 pajacyk 1 kaftanik i spodenki skarpetki sweterek lub bawełniana kurteczka kocyk

Gość kacicka!209
nie no tak naprawde to lista z neta a na poważne to : -dokumenty -karta ciąży -woda niegazowana -(ja byłam potem głodna więc bułeczka) -majtki poporodowe ale najlepiej takie siateczkowe ( nie są aż takie sztuczne) -koszula na zmiane -podpaski 2x -pomadka do ust -jakies czasopismo do poczytania -pantofle -szlafrok -podkłady takie większe do kupienia w aptece pieluszki dla dzidzi krem na odparzenia pieluszki tetrowe ( ja miałam 2) a reszta ubranko nosidełko itp to dopiero przy wyjsciu

Gość kacicka!209
a i jeszcze ręcznik i przydatne kosmetyki dla Ciebie do pielęgnacji i pod prysznic

Na stronie warszawskiego szpitala na Inflanckiej jest taka lista zamieszczona. Mnie się oprócz wiadomych rzeczy typu szlafrok, klapki, dokumenty itp. przydała mała butelka z wodą i landrynki (położna pozwalała je jeść). A w ogóle to pytanie dotyczy samego porodu czy też pobytu po porodzie...?

Gość zonaKraka
Dla mnie: - kapcie - majtki jednorazowe (mogłam też bawełniane wziąć) - pantofle - szlafrok (niepotrzebny był, tak ciepło było, no ale był) - klapki pod prysznic, ręcznik, przybory toaletowe, podstawowe kosmetyki - ręczniki papierowe, lepsze od papieru do podcierania krocza - staniki do karmienia, wkładki laktacyjne, krem na brodawki (opcjonalnie- laktator, butelki, nakładki na brodawki) - dokumenty - herbata, kubek, sztućce, coś do przegryzienia i woda (rodziłam wieczór i już kolacji nie dostałam) - gazeta albo książka - podkłady na łóżko i takie podkłady-podpaski (u nas dawali w szpitalu) - dwie koszule do porodu, dwie piżamy po porodzie Dla dziecka: - pieluchy - chusteczki, krem - rożek - ubranko na zmianę żałowałam że nie wzięłam mp3 :P i kanapek nie spakowałam, batoniki zbożowe nie wystarczyły tym bardziej że najedzona nie pojechałam, bufet już zamknięty był

Gość zonaKraka
Aaa, i smoczek :) Jednak.

Gość byłyscie u proktologa?
Wyprawka Dla Przyszłej Mamy.DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość zbędne.. niezbędne... hmmm
NAjlepiej dowiedzieć się w szpitalu, w którym się rodzi... co mają, a czego nie gwarantują.. np. tam gdzie rodziłam było: podkład duży, rozłożony na połowie łóżka, podkłady do majtek (ile się chciało, pudełko było w sali), pieluszki dla dziecka, kocyk, koszula do porodu.. Jeśli chodzi o ubranko dla dziecka to wystarczy kaftanik: dziecko ciągle jest ważone, kąpane, zabierane na szczepienia, badania, ciągle trzeba je przewijać. .. nie ma sensu zakładać body.. wystarczy kaftanik, a dziecko zawija się ten kocyk/rożek.. i już.. Do -porodu woda, woda, woda.. i mały ręczniczek/ściereczka... najpierw wodę możńa pic.. a już na sam koniec przydaje się do zwilżania czoła, ust ...(ręczniczkiem).. Dla siebie warto kupić majtki poporodowe siateczkowe.. ja miałam hartmana.. super są!!! Do tego tamtum rosa (do niej mała butelka wody), cienki szlafrok, koszula lub piżama (jak nie było cesarki)... U mnie w szpitalu był aneks kuchenny (lodówka, zlew, czajnik, mikrofala).. miałam więc swoje herbaty i termos.. robiłam sobie raz na jakiś czas herbatę i zawsze miałam gorącą.. super sprawa!!! coś do umilania czasu: telefon, gazeta, krzyżówki.. zależy ile się będzie leżało.. aaa w niektórych szpitalach w sali przez całą noc trzeba mieć włączone światło :-/ jak ktoś nie umie tak spać to dobrze wziąć sobie taką przepaskę na oczy..

Gość zaawansowana mama:)
polecam listy niezbędnych rzeczy do szpitala do porodu na http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2012/08/kuferek-czy-walizka-czyli-ile.html. trzeba poszukać, bo na tej stronce są też listy wyprawkowe dla dzieci i tatusiów:) a jak poszukujesz gotowej wyprawki, zajrzyj sobie np na allegro (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28616181)