Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stefffek

"Komuno wróć!" Czy w Polsce naprawdę jest tak źle?

Polecane posty

Gość stefffek

Jestem poza krajem już osiem lat. reprezentuję rocznik 79, pamietam więc dobrze komunę, jak i późniejsze zmiany. Pochodzę z mniej zamożnej rodziny w niewielkiej mieścinie na dolnym śląsku. Myślałem, ze miniona epoka już była i nie wróci, tymczasem ostatnio coraz częściej spotykam się z opiniami, że "za komuny było lepiej". Głównie w sieci, ale zdarza sie i na ulicy, gdy jestem w kraju. Było lepiej??? Chyba partyjnym klakierom! Zwykli pracujący ludzie poza paskudnym m4 w szarym bloku nie mieli nic! Ludzka pamięć ma tendencje do zacierania niemiłych wspomnień, natomiast do tych pozytywnych chętniej wraca, koloryzując je z czasem. Bardzo miło wspominam gdy taplałem sie w kałużach pod blokiekm. Z kolegami kopaliśmy w piasku i błocie łącząc je kanałami. W pół dnia zrobiliśmy sieć wodną na pół osiedla, z czego byliśmy bardzo dumni. Wspominam wiele podobnych przygód jak tor przeszkód na pobliskiej budowie, czy podkładanie monet i kamieni na tory, pomarańcze na gwiazdkę... Gdy widzę jakie dzieciństwo ma potomstwo rodzeństwa czy znajomych, aż sie wierzyć nie che, że to ten sam kraj, ta sama miescina. To tyle z punktu widzenia dziecka. Jeśli chodzi o dorosłych to każdy znajomy ma jakiś kąt. Wynajęty bądź własny, przeważnie spłacany, ale ma. Do tego jakies cztery kółka i mimo ogólnego narzekania na "wypoasione" wakacje też stać. Znam tez i takich, których na nic nie stać i siedzą na bezrobotnym winiąc za swoje nieszczęście tuska, żydów i cyklistów. Gdy ich lepiej podpytać, okazuje się, że wolą po prostu zapić pałę, lub kraść, niż sie wziąć do uczciwej pracy. Pomijając już aspekty materialne. Polacy dziś nie potrafią docenić najważniejszej w demokracji WOLNOŚCI. WOLNOŚCI słowa i czynu. Dlatego, gdy słyszę "komuno wróć" coś się we mnie gotuje. Czy tylko ja mam takie odczucia?

Gość Matrona wie swoje
Mądrze napisane.Ja również pamiętam doskonale czasy komuny i nie chciałabym tej powtórki.Jednak w życiu wszystko może się zdarzyć, Miller tak bardzo się starał powrócić do koryta ż nawete chciał uczestniczyć z Samoobroną,ale nie wyszło.Po trupach to władzy:D Teraz znów jest wodzirejem.