Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hopelless1

Bardzo sie martwię - Gripex i rutin.. w CIĄŻY :(

Polecane posty

Gość Hopelless1

Nie wiedząc,ze jestem w ciazy (4/5 tydz) bralam 1xgripex, 3xcoldrex i duuużo rutinoscorbinu :( Czy to mogło powaznie zaszkodzic dziecku ? Nie mialam bladego pojecia,ze moge byc w ciazy :(

Gość Mnie dziwi jedna rzecz
rutinoscorbin nie szkodzi ,w ciąży przy przeziebieniach mozna. reszta w tak młodej ciąży nie powinna zaszkodzic. Porozmawiaj z ginekologiem , powinien cie uspokoic. Mi jak zagniezdzał sie zarodek w 3/4 tygodniu gdzies tak bolalo i jajniki tak bolały-staraliśmy sie ale jakoś myslalam że to okres-wziełam ze 3 tabletki nurofenu(a tego nie wolno-i jeszcze ferveks wypilam,dzidziuś zdrowy:)

Gość na samym początku
Dziecko jest dobrze chronione, wiele kobiet nie wie o ciązy i bierze leki/pije/pali...itp i dzieci są zdrowe...Teraz już dbaj o siebie.

Gość Hopelless1
Dzięki dziewczyny -wiadomo,jakbym wiedziala o ciazy to nic bym nie wziela :( Rutinoscorbin mozna -slyszalam,ale ja bralam po 6tabl. @ mialam miec w niedzielea tabl. bralam w ubieglym tyg. :( Masakra normalnie..chyba całą ciąże spokojna nie będę :/

ja bralam tak samo jak ty gripex ale przez 2 dni a pozniej zrobilam test ciazowy i okazalo sie ze jestem w ciazy. teraz jestem w 25 tc i maluszek rozwija sie prawidlowo wiec mysle ze u ciebie tez tak bedzie :)

w drugiej ciazy ok 6-7tc bralam gripex max, i krople do nosa otrivin, rutinoscorbin tez... narazie dzidzia ma sie dobrze :)

pozatym lozysko wyksztalca sie ok 12tc i wtedy zaczyna sie napowaznie ciagniecie od mamy wszystkiego co sie da ;) wiec ja bym sie nie martwila... na wczesniejszych etapach to sa wady rozwjowe powstale w trakcie rozwoju i podzialu zarodka, na ktore nie mamy wplywu...

Gość gfgjhfg
wlasnie w pierwszym trymestrze dziecko narazone jest na wszelkie wady ktore moga byc spwodowane czynnikami zewnętrznymi dlatego wtedy nie nalezy przyjmowac zadnych lekow bo wyksztalcaja sie organy. II trymestr jest najbezpieczniejszy, poza tym lozysko chorni tez dziecko. I sama mam teraz stracha bo bylam przeziebiona w 9 tc tyle ze nie bralam zadnych lekow

Gość Lala:-)la
Nie ma czym sie martwic ja w 8tyg ciazy przeszlam operacje usuniecia torbiela wraz z jajnikiem dostalam kupe lekow przeciwbolowy typu dolargan ketonal nie mowiac o znieczuleniu i antybiotykach a maly zdrowy jak ryba urodzony w 42tyg teraz ma juz rok i jest przeslodki i pieknie sie rozwija:-)

Gość 0976
ja w ciąży brałam antybiotyk i wszystko jest OK. a ty robisz afere o gripex, który bez recepty można kupić.

Gość rudolfina14
ja do 3 miesiaca - nie wiedziałam,ze jestem w ciazy i pilam.paliłam ćpałam amfe - brałam pełno apapow itd na bol zeba i dziecko zdrowe(na szczescie)

Gość tasia216
Nie przejmuj sie nic sie nie stalo i wszystko bedzie ok.Moja mama na poczatku ciazy(nie wiedziala jeszcze) dostala powazny zastrzyk,bo miala atak nerwicy,cisnienie jej skoczylo.Po tym zastrzyku dwa dni spala.Ja sie urodzilam zdrowa :) a ja w pierwzszej ciazy na samym poczatku pilam alkohol(nie upijalam sie ale jednak cos tam pilam).O ciazy dowieddzialam sie tydzien przed spodziewana i od tamtej pory dbalam o siebie.To samo z druga ciaza tez moze przez dwa pierwsze tygodnie ciazy zdarzylo mi sie pic alkohol.Tak sie akurat trafilo ,ze za kadym razem wczasowalismy kiedy zachodzilam w ciaze.

Gość ja bralam polopiryne
i rutinoscorbin w 4tyg, syn zdrowy, a tez sie balam

Gość do 0976
A co Ty porownujesz Gripex do antybiotyku??? Jakbys nie wiedziala to niektore antybioyki sa DOZWOLONE w ciązy a gripex juz NIE !!!! czy paczka rutinoscorbinu..:/ jak nie piszesz nic mądrego to nie pisz:)

Spokojnie ja na początku ciąży dostałam łupież różowy na skórze dostałam leki od dermatologa i przez tydzień Bralam bo po tyg zrobiłam test i to był juz 6tc nic się nie stało a tych leków nie wolno stosować w ciąży

Gość Hopelless1
podnoszęę

Gość fab_fab
przeciez gripex to paracetamol

Gość Black Berrrry
Ja nie wiedząc że jestem w ciązy brałam gripex faszerowałam się sudafedem i jeszcze innymi lekarstwami na zatoki i dziecko mam zdrowe. Także autorko nie martw się wszystko będzie dobrze.

Gość mahdhsj
ja tak samo do 8 tyg mialam łupież różowy GIBERTA masakra najpierw bylam u lekarza rodzinnego ok 4 tyg . ten mi zyrtec przepisal ale nie wiedzialam ze w ciazy jestem, w 5 tyg( jak juz sie dowiedzialam) gdy placki nie zchodzily wrecz sie powiekszaly poszlam do dermatologg przepisala mi masc dla dzieci na to . ale co ja sie lekow najadlam wczesniej, balam sie corus zdrowa . dodam ze palilam tez papierosy . rzucilam z dnia na dzien to cholerstwo i nie pale do dzisiaj a to juz 2.5 roku :-)