Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość derleyy

angielski, prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość derleyy

czym różni sie czas przeszły od imiesłowu przeszłego? jak będzie wyglądały zdania? bo wiem że czas przeszły to czynność dokonana np. czas teraz. write a przeszły to wrote (napisałem) a imiesłów przeszły nie wiem co to... kiedy sie używa, czytałąm w google ale nie rozumiem ;) mógłby mi to ktoś jakoś prosto wytłumaczyć? z góry dziękuje.

Gość było cymbalistów wielu
autor napisał:"bo wiem że czas przeszły to czynność dokonana np. czas teraz. write a przeszły to wrote (napisałem)" o rany!!! czas terazniejszy "write" ???? tzn Present Simple ale nie nie Present Continuous to wrote-to czas przeszly? zapamietaj cymbale że w 2 formie czasownika nie masz prawa używać "to" a wiesz chociaz co to za czas Present Perfect? weż się za te czasy,nie mam zamiaru robic ci wykladu,moi uczniowie takie rzeczy mają w małym paluszku nie lubie wyręczac nieuków

Gość derleyy
hahaha le sie uśmiałam :D sama jestem cymbałem i to wielkimzle przeczytałąś spostrzegawcza osobo :D napisałam czas teraz. 'write' a napisałem 'wrote' a nie to wrote :D 'to ' było po polsku :D nie napisałam w sensie 'to wrote; dobra, jest ktoś normalny? :D

Gość derleyy
i nie jestem nieukiem, ucze sie codziennie ale tej kwestii nie rozumiem mądralo od siedmiu boleści 🖐️ nie każdy tak wszystko wie i sie nauczył odrazu jak ty

Gość ja ci na spokojnie wyjaśnię
bez wyzwisk, bo cieszy mnie że chcesz wiedziec. :) Czas przeszły to czasownik z koncówką -ed, a w przypadku czasowników nieregularnych własnie druga forma. Imiesłów bierny to słowa typu "przeczytany, napisany, sprawdzony, nauczony" itp. Tworzy się go także z -ed, a w przypadku czasowników nieregularnych to trzecia forma. Ten imiesłów bierny służy także do tworzenia czasów perfect prostych, have/has + trzecia forma albo -ed, i had + trzecia forma albo -ed. Czasy perfect proste to: Present Perfect Simple i Past Perfect Simple, ale się na razie nimi nie przejmuj, bo chyba to twoje poczatki prawie nauki. 🖐️

Gość sprawiedliwa do bólu
derleyy jestes ograniczona ktoś ci sugeruje,ze jesteś cienki boluś,wez się za naukę j.ang chodzisz do szkoły czy wagarujesz? faktycznie masz poważne luki i takiemu trudno pomóc wirtualnie, ręce opadają nawet podziękowac nie potrafisz