Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamanajuzpoprostuu

Znacie sie na tarczycy? Pomożcie!

Polecane posty

Gość zalamanajuzpoprostuu

Mam prosbe, szukam przyczyny mojej choroby- od 3 miesecy mam napady szybkiego bicia serca, duszności, drzenia rak, drętwienia, wypadaja mi włosy, mam skoki cisnienia, bylam już na pogotowiu z atakiem i od tej pory chodze po lekarzach. Wykluczono mi juz wszystko prawie, echo serca, ekg, usg jamy brzusznej, nefrolog, kardiolog, psychiatra, endokrynolog i tu zatrzymam sie bo własnie tu szukam przyczyny, badanie autoagresja ANA wyszło dodatnie i moze tu sugerować choroby tarczycy, ale... TSH 3,03 nibi w normie ale jak na wiek 27 lat za duzy, dostałam malą dawke hormonu, ale nic nie daje, zrobiłam ANTY TPO wynik 5 ale jak czytam na forum trzeba zrobic anty tg i ft3 i ft4 i dzis byłam zrobic ale wyniki jutro.Mam podwyższony cholesterol, mam tzw brudne kolana, niska granica żelaza 39 w normach 33-193. Usg tarczycy PP 17 x16x40 C 3,5 PL 16x 16x37 normoechogeniczny nieco niejednorodny

Gość anecia0976
Objawy pasują do zapalenia tarczycy, z USG wychodzi ze masz troszkę mniejszą tarczyce, ale niewymairową, a TSH powinno byc miedzy 1 a 2, Ty masz za wysokie, często antyTG rozstrzyga wszystko, bedziesz miaął wyniki bedziesz wiedziała, a ft3 i ft4 nie ma znaczenia moim zdaniem, możesz jeszcze wykluczyc guza chromochłonnego. Albo bedzie to niedobór żelaza, czesto tez powoduje szybkie bice serca ,niedobór potasu i magnezu.

Gość amamanndaaa foxxxxx
anecia a jelsi ja mam wynik tsh 2,140 to powinnam sie martwic?

Gość mnefdkuhlmkjr
U mnie Tsh i anty TPO było w normie. Tsh coś około 3,5 a TPO 7. Dopiero tsh4 i a TG wykazało, ze mam niedoczynność tarczycy i do tego hashimoto. Objawy identyczne jak u Ciebie. Jeszcze zrobiłam usg tarczycy co tylko utwierdziło lekarza w diagnozie. Od tego czasu jestem na euthyroxie i czuję się o niebo lepiej

Gość mnefdkuhlmkjr
* ft 4 a nie tsh4 :P hehehe

Gość mnefdkuhlmkjr
u mnie w skrócie : płat prawy : 17x18x53 płat lewy 16x16x48 objętość 17-18 ml echogeniczność bardziej ziarnista, w cieśni zmiana ogniskowa, pojedyncze odczynowe węzły

Gość viuvgudayfsvguadsygvuyaf
Ale wysyp lekarzy na kafe... Niedługo ludzie zaczną znów leczyć z gwiazd jak w średniowieczu:P

Gość amamanndaaa foxxxxx
a lekarz rodzinny da mi skierowanie na te badania?

Gość spoko loko
a jak tsh w normie, antyTPO również, usg - wszystko ok. Jest szansa na chorą tarczycę? Bo mam pewłno objawów tarczycowych a tu wszystko dobrze:O Coś mi jest, a ja nie wiem, co.

Gość pamxkjedc
Mój lekarz rodzinny daje tylko na tsh skierowanie. Na resztę badań mówi, że nie może dac A z kolei do endokrynologa chodzę prywatnie więć też mi nie może dać na skierowanie. Także za Anty TPO i TG a także ft3 i ft4, usg tarczycy płaciłam

Gość viuvgudayfsvguadsygvuyaf
jem swoją kupę i rzygam tęczą :classic_cool: jak w średniowieczu :P

Gość amamanndaaa foxxxxx
a czemi nie moze dac?

Gość pamxkjedc
Chyba dlatego, ze nie ma podpisanego kontraktu z NFZ.. chyba..

Gość TSH 3 to ewidentna niedoczynno
ść tarczycy

Gość powiedziala co wiedziala
TSH, czyli strażnik tarczycy TSH?Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, jego prawidłowe stężenie mieści się między 0,27 a 4,2 mj/l. Jeśli jego wartość jest mniejsza niż 0,1 mj/l można podejrzewać nadczynność tarczycy. W przypadku gdy zawartość TSH we krwi przewyższa 4,2mj/l mówi się o niedoczynności tarczycy

Gość Anikar
A co może oznaczać TSH 3,280 i ft3 i ft4 w przeliczeniu na procenty odpowiednio ft4 13,79% a ft3 69,17%. Mam 25 lat i sporo objawów objawów niedoczynnosci tarczycy, do lekarza wybieram się jutro ajle jak by ktoś tutaj mógł mi udzielić informacji to byłbym wdzięczna

Gość amamanndaaa foxxxxx
f

Gość amamanndaaa foxxxxx
ile placiliscie za badania.Tsh moze byc za darmo za reszte trzeba placic. ile wynosi takie badanie?

Gość DO powiedziała co wiedziała
nie wypowiadaj się jeśli nie znasz tematu normy laoboratoryjne są przestarzałe kobiety w wieku rozrodczym TSH powinny mieć mniej więcej 1 i nie większe niż 2 wynik TSH powyżej 2,5 oznacza niedoczynność tarczycy

Gość jhgjgj
"Od tego czasu jestem na euthyroxie i czuję się o niebo lepiej" czyli jak? ja tam wogole nie czuje roznicy po euthyroxie dalej spac mi sie chce caly dzien mimo tsh=1

Anikar, masz niedoczynność tarczycy

Gość Anikar
Dziekuje za odpowiedź. A czy lekarz rodziny widząc mój wynik "w normie" da mi skierowanie do endokrynologa? I jeszcze jedno pytanie: czy TSH 2,7 moze być przyczyną poronienia? Koleżanka ma takie i niestety już 3 raz płód obumarł okolo 10 tygodnia:( byla z tym u endokrynologa ale ten powiedział jej że tarczyca jest wporządku. Do osoby która pytala o ceny badań ,w zeszłym tygodniu robilam i TSH mialam za darmo na skierowanie a f3i ft4 po 17zl za każde

Gość ogolnie zeby donosic ciąże
tsh ma byc 2 a zeby w nia zajsc ma być 1 ja miałam tsh 7 i zaszłam w ciąża donosiłam ją ale mam tarczyce w porządku,mam natomiast problemy przysadki .Na tsh się nie patrzy trzeba brać pod uwagę hormony tarczycy czyli t3 i t4 jak są na wysokim poziomie to znaczy ze z tarczycą jest w porządku bo hormony wytwarza

niestety, ale ogólny popatrzy na normy i powie, że jest ok radzę poszukać DOBREGO endokrynologa, który jest na bieżąco z widzą endokrynologiczną i niestety, ale raczej będzie to wizyta prywatna jeśli chodzi o koleżankę, to zdecydowanie kolejne poronienia mogły być powodowane zbyt wysokim TSH

Gość amamanndaaa foxxxxx
ja mam tsh 2,140. a mam objawy jka autorka. niewiem co sie ze mna dzieje.

Gość Anikar
No tak myślałam z tym skierowaniem:( a ile mniej więcej kosztuje wizyta u endokrynologa?

amanda, jeśli masz dodatkowo objawy, to musi być problem z tarczycą poszukaj dobrego endo Anikar, ja płacę 120 zł za wizytę

Gość Anikar
I jeszcze kolejne pytanko :) czy po wysiłku, przy znaczęniu pojawiający się ból głowy to też może być spowodowane tarczycą?

Gość amamanndaaa foxxxxx
w rodzinie w osoby ze storny mammy maja chora tarczyce. mamy siostra kilka miesiecy temu miala operacje tarczycy.

Gość Anikar
Kurcze tarczyca naprawdę potrafi dać w kość,, najbardziej mnie wkurzają te moje huśtawki nastrojów i to że byle bzdura potrafi mnie mocno zdenerwować i doprowadzić do płaczu, czuję się czasem jak idiotka... No i waga, na szczęście w porę zauważyłam że coś się dzieję i moje jedzenie ograniczyłam do minimum, nie jem słodyczy, nie używam cukru, nic smażonego i tłustego, pije tylko gorzką herbate lub wode niegazowaną i itak kilka kilo za dużo:(