Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rowerowyrowerrower

Pomocy - jak poprawnie napisać: "niebudzący czy nie budzący"

Polecane posty

Gość rowerowyrowerrower

I dlaczego, mógłby ktoś wytłumaczyć? Im bardziej szukam w necie odpowiedzi tym bardziej nie wiem jak ma być dobrze. Pomocy

Gość chyba ty
podobno osobno, jestem magistrem filologii polskiej i sama nigdy nie wiem

Gość niebudzacy piszemy lacznie,
bo "nie" z przymiotnikiem piszemy zawsze lacznie.

Gość rowerowyrowerrower
budzący to nie jest przymiotnik przecież :)

Gość trrrrrrrrrrrrrrrrrr
to zalezy od kontekstu....

Gość rowerowyrowerrower
muszę napisać, że jakość nie budząca/niebudząca wątpliwośći co byście wybrali?

no, imieslow przymiotnikowy.Jeden pies:P

Gość Alishia21
piszemy razem

kotka - nie wprowadzaj w blad.

Gość rowerowyrowerrower
jak coś nie budzi wątpliwości to jest niebudzące? a nie nie budzące wątpliwości, tak? chyba trzeba łacznie pisać, ponoć regulują to jakieś reguły z 1997 r.

Gość rowerowyrowerrower
kurde, jak się to napisze, to wygląda jak błąd :) niebudzący niebudzący niebudzący wątpliwości...

Gość ewpeueffffd
Napisz że jakość spoko i heja :classic_cool:

Gość buhajowy wizgun
niebudzący wątpliwość ale ktoś lub budzik nie budzący ludzi

tak, jezyk polski ewoluuje. Wszystko ujednolicono, bo ludzie popelniali mnostwo bledow.Dlatego wszyskie przymiotniki i imieslowy z "nie" piszemy lacznie. Jasne?

Gość buhajowy wizgun
cytat ze strony jakiejśtam ­ Z imiesłowami przymiotnikowymi (czynnymi i biernymi), niezależnie od tego, czy użyte są w znaczeniu przymiotnikowym (zob. przykłady oznaczone literą a), czy czasownikowym (zob. przykłady oznaczone literą b), np. (a) nieoceniony pracownik (= bezcenny, zasługujący na najwyższą ocenę), ale także: (b) obraz nieoceniony jeszcze przez jury konkursu (= taki, którego nie oceniono); (a) nieopisane trudności (= niedające się opisać), ale także: (b) kraje nieopisane w podręczniku (= takie, których nie opisano); (a) Matka Boska Nieustającej Pomocy, ale także: (b) W Tatrach padał śnieg nieustający od tygodnia; (a) Przyśnił mi się mój nieżyjący ojciec, ale także: (b) Człowiek nieżyjący obecnie w Japonii nie zna grozy trzęsień ziemi. Gdy imiesłów użyty jest w znaczeniu czasownikowym, dopuszczalne jest jednak stosowanie pisowni rozdzielnej. WYJĄTKI: Zawsze stosuje się pisownię rozdzielną: a) w wyraźnych przeciwstawieniach, np. nie leżący, ale siedzący; nie leżący, lecz siedzący; nie leżący, tylko siedzący; siedzący, a nie leżący; b) w konstrukcjach, których ośrodkiem jest spójnik ani lub ni (np. nie piszący ani nie czytający), czasem powtórzony (np. ani nie piszący, ani nie czytający).

Nie, to nie jest przymiotnik, to imiesłów. XX Imiesłowy mogą występować w znaczeniu przymiotnikowym albo w czasownikowym. Dawniej wpływało to na pisownię a po ujednoliceniu, od kilkunastu lat poprawną formą jest np. "niepalący". Wyjątki dotyczą zupełnie wyjątkowych sytuacji: w przeciwstawieniach: "Myślę Janie, że nie palący, lecz pierdzący człek, odór ten uczynił." i w wyrażeniach z "ani" oraz "ni": "Ani nie palący, ani nie pierdzący, Panie. To wieprze tak cuchną." PS ciekawostką jest, że Rada, zmieniając zasadę, dopuściła jednak rozłączną pisownię imiesłowów przymiotnikowych w znaczeniu czasownikowym.