Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coma-fanka

teleskop prezent komunijny

Polecane posty

Gość coma-fanka

chciałabym kupić w prezencie komunijnym teleskop dla syna kuzynki. planuje wydac na niego ok 200zł ale niestety nie znam się na tych wszystkich parametrach, prosze doradźcie który wybrać bo na allegro jest ich sporo :)

Gość księżyc w pełni....
szczerze? do oglądania czego ma służyć ten teleskop? gdzie mieszkają i jakie mają zanieczyszczenie światłem?

Gość coma-fanka
do ogladania gwiazd, mieszkają na 4 pietrze, woj dolnośląskie

Gość księżyc w pełni....
oczywiście inny teleskop kupuje się dla dziecka a inny dla nastolatka czy dorosłego, ale i tak prawda jest taka, że przez teleskop za 200 zł nie zobaczysz zbyt wiele, może kratery księżyca (niektórzy złośliwcy nawet proponują kupno lornetki w takiej cenie). Wybierając teleskop pamiętaj, że powiększenie to 2xśrednica soczewki teleskopu, zwróć też uwagę na sposób montażu (o ile pamiętam to AZ1 lub 2 są tym najprostszym ale niekoniecznie tłumiącym drgania)

Gość księżyc w pełni....
wiesz co moim zdaniem ten teleskop powiększy 80 razy bo ma średnicę 45mm

Gość coma-fanka
dziękuję :)

Gość księżyc w pełni....
to teleskop dla dziecka więc powinien wystarczyć :-) chociaż nigdy nie wiadomo...

Gość księżyc w pełni....
apetyt rośnie w miarę jedzenia, jak złapie "bakcyla" to szybko przestanie mu wystarczać przy obserwacji nieba ważny jest stopień zanieczyszczenia światłem czyli po prostu jak bardzo jest jasno od miejskiego nocnego oświetlenia, wtedy mniej widać, ale wystarczy pojechać wieczorem za miasto...

bardzo fajny prezent, ja bym wziela ten z tym mikroskopem ;) kurcze, czemu nikt wczesniej nie pomyslal by mi kupic taki fajny prezent na komunie :P