Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eM90

Badanie rozwarcia szyjki-ból

Polecane posty

Hej kobietki,mam pytanie.Jestem w 36 tygodniu ciazy,wczoraj bylam na wizycie.Podczas badania na fotelu odczulam dosc duzy bol-nigdy wczesniej sie to nie zdarzalo.Lekarz powiedzial,ze mam 1 cm rozwarcia.Moje pytanie jest takie,czy podczas postepu rozwarcia bol jest wiekszy?Tj im wieksze rozwarcie tym wiekszy bol przy badaniu?Pytanie moze wydac sie co niektorym smieszne jednak zastanawia mnie to.Pozdrawiam :)

Gość to co piszesz to wyglada
na masaż szyjki :o przynajmniej jakby ci chciał poród lekarz wywowalać,normalnie rozwarcie widać gołym okiem i nie trzeba palucha tam wsadzać

Lekarz nie chciał mnie badac na fotelu bo stwierdził,że juz dziecko moze sie rodzic.Ja nalegałam na badanie,poniewaz ostatnim razem stwierdzil zbyt krotka szyjke i musialam lezec,chcialam dowiedziec sie jak jest teraz.No i uslyszalam,ze szyjka ma 1cm i rozwarcie tez na 1 cm.Jednak przy tym badaniu wyraznie odczulam bol...

Gość moze kanal drozny na 1 cm
A nie rozwarcie? Tez mylilam te pojecia az mnie uswiadomiono na izbie przyjec. Badanie szyjki nic mnie nie bolalo, ale pani doktor przyjmujaca mnie na oddzial postarala sie zeby z kanalu droznego na palec zrobilo sie rozwarcie na 1 cm... Myslalam ze odlece,czop odszedl to byl slynny masaz szyjki.(zalezalo mi na przyjeciu na oddzial do szpitala nie majacego dyzuru,a na ip nie mieli podstaw do pozostawienia. Ja postawilam na swoim i lekarz tez sie postaral i zostalam)

Ja miałam podobnie. Do porodu przyjechałam bo odeszły mi wody. Badanie przez polożną bolało mnie kosmicznie, jakby ktoś mnie rozrywał od środka, krzyczalam strasznie i pomyślałam, że jeśli to jest tylko badanie i tak boli to co dopiero poród. le połozna powiedziala mi, że to boli tak dlatego, że szyjka jest b.wysoko i niezgładzona (?)hmmm, a rozwarcie właśnie na 1 palec. Po kilkunastu godzinach oksy nadal miałam ten 1 palec, ale badanie już tak nie bolało, bo szyjka się skróciła i było o nieeebo lepiej. 3maj się dzielnie;)\pozdrawiam i powodzenia

Gość hdshladhlak
szyjka na 1cm i rozwarcie na 1cm to ty bedziesz rodzić niebawem

no i wlasnie dziwne-szyjka 1 cm czyli krotka i wyraznie powiedzial rozwarcie 1 cm a boli..dlatego pytam czy potem bedzie gorzej,mam nadzieje ze nie,ale jestem przygotowana na najgorsze ;/

Gość co druga to ma dysortografie
im rozwarcie wieksze, tym bardziej bol podczas badania masz wiesz gdzie :P ale bol to tez pojecie wzgledne, tak samo od lekarza duzo zalezy -mnie zwykle badanie przez jednego bolalo bardziej, niz masaz szyjki zrobiony przez innego

Co do porodu to naczytałam sie,ze moge tak chodzic i do 40 tygodnia..Nie przyjmowalam do wiadomosci ze to juz,wpis wyzej troche mnie zszokowal... Lekarz nie chcial mi odpowiedziec ile czasu zostalo do porodu- z usmiechem na twarzy skwitowal,ze moze sie juz rodzic dziecko bo juz jest bezpiecznie.Czyli mam sie juz przygotowac na niebawem porod? :/

Gość Mdajmdgp
Myślę że to był masaż szyjki. miałam 6 razy. strasznie boli.

Gość co druga to ma dysortografie
ale ktory lekarz robilby masaz szyjki w 36tc? Dziecko rodzic sie moze, ale lepiej niech jeszcze 'posiedzi' u mamy ;) co do tego ze to autorko moze byc na dniach, to ja cala ciaze bralam duphaston na podtrzymanie, od polowy ciazy skracala sie szyjka, a w koncu urodzilam w 42tc, po drugiej oxy wiec ja bym sie nie nastawiala na nic

z całego porodu najgorzej wspominam badanie szyjki, później jak dostałam znieczulenie to mogli sprawdzać ile chcieli ale wcześniej, ból nie do opisania wg mnie oczywiście :( cały poród i czas po porodzie jak goiły się szwy to pestka w porównaniu z tym właśnie badaniem szyjki, wiadomo każdy ma inny próg bólu, mój jest b. niski

Autorko ja w zeszłą środę miałam badanie ginekologiczne i gin stwierdziła "szyjka przygotowana do porodu, aczkolwiek przy dotyku nie ma skurczy, zamknięta" na usg sprawdziła "zamknięta", wtedy badanie mnie nie bolało. Dziś na izbie przyjęć (35t6d) w szpitalu też miałam badanie - bolało, lekarka powiedziała "szyjka przygotowana do porodu, jest rozwarcie, na 2 cm" i tam trochę jeszcze "gmerała" a ja aż zasyczałam z bólu.. Tak więc dostałam informację, że w każdej chwili mogę zacząć rodzić no i porodu już powstrzymywać nie będą bo już na tym etapie to rodzi się normalnie. Tak więc mogę doczekać z tym rozwarciem do terminu bo się uda, a może być tak, że urodzę wcześniej, dopytywałam tylko o spacery itp. powiedziała - na dalsze nie chodzić bo skończy się to prawdopodobnie akcją porodową, krótkie i niedalekie mogą być, nie muszę leżeć plackiem w domu.