Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy sięzdecydować

szczepionka na irusa HPV

Polecane posty

Lekarz ginekolog namawia mnie na to bym zaszczepiła sie na wirusa HPV. Uważa, że powinnam bo jestem dziewicą i to dobry moment. Nie wiem co zrobić, bo z jedej strony dobrze było by to zrobic bo nigdy nie wiadomo na jakiego partnera trafię a z drugiej czytałam trochę o tym. Wyczytałam, że to nabijanie kasy, że to nie jest wcale takie dobre. Jak Wy uważacie??? Ktoś się szczepił???? w ogóle to myślałam, że to szczepienie chroni przez całe życie a wyczytałam że przez 6,5 roku tylko, albo aż, nie wiem

Gość ja sie zaszczepilam, mimo ze
jestem juz zakazona... Hpv to nie tylko rak szyjki macicy, ale tez brodawki plciowe - klykciny konczyste (wrzuc nazwe w google, zobaczysz jakie "piekne"). Statystycznie 80 procent osob aktywnych seksualnie ma kontakt z wirusem przynajmniej raz w zyciu. Nie wszyscy zachoruja, ale obecnie jest to juz prawie epidemia. A im wiecej mamy partnerow w zyciu, tym ryzyko wieksze. Choc wystarczy i jeden, o ile bedzie juz wczesniej zakazony. Szczepionka ma trzy "porcje". Jesli okaze sie, ze nie wystarcza by chronic nas przez cale zycie, trzeba bedzie powtorzyc ostatnia dawke, tzw."przypominajaca". Ale nie wiadomo jeszcze, czy bedzie to potrzebne. Szczepionka zbyt krotko jest na rynku, by sprawdzic jak dlugo utrzymuja sie przeciwciala we krwi. Ja sie zaszczepilam by wzmocnic reakcje organizmu i przyspieszyc leczenie. A takze zabezpieczyc sie na przyszlosc, jesli znow mialabym pecha i ponownie trafila na takiego niewiernego drania, jak moj byly... Wirus ma ok.100 odmian, w tym 40 genitalnych. Szczepionka nie wyrzuci z mojego organizmu grupy, ktora juz mam, ale kolejnych nie zlapie.

dla mnie lekarz powiedziala ze szczepionka jest na cale zycie miala ja w wieku 18 lat a teraz mam 27 jestem pewna ze nie trzeba jej powtarzac bo juz nie jeden lekarz mi to powiedzial

ok, a powiedzcie mi jeszcze, czy miałyście jakieś skutki uboczne po zaszczepieniu???? jeżeli trzeba przyjąć trzy dawki w ciągu pół roku (tak?) to jeśli teraz jestem dziewicą, przyjmę pierwszą dawkę a potem zacznę brać tabletki, dziewictwo stracę, to to nie ma wpływu na szczepienie???

Gość zdaje sie, ze aby
miec pewnosc, ze jestes w pelni zabezpieczona musialabys z seksem do ostaniej dawki szczepionki poczekac... Ale zapytaj swojego lekarza o to, bo pewna nie jestem. Skutki uboczne..? Moze minimalne zaczerwienienie wokol miejsca wprowadzenia igly...juz nie pamietam. W ulotce masz wyszczegolnione ewentualne skutki, ktore moga wystapic. Wygoogluj "silgard" (to nazwa szczepionki). Najczestszy schemat podawania to 0-2-6 czasem 0-1-6 (czyli ostatnia po 6 miesiacach, druga po miesiacu od pierwszej)

Gość ollalalala
tez jestem zaszczepiona.....!

kurcze, nie wiem co mam zrobić:( niby bym chciała, ale z drugiej strony boję się, że będzie mi się coś po tej szczepionce działo:( czytałam taki artykuł, że to szczepienie to takie trochę naciąganie kobiet, że nie do końca jest to sprawdzona szczepionka, że to zbyteczne, że jak się kobieta bada regularnie to nawet jeśli się coś zacznie złego dziać to na czas się to wyleczy i takie tam...że po tej szczepionce były przypadki jakiegoś paraliżu czy coś, że w innych krajach się tak kobietom po podaniu szczepionki działo i że ta sama szczepionka jest w Polsce podawana tylko właśnie pod nazwą Silgard...

Gość taaaaa, istnieje cale lobby
antyszczepionkowe :o a jakas prof.Majewska jest ich guru... Dzieci tez nie chca szczepic, bo twierdza, ze nie ma potrzeby skoro choroby, na ktore sie szczepi zostaly wyeliminowane. I teraz lekarze bija na alarm, ze krztusiec juz wraca, jak i gruzlica :o nie przejmuj sie tym glupim gadaniem (i pisaniem)

muszę to przemyśleć...w sumie to jakoś nie słyszę nigdzie o tej szczepionce, chyba mało oglądam TV...

Gość pochwa jest lejkowata
a dlaczego tv ma sie zajmowac ta szczepionka? Bylo sporo materialow, gdy wchodzila do uzycia, jakies 10 lat temu. Teraz nie jest zadna nowinka, ani powodem do afer (choc jej przeciwnicy by tego chcieli).

czyli Waszym zdaniem to dobry pomysł??? nie powinnam panikować bo to normalna sprawa i nic złego mi się po niej nie stanie??? przepraszam, że tak przynudzam, ale naczytałam się takich rzeczy o tym że głowa mała, a z drugiej strony ginekolog to proponuje więc chyba wie co robi:P

Gość jak prz
szczepionka tylko moze zaszkodzić , ale jak sie nie chce szukac informacji o tym a wierzy sie lekarzom co to mają profity z szczepionek pzrepisanych to tak jest nie dosc ze nie chroni cie przed rakiem , to i nie przed kłykcinami (zaszczepione miały nawroty mimo iz przyjeły szczepionke :) :) ) to wpompowujesz w siebie adjuwant w postaci zwiazków alluminium i rekombinowane DNA co to dopiero za 10 - 20 lat da skutki a i twe potomstwo moze byc niezdrowe ....wiecej info na stronach internetowych poczytać majewską , Lissowską , Madeja

Gość jak prz
zadna szczepionka , podkreslam zada nie jest na całe zycie , NIE JEST !! te co nasz szczepiono za młodu są na 20 lat , np.

Gość jak prz
ginekolog wie co robi ?? a zapytaj go czy za ewentualne powikłania w czasie wezmie odpowiedzialnosc na siebie ? on zarabia na tym ze ty sie zaszczepisz .

Gość jak prz
........................ taaaaa, istnieje cale lobby

Gość jak prz
całe lobby :) a firma GSK to kare w wysokosci 3 miliardów dolarów to dostała za wkład dla chorej ludzkosci :) buahahaaaaaaaa !!! oczywiscie lekarz skorumpowani nie istnieją , nie biorą prezentów ,a jak jzu to dostają ja za friko !! co za tepy naród , powie sie im prawde to okrzykną cie wariatem .... typowe :)

Gość jak prz
przypominam , ze nie ma dowodu na zwiazek iz wirus HPV wywołuje raka szyjki macicy !! NIE MA !! KRZYCZAŁA JUZ TO GRUPA NAUKOWCÓW NIEZALEZNYM W 2008 ROKU kiedy szwab dostał nagrode nobla za bzdurę - bo to ze w komórkach rakowych znajdują wirusa HPV nie oznacza ze ten go wywołuje ! podkreslam poczytac lissowską na ten temat

Gość jak prz
poczytać o wpadkach firm farmaceutycznych np o leku VIOXX