Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to co na komunieee

czy wypada dac na komunie dziecku leginsy i tunike na prezent? nie za ciulowe?

Polecane posty

Gość co na ta komunieee
to nie dawac tych ubrań?

Gość NigdyGoNieZrozumiem
Nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Ale nie wyobrażam też sobie zostawić 8-latkowi kilku tys. A czy Twoje dziecko pamięta po latach od kogo te pieniądze? I czy ten laptop po paru latach będzie coś wart? Niby wszyscy mówią że komunia to uroczystość religijna, ale widać że najważniejsze są prezenty. I to wcale nie dla dzieci tylko dla ich rodziców. To może otwarcie wszyscy przyznają że liczy się otoczka, kasa, prezenty i pokazanie kogo na co stać?

Gość co na ta komunieee
no piszta bo mogę je jeszcze oddac, chinczyk u nas do 18.00

tak pamięta, bo większe sumy dostal od dziadkow, w m-dzy czasie kupil sobie z tej kasy rolki, myszke, i inne drodniejsze rzeczy:), poza tym pula mu się powiekszyla bo miał tez urodziny, dzień dziecka itp. i czase bez okazji tez dosatawał:)

w tej chwili kupił sobie najnowszy jaki jest pod swoje potrzeby, a wiadomo,ze z czasem wartość jego będzie symbaliczna jak ze wszystkim czy to samochod czy laptop

Gość NigdyGoNieZrozumiem
Czytając te posty odnoszę takie wrażenie że rodzice nie wyobrażają sobie żeby komunia się nie zwróciła.

tez uogólniasz teraz, jakie prezenty, mnie akurat stać by moje dzieci miały to, co chcą mieć wiec dla mnie kasa nie ma znaczenia co innego dla rodzicow którzy zabierają kase dzieciom bo musza impeze oplacic, nie sądzisz????

Gość ja.dostalam......
ja dostalam na komunie ksiazke o krolu lwie. W tamtym okresie pierwsza czesc byla w kinach. Bylam przesszczesliwa. Nie obchodzily mnie inne drogie prezenty, mislam krola lwa :) moaj corka uwielbia zygzaka mc quina z aut. Cokolwiek jej dasz z tym bohaterem to jest przeszczesliwa... Tak sie zlozylo ze na jej urodziny bylismy bez kasy. Kupilam jej naklejki z aut. :) dzieci sa takie proste i kochane. Nic poza tymi naklejkami nie liczylo sie... Nie wazne co kupicie na komunie, wazne by korelowalo to z zainteresowaniami dziecka, wtedy drobiazg bedzie dla niego skarbem, dzieci z natury nie sa materialistami nawet jezeli ich rodzice poza kasa nic innego nie widza

Gość U nas bez prezentow
Od kilku lat slysze i widze wyscigi szczurow w przechwalaniu sie kto wiecej dal, kto drozszego cos kupil i pokaznego,dlatego moje dziecko nie bedzie uczestniczyc w tej pokazowie jeski chodzi o prezenty' Komunia jest swietem Koscielnym , ktore powinno byc z dziecka strony bezinteresownie obchodzone, a jak widze jej rowiesnikow jak ciągle gadaja o prezentach, jak znajomi non stop rozmawiają o tym co kto kupi czy dal, to mnie to nie przekonalo,stad deecyzja ze przyjecie komunijne bedzie ,ale bez prezentow Goscie zostali poinformowaniu ze jesli przyjdą z koperta, prezentem to wrocą z tym do domu Nie jestesmy biedni., stac na s na to na co powinno, dziecko w dniu urodzin,Mikolaja, Zajaczka,dzien dziecka, czy innych swoich swiąt tez dostaje prezenty

Gość olk
do Wstyd autorko Wstyd Ale my jedziemy na obiad tylko że my i dzieciaki sami ,o cisze i spokój to chodziło mi gości , nie przepadam za tym.

Gość weź nie ściemniaj
pewnie do nikogo na impezy nie chodzicie bo szkoda kasy wiec potem gadasz ze nie chcecie przentow bo głupio, ale sciemniaj sobie dalej

Gość jeszcze nie słyszlam,zeby dawa
c ubrania tego typu na komunię:D, o kimono do karate słyszałam, ale o legginsach i bluzce to nie:D

Gość Ja mam wtym roku komunie sios
Ja mam wtym roku komunie siostrzenca i niewiem co zrobic, dzieciak ma wlasny tablet, iphona, laptopa, aparat tez , co mozna kupic tkaiemu dziecko :O moja siora nie uznaje prezentow niżej niz tysiac :O

Gość marsylianka1213
a co złego jest w ubraniach? nie ważne jaki prezent.Ważne,ze ktoś się postarał,wybrał,kupił.Dziecko się ucieszy z kazdego prezentu,jesli jest dobrze wychowane.No chyba,że jest rozpuszczone,ma wszystko co chce i zero szacunku do innych,to wtedy będzie miało w du... ciuchy.Ale takiemu dziecku to kupiłabym biblię i tyle. i prawda,ludzie powariowali z tymi prezentami komunijnymi.Rozumiem coś skromnego,łańcuszek,zegarek,jakaś pamiątka przypominająca ten dzień,ale nie laptopy i 1000 zł! wychowujecie materialistów i sami tacy jesteście.Katolik powinien być skromny.Nie jesteście tacy,to po co wogóle ta cała komunia? chyba tylko dla prezentów.bo prawdziwej jej istoty,dzieci nie zrozumieją .

Gość mama jedynaczki ooooooooooooo
a ja się zastanawiałam czy 300 zł nie za mało dla córki kolegi ...

Gość weronikafaustyna
sorry, ale 8 letnie dziecko nie jest materialista:D poza tym jak dziecko na codzien wszystko co chce to ta kasa z komunii wcale go nie ruszy:D, a biedniejsze dziecko uszanuje te pieniądze

niestety ale takie dziecko już jest materialistą. moja 9 letnia siostrzenica rozpowiada każdemu, że dostanie na komunie tableta, rower, iphone, rolki i laptop. kurcze nie wiem kto jej to obiecał. ja jestem chrzestną i nie mam w planach zakupu żądnego z powyższych.

ja uważam że nie wypada dawać ubrań i bynajmniej nie chodzi tutaj o ich cenę...

Gość xasazsasda
zamiast tych ciuchow moglas kupic sliczna srebrną bransoletke- teraz jest taki wybór-i zawieszkami i bez i niedrogo....

Gość xasazsasda
i zgadzam sie z powyzszymi... głupio dawac ubranka jako prezent w przypadku komunii

Gość kwietniowa staraczka
moim zdaniem chodzi bardziej o pamiatke, dawniej dostawalo sie cos co zostawalo na dlugo lub bylo symbolika. np zegarek, medalik i raczej to byly rzeczy zwiazane z wiara. jeszcze troche i bedzie lista prezentow na komunie.. o ile juz ludzie tak nie robia. dawniej tez chrzestni sie zrzucali, a teraz trzeba sie pokazac. ostatnio slyszalam ze dziecko powuedzialo ze chce konsole xbox i to nsjbowsza z kinektem i cxyms tam.. no ludzie :|

Gość kwietniowa staraczka
a rodzice dzieci by chcieli zeby ludzie dali jak najwiecej, jak pieniadze to duzo a jak prezenty to najdrozsze. bo wtedy oni nie bd musieli tego kupic dzieciom, a pieniedzy jak duzo, to polowe wezma na rzecz kosztow imprezy.

autorko dokup do tych ciuchów różaniec nie sa drogie i czekoladki lub nawet bez czekoladek wtedy te madre mamusie z kafe nie beda sie czepiac normalnych ludzi wg mnie ubrania nie ejst wstyd dawac na jaka kolwiek okazje

Gość ojtamojtan
autorko watku, nie od dzis wiadomo ze na kafe sa sami bogacze, ktorzy wyjezdzaja co roku na drogie wakacje, jezdza drogimi samochodami i daja duzo do koperty. chetnie podniosa sobie samopoczucie linczujac kogos w postach. tutaj kazdy daje na komunie laptop, skuter, a na slub conajmniej po 2 tys w kopertach.tak ze spokojnie, daj to na co Cie poprostu stac i sie nie przejmuj bo tutaj sa wszyscy przeciej najbardzuej zajebisci

Gość ojtamojtan
to gdzie ten krysys ja sie pytam i po co te narzekania na rzad? skoro wszystkich na wszystko stac ;)

Gość niektórym sie nie dogodzi
nie jestem za tym aby dawać drogie prezenty. Czego to uczy dzieci? Zresztą to rodzice uczą bo później w szkołach przechwalanie sie kto gdzie miał komunię i ile i co dostał. Ale uważam, ze za te sama kase mogłas kupic cos ze srebra, ktore wcale nie jest takie drogie np. kolczyki i łańcuszek. Ja lubie srebro i ostatnio kupowałam łańcuszek i srebrne serduaszko z cyrkoniami i dałam za wszystko 95 zł. do tego kolczyki za jakieś 40 -50 zł i masz fajny prezent za 150 zł

Gość Noxelia
komunia ma być przezyciem duchowym ale takie materialistki jak wy sprawiają, ze dziecior mysli tylko o kasie i prezentach! pojebane pseudokatoliczki!

Gość weź się ogarnij ty powyzej
13:12 [zgłoś do usunięcia]ojtamojtan autorko watku, nie od dzis wiadomo ze na kafe sa sami bogacze, ktorzy wyjezdzaja co roku na drogie wakacje, jezdza drogimi samochodami i daja duzo do koperty. chetnie podniosa sobie samopoczucie linczujac kogos w postach. tutaj kazdy daje na komunie laptop, skuter, a na slub conajmniej po 2 tys w kopertach.tak ze spokojnie, daj to na co Cie poprostu stac i sie nie przejmuj bo tutaj sa wszyscy przeciej najbardzuej zaj**isci xxxxxxxxxxxxxxxxxx ja co roku jeżdze na drogie wakacje, nawet wakacje mam 3x w roku, mam drogi samochod ALE NIE DAJE DUZO DO KOPERTY:D rozwalilas mnie tym wpisem, kase to ja mogę wydawac ale na SWOJE dzieci:P mamy komunię w tym roku i nie dajemy ani laptopa, ani skutera ani tableta:D tylko 500zł, czyli tyle samo ile oni dali mojej corce w tamtym roku na komunię(sytuacja materialne podobna, zeby nie było)

Gość nie ja wymyslilam te prezenty
na komunie juz za moich czasow to bylo czyli jakies 25 lat temu:D dostalam złote kolczylki za ktore po tylu latach wzięłam 250zł:P jak chcecie cos kupic dziecku to tylko złoto, kase wezma rodzice:P, a byle jaki telefon, czy tani table jest gówno wart!!!!