Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kropelka ooooo

Co byście wybrali dla bliskiej osoby?jaka formę opieki?

Polecane posty

Gość kropelka ooooo

Chciala bym poznac wasze opinie-jaka formę opieki wybrali byscie dla swoich najblizszych-mamy,taty meza zony itp? Zaluzmy ze dana osoba wymagala by stalej opieki-na co byscie sie zdecydowali: -ośrodek opiekunczy prywatny -opiekunka z pomocy spolecznej[opieka w domu chorego] -prywatna sprawdzona opiekunka z kwalifikacjami[opieka w domu chorego] -panstwowy dom pomocy spoleczej czekam na wasze opinie.

Mysle ze meza czy rodzicow starlabym sie pielegnowac w domu do momentu ile by sie dalo z pomoca opiekunki

Gość kropelka ooooo
Wiadomo ze jezeli mamy mozliwosc sami wolimy zajac sie bliskimi ale czasami nie jest to mozliwe ze wzgledu np na prace-jaka forme byscie wybrali?spoleczenstwo sie starzeje i zaczelam sie zastanawiac co zrobic gdybym zostala postawiona w takiej sytuacji.mysle ze wiele z nas ma lub za jakis czas bedzie sobie zadawac podobne pytanie.

Jeżeli ta osoba potrafi się poruszać, coś przy sobie zrobić polecam wynająć opiekunkę na kilka godzin i samemu co jakiś czas odwiedzać. Jeżeli zaś wymaga całodobowej opieki w grę wchodzi jedynie ośrodek - opieka jest tam ciągła. A opiekunka nie będzie przy tej osobie 24 h na dobę. Skłaniałabym się raczej ku państwowych ośrodkach - są lepiej kontrolowane niż prywatne.

Gość herrr
na ośrodek prywatny nie byłoby mnie stać, bo to koło 3tys. Wolałabym zatrudnić za to osobędo opieki, żeby pielęgnować starszą osobę w jej domu. Opiekunka z pomocy społecznej przychodzi tylko na chwilę, nie na 8h, więc to też nic nie daje.

Gość Iwanka szklanka
Jak dlugo by się dało chcialabym zająć się najbliższymi w domu, z pomocą opiekunki, bo wiadomo, że pracować muszę Czasem przy nowotworach bywają takie bole, że w warunkach domowych nic na nie już poradzić nie można ale wtedy to myślę, że i sam chory wolałby zamieszkać w jakimś hospicjum i uśmierzyć choć trochę ból niż , że tak powiem "wykańczać się" w domu Ale w każdej innej sytuacji nie oddałabym bliskiej osoby do żadnego ośrodka, bo gdy ja byłam dzieckiem i potrzebowałam ciągłej opieki, rodzice też nie oddali mnie nigdzie na wychowanie aż będę dorosła i samodzielna Człowiek to nie rzecz Nie jestem sobie w stanie wyobrazić chwili odwiezienia człowieka do takiego ośrodka, jakie to bolesne No i jak to mówią- starych drzew się nie przesadza

Gość abcabcabc123
ja jestem jedynaczką i nie wyobrażam sobie teraz zostawić pracy i opiekować się 24h/dobę mamą, bo za coś muszę żyć. Ojca kiedy zachorował oddaliśmy do szpitala, bo fizycznie nie byłam w stanie zaprowadzać go do toalety. Kiedy włożyłam go do wanny nie potrafiłam go wyjąć z niej.

Gość kropelka ooooo
Załuzmy ze stac nas i opcje mozemy wybrac dowolną.Tylko od nas zalezalo by jaka to ma byc opieka. np dla starszej osoby ktora nie wymaga pobytu w szpitalu ale jest niesamodzielna.

Gość czekolada_mleczna
mając w cholerę kasy to zatrudniłabym pielęgniarkę na cały dzień w domu

Gość ośrodek opiekuńczy
wybiore

Gość kropelka ooooo
Tak sie wlasnie zastanawiam,troche poczytalam i wychodzi na to ze starsze osoby czuja sie lepiej kiedy sa w swoim domu a nie np w osrodku opiekunczym .ze poprostu nie lubia w starszym wieku zmian.moja babcie ciezko wyciagnac na jakiekolwiek podstawowe badania czy wyniki a co dopiero jakby miala sie przeprowadzic do jakiegos domu pomocy.wydaje mi sie ze powinnismy sie tez liczyc z ich zdaniem.

Gość wygrasz
najlepiej jest uspić taką osobe,z pozytkiem dla siebie i dla usypianej

Gość wygrasz
po co sie meczyc jak srodek nasseny cię moze wyręczyć

Gość wygrasz
tak spiewała matka tersa z kalkuty swoim podopiecznym

Gość Kogo to obchodzi????
Nie wyobrażam sobie oddać do przytułku kogoś bliskiego. Moja Mama była chora i nawet przez myśl mi nie przeszlo żeby się Jej pozbyć z domu.Zaangażowałam swoich bliskich [też pracowałam) i pełniliśmy dyżury.Mame zabrałam do siebie i przez ponad 2 lata opiekowałam sie Nią. Odeszła w wieku 82 lat.Ostatnio bylo kiepsko, nawet nie wiedziala ze jestem Jej córką, mówiła do mnie pani.Kłóciła się z lustrem itp.Pomagaly mi dzieci,mój mąż.Sama nie dałabym rady.Mam spokojne sumienie że moja Mama odeszła w gronie swoich bliskich, a nie w przytulku.

Gość nic się nie bójcie, mąż
sprawdź sobie definicję słowa "przytułek" :o:o:o 🖐️

prywatna opiekunka w domu tej osoby. dla starszych osob wazne jest aby nie zmianiac im otoczenia, w swoim domu wiedza gdzie sa, co gdzie jest, nie czuja sie obcy i odrzucceni i niechciani. oczywiscie najlepiej jak taka opieka jest tylko na czas obecnosci rodziny w pracy, a pozniej to juz rodzina

Gość alolaa
kropelka ooooo,aby wybrac jakąkoliwek formę opieki należy miec rozeznanie w finansach.Bo wiadomo,ze kazdy chciałby dla swoich bliskich jak najlepie,ale stan finansów na to nie pozwala.

Gość Jeżeli się kogoś kocha
to nigdzie się nie umieszcza. Mój dziadek był po wylewie , stracił mowę ale w miarę był sprawny. Ja się nim zajmowałam , bo on zajmował się mną gdy byłam dzieckiem , właściwie zastępował mi ojca , którego nie mam . Nie pozwoliłabym nikomu oddać dziadka do domu opieki , po moim trupie;-)

Gość rrtrtrttyty
kropelka opieka to najbardziej potrzebna jest tobie, bo ty jesteś jakaś upośledzona. Nawet dziecko z gimnazjum wie, ze by z czasownikami piszemy razem :O

Gość alolaa
Jeżeli się kogoś kocha,ile Ty amsz lat,ze jestes taka głupia? Twój dizadek był w miarę sprawny,wioec nie wiesz co to znaczy opieka nad osobą dosrosłą,niepełnosprawną. Nawet nie wyobrazasz sobie jakie dramaty przezywaja ci co kochaja swoich bliskich i zajmują sie nimi sami. Kazdy powinien miec tyle pieniadzy aby stac go było na profesjonalną opiekę osoby bliskiej,która jest powaznie chora.

Gość ccddff
Czyli to co piszesz to czysta teoria. Wielkie słowa i odczucie "ja nigdy nie zostawię ,bo taka jestem wspaniała i współczująca". Opiekowałam się moją mamą 11 lat. Miała alzheimera ,a zachorowała w wieku 60 lat. Mam dużą rodzinę ,ale nagle okazało się ,że jestem zupełnie sama.Nabawiłam się problemów z kręgosłupem od noszenia mamy, poczucia bezsensu ,bo możliwe że mam to w genach. Opiekunki mają Cię w głębokim poważaniu ,a w domach opieki ........ różnie bywa ,ale z zasady tyle lat chorzy tam nie żyją. Bilans? Sama nie wiem