Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pielęgniarka z zamiłowania ; )

Jestem pielęgniarką na oddziale dziecięcym - odpowiem na Wasze pytania.

Polecane posty

Gość jako gosć weselny
dziekuje za odpowiedź :)

Cieszę się,że mogłam pomóc :) Ale życzę żeby szpital omijac z dzieckiem jak najczęściej :)

Gość madlenolsztyn
moj synek urodził sie z sapką:(teraz ma 6 miesiecy,mam pytanie kiedy to przechodzi?:( i czy to pózniej przeradza sie w astmę?

Gość mama i córka :)
Moje dziecko ( wiek: 8 miesięcy) ma dysplazję bioder. Nosi gips "żabka". Czy to prawda, że dziecko odczuwa dyskomfort z tego powodu, np nóżki swędzą? Co powinnam podawać dziecku żeby mu jakoś ulżyć?

Mój synek też urodził się z sapką ,a przeszła mu ona jakoś koło 9 m-ca życia i nie przerodziła sie w astmę . Jednak dość często sapka jest jednym z początkowych objawów astmy,ale nie ma co się martwić na zapas.

Jeśli ten gips jest dobrze założony,to dziecko nie powinno odczuwać większego dyskomfortu.

Gość madlenolsztyn
a czy ta sapka mogła pojawic sie od tego ze urodzil sie 3 dni po terminie lub od zlego oczyszczenia sluzu po porodzie?

Gość ja mam pytanie!
moja córeczka ma 5 tygodni. na buzi zrobiły sie jej jakieś krostki, takie malutkie, nie są czerwone ani nic tylko w kolorze skóry. co to może byc? występują tylko na buzi. nigdzie więcej. i jeszcze jedno. na powiekach ma widoczne naczynka. prawie całe powieki ma czerwone. Polozna powiedziała że to po porodzie i iem miesiąca zejdzie, jednak dalej nie zeszło. powinnam sie niepokoić?

Gość pytania zadawać ???
jak współpracuje ci się z lekarzami i co o nich sądzisz ???? są chętni do wspópracy i traktują cie na równi czy dają do zrozumienia że jesteś kimś "głupszym " , " gorszym" , "biedniejszym" od nich wielkich panów bogaczy i najmądrzejszych w całym szpitalu ???? pytam poważnie , to nie prowaokacja bo często jednak od dobrej współpracy personleu medycznego zależy zdrowie pacjenta

Z tego co wiem,to sapka nie jest wynikiem przyjścia dziecka na świat po terminie,choć mój syn tez był urodzony po terminie,wiec może to jednak jest jakaś zasada A co do tych krostek to ciężko mi je określić nie widząc ich,ale skoro położna je widziała i nie kazała sie skonsultowac z lekarzem to myślę,że nic się nie dzieje. Jeśli jednak bardzo sie niepokoisz to zawsze możesz udać się po poradę do specjalisty.

Zapalenie płuc : to zależy,jednak czesto są zblizone do objaw które towarzyszą dzieciom,tak samo jest z leczeniem,oczywiscie antybiotyk jest inny lub w innej dawce,niz dla dzieci. Co do pracy: To wszystko zależy od lekarza,no i od relacji jakie się z nim buduje. Na oddziale którym pracuję jest jeden lekarz który uważa się za "bossa" i wszyscy mają tańczyć tak jak on zagra. Jednak na ogól współpraca jest dobra,to też zależy oczywiście od ludzi i od osobowości :)

Gość ja mam pytanie!
Polozna nie widziała tych krostek bo pojawiły sie kilka dni temu. wyglądają trochę jakby uczulenie ale tylko na twarzy. a co z tymi naczynkami na powiekach?

Gość Liliana 1982
ja mam pytanie!- moja córka miała takie coś na buzi i to była wysypka kontaktowa .

A co o nich sądzę : Myślę,że nie mnie ich oceniać. Są lekarze , którzy starają się nawiązać kontakt z dzieckiem,ale są też np. tacy,co nie interesuje ich płacz,czy jakis protest dziecka. Oczywiście ja rozumiem,że nad dzieckiem nie można też sie rozczulać,jak np. trzeba je zbadać a dziecko drze się w niebogłosy,kopie,wrzeszczy. Ale czasami lekarzom brak empatii do małego pacjenta. Osobiście nie odczułam nigdy czegoś takiego,że my pielęgniarki jesteśmy gorsze,czy mniej potrzebne :)

Gość madlenolsztyn
dziekuje ze odpowiadasz:) moj synek jak mial 2 tyg trafil do szpitala z okropnym katarem ktory odsysano mu rurkami,2 miesiace temu mial zapalenie oskrzeli od czasu kiedy wrocilismy ze szpitalu po tym okropnym katarze kupilismy inhalator taki jak mielismy w szpitalu,inhalujemy go sola 3% czy ty tez inhalowalas?na noc zawsze wlaczamy nawilzacz i jonizator powietrza,zawsze wietrzymy mieszkanie,czy cos jeszcze mozemy robic?

Gość paplitos
A co można podać dwulatkowi na zatwardzenie? Od czwartku w południe nie robił kupska, a mamy niedzielę wieczór, je naprawdę sporo, suszone śliwki były... w aptece dali tylko czopki- podać już czy czekać? Napisane że u dzieci poniżej 3 lat konsultować z lekarzem...

Gość ,,,,,,,,,
.........

Nie am za co :). Myśle,że to najlepsze co możecie robić. Tak ja swojego też inhalowałam , choć pamiętam,że tego nie znosił. Ważne żeby dbać o to,żeby powietrze nie było zbyt suche i będzie w porządku :).Oby u Was ta sapka sie cofnęła,tak jak u nas :). Mam tylko nadzieję,że Twój synek nie będzie Ci tak chorował jak mój na zapalenie górnych dróg oddechowych (

Myśle,że powinnaś już działać,jak tyle sie nie załatwia. Radziłabym podać czopek glicerynowy,lub zrobić lewatywę- jest taka dostępna w aptece nazywa się ENEMA. A co do zapalenia płuc to raczej konieczny jest antybiotyk.

Gość madlenolsztyn
a czy sapka jest traktowana jako choroba?

To zależy od lekarza. Jedni traktują ją jako chorobę,inni jako początkowy / jeden z objawów astmy.

Gość pelegniarko z zam
A co to za zapalenie pluc ze tak sie boisz, ze dzieci sie zaraza?

Jak co to,za zapalenie ? Po prostu nie chcę żeby były chore,czy to coś nienormalnego ? :O To chyba logiczne,że wolałabym oszczędzić dzieciom choroby,bo one ciężko zawsze znoszą wszelkiego rodzaju choroby.

Gość madlenolsztyn
powiedz,do jakiego specjalisty wziac skierowanie zeby wykluczyc astme?

Do pulmologa lub alergologa .

Gość madlenolsztyn
obojętnie?czym oni się różnia?

To zależy od lekarza . Pulmolog myślę,że jednak bardziej,aczkolwiek gdy trafisz na dobrego alergologa to też może stwierdzić/wykluczyć astmę.