Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EcoDamian

Zabawki plastikowe vs naturalne

Polecane posty

Witam, Zakładam ten temat ponieważ chciałbym wciągnąć was w dyskusję na temat zabawek. Mianowicie czy wolicie jako rodzice zabawki plastikowe (grające, śpiewające i wszystko za dzieci robiące) czy jednak zabawki naturalne ( przez naturalne rozumiem np. drewniane, szmaciane, pluszowe). Chciałbym przedstawić wam mój punkt widzenia, który opieram na podstawie moich doświadczeń z moim dzieckiem, dziećmi znajomych i własnego młodszego rodzeństwa. Według mnie zabawki takie jak szmaciane laleczki zamiast plastikowych, które nie wykonują żadnych czynności oprócz po prostu bycia, są dużo zdrowsze dla wyobraźni dzieci. Bawiąc się szmacianką dziecko musi wymyślać całe scenariusze tego co się dzieje w większości plastikowych zabawek wyobraźnie zastępuje elektronika. Przykład z moim synkiem na święta kupiliśmy mu kolejkę ale nie elektryczną plastikową samo ruszającą się a metalową bez elektroniki. To jakie on potrafi teraz układać do niej scenariusze w wieku 2 i pół roku przerasta nie jednego scenarzystę z Holywood. W sumie nigdy nie miał zabawki, które miała za zadanie coś za niego robić. Byliśmy ostatnio u znajomych, których syn ma podobną kolejkę ale elektryczną i w sumie po 2 minutach była już nudna bo ileż można się patrzeć na coś co wszystko robi samo. Kolejnym argumentem jest również trwałość zabawek. Zabawki wykonane np. z drewna są dużo trwalsze niż zabawki wykonane z plastiku. Mój synek dalej bawi się drewnianymi autkami, które ja dostałem jak byłem mały. Innym aspektem jest cena. Wiadomo że plastik jest tańszy ale też gorszej jakości. Zatem ważniejsza jest dla was jakość ? czy cena ? Jakie zabawki najchętniej kupujecie ? Tree-house.pl

Gość rododendronka
z cenami to cie chlopie zdrowo popierdolilo

Gość daruj sobie ordynarną reklamę
Po co się produkujesz? przecież to zwykła reklama :O ciekawe jakie drewniane zabawki polecasz dla niemowląt :O drewniane zabawki są super,ale dla starszego. a plastikowe nie znaczy od razu robiące wszystko za dziecko-np ślimak sorter na klocki, czy takie plastikowe klatki z kolorowymi plastikowymi klockami o różnych kształtach. maty edukacyjne też zawierają plastikowe elementy. itp itd. nie wszystko co plastikowe to złe, a reklamę to sobie wiesz gdzie wsadz.

Co do cen to są to niskie ceny jak za te artykuły możesz poszukać niższych za asortyment tych firm... Co do tego że jest to reklama w pewnym sensie też ale nie jest to głównym zadaniem tego posta ani tematu. Po za tym wypowiadam się jak wiadomo kto a nie próbuje się pod nikogo podszywać. Co do strony to mimo że jest jeszcze w budowie i pewnie jeszcze ze 2 tygodnie będzie to na brak klientów nie narzekam jest nawet lepiej niż zakładałem otwierając sklep Bardziej chodzi mi o opinie na temat zabawek jakie wolicie co jest dla was w zabawkach najważniejsze ? Dlaczego np. plastikowe a nie drewniane ? Temat zabawek to temat rzeka wiadomo ale wielu ludziom przydało by się takie kompendium wiedzy o zabawkach

Gość Do autora....
Zapewne bardziej zalezy ci na werbowaniu klientów niż chęci podyskutowania jak w temacie :D. Nie rób idiotów z ludzi i jak chcesz coś zareklamować to reklamuj (tak będzie przyzwoiciej) a nie owijaj głupio w bawełnę bo ludzie wiedzą co wolą a czego nie, nie pierwszy jesteś w temacie i nie ostatni a ci co mają dzieci mają już swoje preferencje.

Gość mam normalnego męża
Dla mnie ważne jest aby zabawki były trwałe i bezpieczne. Moje dziecko ma metalowe,plastikowe, pluszowe, drewniane-wszystkie trwałe i z certyfikatami bezpieczeństwa. Nie uznaję tandety z toksycznych plastików. Ale jeżeli plastikowe zabawki są dobrych firm i mają wysoką jakość (nie koniecznie wysoką cenę),to czemu nie? Ja polecam jeżeli idzie o plastikowe zabawki polskiego Wadera. Jeżeli o drewniane to warto kupować niedrogie drewniane zabawki w Biedronce-układanki,klocki,kolejki itd. Jeżeli chodzi o metalowe zabawki to np auta resoraki kupuję po 4.99 w Carrefourze. Podaj jakieś przykładowe ceny swoich zabawek,bo z telefonu mi się strona nie wczytuje.

Gość Do autora....
kompendium wiedzy o zabawkach? A dlaczego konkretnie od ciebie?

Gość Do autora....
drewniana koparka za 99 złotych ? Zapomnij autorze :D Pluszowa zabawka za ponad 590 złotych? Co to ma być?

Gość mam normalnego męża
No zależy jaka ta koparka. Jeżeli spora to może być. Ja w Ikei kupiłam dźwig z przyczepą i 6 kolorowymi klockami o różnych kształtach za 79zł-ale całość ma ok 50cm długości i waży ze 2.5kg. No ale pluszak za 500zł???!!! Może za 50? Tylko błąd w druku?

Co do cen. Ceny są wysokie bo bardzo wysoka jest jakość tych produktów. Jenak w porównaniu z konkurencją są naprawdę zaniżone. Zdaje sobie sprawę że w sumie tylko około 20% społeczeństwa stać na takie zabawki ale stać i klientów mam wystarczającą ilość. Co do kompendium nie mówię że ode mnie lecz od was ja wyraziłem swoją własną opinie na temat zabawek i w sumie oczekiwałem waszych własnych opinii na temat różnego typu zabawek, producentów itp. Reklama jak bym chciał zrobić dużą reklamę to bym walił linki w treści a nie w stopce, ale to już się przyzwyczaiłem do tego że wielu ludzi wie więcej ode mnie samego na mój własny temat... Do mam normalnego męża. Wader robił bardzo trwałe zabawki jak byłem malutki pamiętam miałem taki garaż kilkupoziomowy. Ostatnio widziałem podobny bodajże w biedronce ale to już nie była ta jakość tzn widać było i czuć że nie jest zbyt trwały. Ale to może na taki model trafiłem.

A tak nawiązując do sklepów z zabawkami. Bylibyście naprawdę w szoku gdybyście się dowiedzieli ile markowe zabawki kosztują i ile się na nich zarabia. Zawsze myślałem że to super biznes olbrzymie marże itd tymczasem ceny hurtowe a nawet producenckie dobrych, markowych produktów są naprawdę kosmiczne Ostatnio znalazłem Polskiego producenta produkującego Koniki na biegunach supe, solidne itd. dostałem cennik jedna sztuka wersji nazwijmy to prestige 1950zł NETTO !!

Gość mam normalnego męża
A to był na pewno Wader? Bo Biedronka od ok 2lat nie ma go w sprzedaży. Teraz mają umowę z Hemarem,podobnie jak Pepco. A Hemar to niestety tandetna podróbka. Wader ze 3 lata temu wrzucił serię aut giga trucków w Biedronce po coś koło 40zł-gdzie na ich stronie były dwa razy droższe... I to był chyba ostatni raz kiedy coś wstawili do tego JM. A jak z tym pluszakiem? Faktycznie tyle kosztuje? Mnie akurat stać na dobre zabawki dla syna, ale z racji wieloletniego doświadczenia wiem,że nie zawsze drogie oznacza dobre. Dlatego kupuję to co dobre,a nie koniecznie drogie. Bo z drogich zabawek to zawiodłam się na Boikido na instrumentach. Bardzo kiepska jakość, kompletnie nie przystaje do ceny. Podobnie średnie odczucia mam do FP-choć ze ślimaka jestem zadowolona,ale z żyrafy już nie. Za to bardzo fajne są zabawki Tolo-mam taki kuferek na klocki i klatkę. Niektóre zabawki z Little Tikes też są fajne-ale raczej te starsze, te które teraz mają są zdecydowanie gorsze niż te,które były te 6lat temu.

Gość mam normalnego męża
Autorze to Ty młody chłopak jesteś skoro Wader istniał jak byłeś malutki :p Ja jak byłam malutka to jeszcze ich nie było, ale ja stara jestem, komunę pamiętam, stan wojenny, koksowniki i wozy bojowe na ulicach.

Gość Mój wujek
produkuje od początków lat 90 tych zabawki drewniane (samochody, zwierzęta, klocki, układanki - puzzle) i obecnie eksportuje swoje produkty od 10 lat na rynek niemiecki i francuzki. Jego zabawki są bardzo dobrej jakości. Wujek zaczynał od małego warsztaciku we własnym domu na poddaszu a obecnie ma halę produkcyjną i produkuje samodzielnie z kilkoma fachowcami (obróbka drewna) zabawki ekologiczne dla dzieci w wieku od 9 miesięcy do 6 lat. Popyt ma bardzo duży . U niego koparka do zabawy w piaskownicy (około 50 cm gługości) kosztuje 45 złotych a dzięki temu że ceny ma bardzo dostępne na polskim rynku (na zachodzie ceny są dwukrotnie wyższe) to i popyt jest wielki. Ceny podane na stronce od autora są wysokie i jak zwykle płaci się tu za próbującą wystrzlić w górę markę a nie samą zabawkę. Za pluszową maskotkę prawie 600 złotych? Ok, jakość może być dobra ale to nie wystarczy ponieważ to jest nadal tylko pluszowa maskotka !!! Mieszkam obecnie a Austrii i wiem ile kosztują dobre markowe zabawki drewniane i pluszowe i żadna maskotka pluszowa nie kosztuje 150 euro :D. Koszmar. Za drewnianą zabawkę puzzle dobrej marki zapłacę ok 4 euro (elementy do łączenia w drewnianym pudełeczku malowane bezpiecznym lakierem) a to jest 16 złotych. Za samochód dla syna tej samej marki zapłaciłam 15 euro a to jest 60 złotych ! Skąd zatem tak wysokie ceny w zabawkach tej marki skoro inne dobrze prosperują i produkują przystępne produkty świetnej jakości?

Gość Ja wam powiem skąd w Pl
biorą się tak wysokie ceny (najczęściej od polskich producentów) . Na zachodzie kultura produktów Bio jest bardzo stara ale nadal modna z tym że całkiem naturalna i tam ceny są bardzo przystępne choć wiadomo że wyższe niż u produktów nie ekologicznych. Do Polski przyszedł trend wszystkiego co Bio więc trzeba nabijać kasę póki coś jest nowoćią, jest trendem . W Niemczech mamy dajmy na to bardzo dobrą markę selecta produkującą drewniane zabawki i ceny są normalne! To nie jest hit, wyprodukować ciś zdrowego i bardzo dobrej jakości , to jest obecnie norma a firmy biją się o klienta dając przystępną cenę. Im bardziej skomplikowana zabawka edukacyjna składająca się w wielu elementów do składania tym wyższa cena i ta cena osiąga dajmy na to 60 euro za zabawkę tic tac zegara edukacyjnego a to jest 240 złotych za naprawdę dobrą zabawkę . Kostka do sortowania i wkładania różnych form i kształtów (kostka z otworami i przesuwanymi szufladkami) kosztuje 36 euro czyli 164 złotych ale są to ceny dostosowane na rynek niemiecki gdzie 36 euro to tyle dla Niemca co dla Polaka 36 złotych ! Jak zatem ma się tak wielka dysproporcja cenowa jak prawie 600 złotych za maskotkę pluszową nie pełniącą praktycznie żadnych funkcji do cen zabawek edukacyjnych i pluszowych czy drewnianych na zachodzie? To jest nabijanie kasy na ludziach a dodatkowo sugerowanie im że te ceny są normalne, że są oczywiste i dla ludzi mających "normalne pensje" .

Gość hghghg
12x28x15 to rozmiary drewnianej koparki i cena brutto wynosi 115 złotych . Według mnie spora przesada. Owszem, wygląda na dobrze wykonaną ale jak na swoje wymiary stanowczo za droga.

Hghgh Z kąd wzięło się 115zł ? Do mam normalnego męża. Starym się nie jest nigdy jeśli duch jest młody. Bo można mieć i 80 lat i jeździć na rolkach można też w drugą stronę mieć 20 i siedzieć w domu jak przysłowiowy emeryt. Co do jakości zabawek ja staram się każdą zabawkę przetestować np. sprzedaję po cenie hurtu znajomym mogę się nie pobawić sam a po za tym ktoś może mi dać obiektywną ocenę tej zabawki z tąd dość dobrze orientuje się w jakości tych produktów. Czasem biorę zabawki dla synka co dla mnie też jest super sprawą. Jak możesz to weź do mnie napisz na nocopyonlywrite@gmail.com chciałbym dowiedzieć się kilki rzeczy nie robiąc antyreklamy konkurencji

Gość folianka
z kąd:O o zesz kuurwa, pocwicz facet pisanie i zniknij z tym badziewiem bo sie osmieszasz:D

Gość kilka słów prawdy
Wader powstał w 89roku także facet wcześnie zacząłeś skoro masz już 2.5 latka a byłeś malutki jak produkowali zabawki :O do osoby która pisze o koparce za 115zł spójrz na link który wstawiłaś i na adres strony autora-TO RÓŻNE ADRESY :O

Gość do damiana s.
Nie wiedziałam,że w warszawskich uczelniach studiują osoby co takie błędy ort sadzą :O a zuzanna to siostra czy żona? Biznes w copywrittingu Wam nie wyszedł to się za zabawki wzięliście? A dziecka to pewnie nie masz tylko taką ściemę walisz... :O internet to kopalnia wiedzy, nawet na Białołękę dociera :D

Gość gość
Strona Damianka już nie istnieje, najwidoczniej jednak sprzedaż pluszaków za 500zł to nie jest żyła złota ;) Swoją drogą, wg mnie jedną z najbardziej kreatywnych zabawek jest zabawka plastikowa, a mianowicie klocki lego. Ja się nimi bawiłam, moje rodzeństwo, moje dzieci. Klocki są więc nie do zdarcia i na pewno są o wiele bardziej rozwijające niż klocki drewniane, czy drewniana ciężarówka.