Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta@@@@@

lupież różowy Gilberta

Polecane posty

Gość marta@@@@@

czy ktoś to miał lub ma? Jak to sie zaczęło? na poczatku pojawila mi sie dosc duza plama na lopatce,tzw blaszka macierzysta. A teraz wysypało mi sie kilka plamek na piersiach,biodrach.

Gość marta@@@@@
???????????????:(

Gość marta@@@@@
????

Mój syn miał kilka lat temu - jakoś początkiem maja zauważyłam plamkę na plecach - myślałam, że coś go ugryzło i to odczyn zapalny. Okazało się, że to jednak początek ""wiosennej" choroby, jak to dermatolodzy nazywają ;) Niestety wkrótce pojawiło się więcej tych ognisk, ale nie był jakoś bardzo gęsto obsypany. No najgorsze było to, że zaczynały się upały, a on musiał chodzić w koszulce i nie mógł np. pójść na basen - w sumie trwało to od maja, przez czerwiec, lipiec, sierpień - końcem wakacji zaczęło znikać. To jest właśnie najtrudniejsze, że choroba trwa nawet kilkanaście tygodni, a pojawia się zawsze (czy też najczęściej) wiosną, więc w najlepszym wypadku zaczepia o spory kawałek lata :(

Zapomniałam napisać, że u syna te plamki pojawiły się tylko na tułowiu (plecy, brzuch, biodra) oraz na rękach od ramion aż do nadgarstków. Pani dermatolog powiedziała nam, że przeważnie najwięcej zmian pojawia się w miejscu największej potliwości - a syn biegał jak szalony za piłką i na przerwach w szkole też ganiali, więc wiecznie plecy były mokre.