Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakijestsenstestamenut

Stary Testament - O co chodzi ???

Polecane posty

No wlasnie? Przeczytalem 36 rozdziałow z ksiego Rodzaju starego testamentu i pojecia nie mam, o co w tych chodzi? Jakie jest jego przesłanie? Bo o to oc sie dowiedzialam z niego: -Kto był czyim synem -Kto miał ile lat -Kto miał ile niewolnic -kto ile mial zon -Kto gdzie mieszkal No i jakie jest w tym przeslanie?

Gość eMax
kobiety nie były palone na stosie , ponieważ nie były uznawane za czarownice a po zmianie Konstytucji podobno ponad 50 tys. kobitek wrzucono do ognia piekielnego

Nowy Testament to rozumiem, opisuje zycie i dzialalnosc Jezusa, no i rozumiem jego przeslanie, ale jakie przesłanie ma stary testament to naprawde nie wiem. Szczególnie ksiega Rodzaju bo innych jeszcze nei czytałam, tylko pobieznie.

Gość czytaj dokładnie.......
takie ma przesłanie że Bóg stosuje odpowiedzialnośc zbiorową i mordował dzieci, kobiety starców jak się wkurzył ocieplenie jego wizerunku przyszło w Nowym Testamencie którego nie uznają Żydzi

ST , oprócz księg proroczych - Izajasza Jeremiasza . czy pouczeń np.Przypowieści Salomona - to historia Żydów .

czytaj dokladnie - No i dobrze robil, szkoda ze w dzisiejszych czasach nei jest taki stanowczy :O

Gość grrrrrrrrrryyy
a wiecie dlaczego kobieta została stworzona z żebra, a nie z czegoś innego??