Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka2013237

praca maturalna pomocy

Polecane posty

Gość maturzystka2013237

witam temat mojej pracy to motyw samobójstwa na podstawie różnych epok. Literatura którą obrałam to : Cierpienia młodego Wertera,Makbet(Lady Makbet), Weronika postanawia umrzeć. Wymyśliłam sobie do tego tezę próba samobójcza nieważne czy udana czy nie zawsze jest wynikiem bezsilności ludzkiej.. i kompletnie nie wiem jak napisać wstęp głowię się już nad tym kilka dnia i nic. Wiem że powinno być tam ogólnie o samobójstwie motywach itp. ale nie wiem jak to napisać żeby to było spójne z tezą. Matura już tak blisko POMOCY..

Gość 5rh446h4t
a coś takiego : Dlaczego ludzie decydują się na odebranie sobie życia? - ten temat zaprząta myśli twórców literackich od czasów najdawniejszych. W każdej epoce odnajdujemy przykład samobójczej śmierci bohatera lub próby odebrania sobie przez niego życia. Opisując ten wątek należy zwrócić uwagę na motywację oraz kontekst kulturowy i społeczny. Powody targnięcia się na życie mogą być różne, poczynając od zawodu miłosnego, poprzez śmierć dla idei i wyobcowania ze społeczeństwa po samobójstwo w ramach protestu.

Gość 5rh446h4t
tu masz jeszcze kilka przykładów literatury, w których występuje motyw samobójstwa: Motyw Samobójstwa Biblia Judasz Iskariota powiesił się z rozpaczy po oddaniu srebrników. Mitologia Jokasta - żona i matka Edypa - odbiera sobie życie, kiedy dowiedziała się prawdy. Platon - "Fedona" Opis ostatnich dni Sokratesa, który skazany jest na śmierć za ateizm i demoralizowanie młodzieży. Umiera pełen godności. Shakespeare - "Makbet" Lady Makbet nękana wyrzutami sumienia popełnia samobójstwo. Goethe - "Cierpienia młodego Wertera" Werter popełnia samobójstwo z miłości do Lotty, która wyszła za innego. Mickiewicz - "Dziady" cz. III Gustaw popełnia duchowe samobójstwo i przemienia się w Konrada walczącego za Ojczyznę. Słowacki - "Kordian" Próba samobójstwa z miłości kończy się niepowodzeniem. Kordian szuka nowego celu. Krasiński - "Nie - Boska komedia" Hrabia Henryk zdradzony przez sojuszników rzuca się ze skały. Prus - "Lalka" Zdradzony przez Izabelę Wokulski rzuca się pod pociąg, a później prawdopodobnie wysadza się w ruinach. Sienkiewicz - "Krzyżacy" Komtur ze Szczytna puszczony wolno przez Juranda wiesza się nie mogąc znieść miłosierdzia. Sienkiewicz - "Pan Wołodyjowski" Wysadzenie się w Kamieńcu jest świadectwem, że honor i patriotyzm jest ważniejszy od życia. Żeromski - "Ludzie bezdomni" Samobójstwo Korzeckiego jest potwierdzeniem pesymizmu świata. Nałkowska - "Granica" Ziembiewicz popełnia samobójstwo skompromitowany. Miłosz - "Na śmierć Tadeusza Borowskiego" Według poety Borowski nie mógł się pogodzić z ówczesną Polską. Szczypiorski - "Początek" Henryczek wraca świadomie po śmierć do getta

Gość maturzystka2013237
co do literatury nie mogę zmienić już bibliografii. Takizwykły wstęp ale niema on szczególnej spójności z moją tezą,jednak dziękuję za próbę twojej pomocy:) Liczę żę ktoś mi jeszcze pomoże

Gość ja damą, a ty rycerzem
Każdy w swoim życiu przeżywa chwile dobre, wesołe, ale i chwile złe, smutne. Te radosne dodają nam siły, a ponure nam ją odbierają. Niestety czasami te złe chwile pojawiają się o wiele za często i przez to decydujemy sie na samobójcza śmierć. Akt samobójstwo zazwyczaj jest oznaka tchórzostwa. Zbieżność różnych negatywnych okoliczności oraz faktów sprawia, że przestaje się widzieć w życiu sens, lub traci się z oczu drogę do jego osiągnięcia, czujemy sie bezsilni. W końcu poddajemy się, gdy walka jeszcze trwa, ponieważ w każdej sytuacji możliwym jest znalezienie rozsądnego wyjścia. Może to Ci się trochę przyda...

Gość gadu39444860
prezentacje maturalne - SOLIDNIE!!!

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281