Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga.bad

Czy powiedziec przyszłemu pracodawcy o ciąży?

Polecane posty

Witam, Jestem obecnie na początku 4 miesiaca ciąży, pracuję choc tylko na stażu po którym nic mi sie nie nalezy a kończy on sie 3 tygodnie przed przeiwdywanym terminem porodu wiec raczej nie zatrudnią mnie tam dalej, ale okazało sie ze odezwała sie do mnie pewna firma która chce mnie zatrudnic (oczywiscie nie wiedzą ze jestem w ciąży) narazie na okres porobny, czy mam ich informowac o ciąży? Czy poniosę z tego jakis konsekwencje jesli ukryję ten fakt?? moge pracowac az do samego porodu, nie chce wyłudzic zwolnienia lekarskiego ani nic takiego, poprostu chce zapewnic sobie normalny urlop macierzyński po porodzie? Czy są jakies konsekwencje?

Gość majaaaaaaaaaaa
nic nie mów bo nie dostaniesz umowy wcale a próbna umowa wydłuża sie do czasu porodu.

Tak o tym wiem ale czy przypadkim będąc powyżej 3 miesiąca a podpisując umowe na okres próbny nie powinnam powiedziec o tym pracodawcy?? Znalazłam w necie cos takiego ale nie wiem ile w tmy prawdy: "Nieco inaczej sytuacja może wyglądać w przypadku kobiet zatrudnionych na czas określony, na wykonanie danej pracy czy okres próbny dłuższy niż jeden miesiąc. W ich wypadku konieczne jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego przed 3. miesiącem ciąży. W prawie pracy jest bowiem przepis, który mówi, że w przypadku tych kobiet umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu, jeśli jej wygaśnięcie miałoby nastąpić po upływie 3. miesiąca ciąży."

Gość xdcfvghjkl
1. Nie masz żadnego obowiązku mówić komukolwiek o ciąży. A nikt nie ma prawa Ciebie o to pytać. 2. Z tytułu ciąży przysługuje Ci dodatkowa ochrona, a nie żadne nieprzyjemności. Np. zakaz zwalniania, pracy w porze nocnej czy w ramach tzw. nadgodzin. 3. Nie ma żadnego obowiązku przedłożenia zaświadczenia w tym a tym terminie. To tylko od Ciebie zależy. 4. Być może w zacytowanym fragmencie chodzi o to, że aby skorzystać z ochrony już na wczesnym etapie ciąży trzeba przedstawić takie zaświadczenie, jednak nie trzeba nic takiego robić obowiązkowo już na początku ciąży. Jeśli umowa byłaby dajmy na to do 30 września, a trzeci miesiąc skończyłby się 20 września to ulega ona automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Zaświadczenie o ciąży można złożyć nawet i 30 września, czyli po 3 miesiącu ciąży.

Gość hbkn
oczywiście ! Ma prawo wiedzieć, że zostanie tatusiem :classic_cool:

Gość gwiazda wesela na wsi :P
i tak cie zwolni a ty za zatajenie bedziesz w dupie :classic_cool:

Nikt nie ma prawa pytac a jednak pytają, a wtedy zaprzeczyc? Przyznac sie? W 4 miesiacu ciąży, co prawda jeszcze nie widac brzuszka ale niedługo zacznie. No ale ryzyk fizyk sprobuję nic nie mowic, oby sie nie zapytali.

Gość xdcfvghjkl
nie ma czegoś takiego jak odpowiedzialność za zatajenie ciąży, Prawniku od siedmiu boleści

Nie spotkałam się jeszcze z pytaniem o ciążę, ale jeśli by padło możesz zaprzeczyć lub zwyczajnie powiedzieć, że wyżej oceniasz swój profesjonalizm i rozmawiasz o sprawach służbowych a nie osobistych na rozmowach kwalifikacyjnych.