Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhgggggafaffafaa

Zespół policystycznych jajników

Polecane posty

Gość hhgggggafaffafaa

jak to jest ? jakie macie tego objawy ? i jak wygląda sprawa ciązy ?? czy przez to mozna nie mieć dzieci. mam 20 lat wczoraj gin stwierdził że na 90% mam to pco mam zrobić badania zeby to na 100% potwierdzić, nie wiem co o tym myśleć

Gość ciau ciau ciau
moje objawy: dluuugie cykle, czesto bezowulacyjne, podwyzszony testosteron, trojglicerydy, cholesterol, pojawiajacy sie meszek nad ustami (ale nie zawsze), troche owlosiony brzuch...ale z tym owlosieniem to lekarz nie wie, czy przez pco, czy taka moja uroda, bo ogolnie mam swoje ciemne wlosy, czesto nadwaga pomimo przeroznych diet itp. to waga mi wraca startowa. moze z waga nie jest tragicznie, bo widzialam gorsze przypadki, ale nadwaga jest, to jest i trzeba z nia walczyc. co do jajnikow, to czesto obraz wskazuje na pecherzyki polozone obwodowo. teraz aktualnie doszly raczej skape miesiaczki...i trzeba faszerowac sie tabletkami anty. bralam tez luteine, duphaston (progesteron), ale okres wczesniej, czy pozniej spoznial sie. pozniej doszla diana35, yasminelle- tabletki anty...teraz lekarz zapisal mi atywie, bo przy yasminelle nagle dostalam skutki uboczne i to po 8 miesiacach brania jej. co do ciazy, to sa rozne przypadki. albo zajdziesz od razu, albo w niedlugim czasie od staran ewentualnie bedziesz czekac wiecznosc. czesto dziewczyny tutaj na kafe opisywaly swoja droge do zajscia w ciaze. czasem starania u niektorych trwaly po 5 czy 8 lat. oczywiscie tabletki bierze sie na zajscie w ciaze, ale co z tego...mowie roznie bywa. jak masz objawy delikatniejsze pco, to czekasz wiecznosc, albo jak ostrzejsze to czekasz krocej- taki los. dlatego pisze, ze roznie bywa z ciaza, ale ogolnie bierze sie jakies "wspomagacze". niekiedy naturalnie mozna zajsc tzn bez tabletek, ale rzadko z tym sie spotkalam. powiem ci na swoim przypadku. oczywiscie nie oceniaj mnie jakos zle, ale ja pamietam, ze od jakiegos 17 roku zycia z moim obecnym partnerem czesto kochalismy sie bez zabezpieczenia i on konczyl we mnie, a mimo to nie zachodzilam w ciaze. teraz np od stycznia swiadomie staralismy sie o dziecko, to tez nie zaszlam w ciaze:/ albo zycie ma inny scenariusz dla mnie, albo po prostu to nie moj czas na dziecko i musze sie leczyc:/ pco mialam stwierdzone w wieku 17 lat mniej wiecej.

Gość niepłodnaaa
aha, ja5 lat temu zaczęłam się odchudzać, mało jadłam dużo ćwiczyłam czasem się głodziłam, nie schudłam dużo bo może maksymalnie 4 kg ale raz przytyłam dwa a raz schudłam więc praktycznie cały czas jestem na diecie. Straciłam okres na jakiś rok czasu. Przez ponad 4 lata stosowałam anty po których okres normalnie występował, zrobiłam przerwę i już prawie 3 miesiąc nie mam okresu. Wczoraj byłam u ginekologa i po badaniu USG stwierdził że na okres się nie zapowiada, podejrzewa zespół PCO.. Mam zrobić badania hormonów żeby to potwierdzić. Mam 20 lat i nie za bardzo wiem co to oznacza i na czym to w ogóle polega ?? Czy nie będę miała dzieci ? Jak to się leczy i czy są szanse na to że ten okres będę miała ?? Jakieś dwa lata temu miałam miesięczną przerwę od tabletek i wtedy okres dostałam, ale podobno nie wyglądały te jajniki za dobrze i miałam brać je nadal. Więc czemu tym razem okresu nie dostałam ?? na chwilę obecną ważę tak 48 kg przy 163 wzrostu, najmiej przy odchudzaniu ważyłam z 45 może 44,5. a jak zaczęłąm odchudznaie to ważyłam z 48 może 49

Gość niepłodnaaa
??