Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milano_5u

Pielęgnacja tłustej cery

Polecane posty

Gość milano_5u

Dziewczyny piszę tu, bo zalezy mi na opiniach dziewczyn w wieku plus minus 30 lat. jak dbacie o cerę tłustą/ mieszaną? Ja mam z tym straszny problem, a za stara jestem na kosmetyki oczyszczające i matujące dla nastolatek, bo te za bardzo wysuszają mi skórę i w efekcie jeszcze bardziej się tłuści. Toniki i preparaty z alkoholem raczej odpadają, bo mnie po nich skóra piecze. Używam teraz płynu micelarnego do demakijażu i toniku ogórkowego z Ziaji. Kremy - odżywczy z L'Oreala na dzień i jest ciut za ciężki, a na noc taki niebieski z L'Oreala (Triple Active) i jest ok, bo ładnie nawilża. Podkład i puder z Rimmela i też za cięzki. Kurcze, muszę używać kremów odżywczych i nawilżających, bo wiadomo, trzeba zawczasu zapobiec zmarszczkom. Tylko, ze skórę mam tłustą już po 3-4 godz., w pracy za każdym razem muszę przecierać twarz papierowym ręcznikiem i zostaje na nim plama. Piszcie swoje odkrycia kosmetyczne, patenty, pomysły. Dzięki.

Gość buzikczek
Ja mam cerę mieszaną ale w większości tłustą. O zmarszczki przy tym typie cery jest trudno więc nie zaprzątam sobie tym głowy. Ja postawiłam na kremy apteczne bo to dermokosmetyki i nareszcie nic mnie nie zapycha. Dotąd używałam Bioliq kupiony za 11 zł a teraz kolejce czeka Iwostin Purritin, który ma w skłądzie kwasy. Co do podkłądu to u mnie po kilku godzinach wszystko się rozjeżdza i musze się przecierać papierem toaletowym, tak mi to weszło w nawyk że to robię automatycznie.

Gość tildone
papierem toaletowym? o losie,pzreciez sa bibułki absorbujace sebum, kosztuja grosze

Gość buzikczek
Nie chce mi się bawić w bibułki, jak mam przerwę 5 minut w pracy to lecę do wc i tam odrywam sobie kawałek papieru i przy okzaji odsaczam nadmiar tłuszczu.

Gość ja używam
Miraculum, SOS, Krem normalizujący na dzień matująco - nawilżający, jest całkiem dobry, a podkład inglot ysm i czasem na wyjście w kamieniu manhattan 2w1 power&make-up używając za każdym razem nowego wacika kosmetycznego. niestety krem działa tylko na początku, po zużyciu połowy opakowania cera się przyzwyczaiła i nadal się świecę

Gość ja używam
dodam że dobry jest puder la roche unifance - ja zazwyczaj poluję na niego na allegro na próbkę w tubce, na długo mi starcza

Gość milano_5u
Dzięki wielkie za pomoc:) Zaintrygował mnie ten krem Bioliq, bo kosmetyki apteczne zawsze kojarzyły mi się z ceną 50zł wzwyż:) Nie wiedziałam też, że Inglot ma podkłady, kojarzyli mi się tylko z kolorówką:P Nie wiem co jest dziwnego w papierze toaletowym czy ręczniku papierowym. Bibułki to moim zdaniem zbędna pierdoła, o której tylko trzeba ciągle pamiętać, żeby mieć w torebce i żeby zabrać do łazienki.

Gość milano_5u
A macie może pomysł na tonik?

Gość buzikczek
Ja toniku nie używam, wyłącznie mleczko którym zmywam makijaz po powrocie do domu, najlepsze dla mnie to Celia ale teraz z braku laku kupiłam Eva Natura. Ja mimo przetłuszczajacej sie cery mam często przesuszoną skóre i wtedy smaruję tłustym Dermosanem, żeby jakoś odbudowac naskórek i odzywić skóe, ale tylko przez 2- 3 dni na noc lub gdy siedzę w domu bo wiadomo że to tłuszcz i łatwo o pryszcza ;)

ja też mam skórę tlustą, polecam avene triacneal z kwasem glikolowym na noc, koniecznie na dzień wysoki filtr pod krem ! na dzień emulsja matująca, np. avene cleanance żel-krem, nawilża a nie tluści skóry, la roche posay effaclar mat, bardzo dobry na dzień, matuje i nie tłuści, jak się nie wychodzi z domu to mozna skórę bardziej nawilżyc np. cetaphil, physiogel ... to wszysko to dermokosmetyki, nie zapychają, absolutnie żadnych specyfików z alkoholem i żadnego tarcia skóry gruboziarnistymi pilingami, jak już to peeling enzymatyczny

a ja polecam serie ivostin purritin - krem na noc i zel do mycia twarzy. Wmulsja matujaca, krem punktowy na wypryski i korektor z tej seri to moim zdaniem zbedny wydatek i nie polecam. Ostatnio zaopatrzylam sie w krem vichy total mat - dziala przez okolo 3 godziny u mnie skora jest pieknie matowa a potem sie zaczyna swiecic, ale i tak chyba narazie najlepiej na mnie dziala. Problem mam bo kiedys dodtalam probke z vichy i starczyla mi chyba na 3 dni i byla meeeega - skora nie swiecila sie caly dzien i byla idealna. Ale opakowanie wyrzucilam i probuje teraz kremow po kolei. Zaopatrzylam sie tez w jakas organiczna maske z glinki (cena okolo 150 zlotych) jak wyprobuje jutro to napisze jakie efekty :D