Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolonoskopia u 5 latki

Kolonoskopia u dziecka 5 letniego - moze ktoś przechodził i pomoze? :(

Polecane posty

Ale co, chcesz jej to zrobić na żywca? :o Ja miałam, poszłam prywatnie i odbyło się to w narkozie. W ŻYCIU nie zrobiłabym tego w inny sposób :o

Fortrans jest ohydny, miałam wypić 4 litry a wypiłam 3 a właściwie 2,5 :o ohyda i żadne soki z cytryny nie pomagały.

Gość te gertruda!!!!!!!!!!!!!
wez sie opanuj kobieto.....racja jest i pos stronie strachulca i twojej ale to cie nie upowaznia do obrazania ludzi....poza tym nie kazdego stac na kupienie kapsułki za 1500 zł czy wiecej...a jak jestes taka przemądrzała to moze zafunduj autorce... prostaczka!!! nawet jak masz odmienne zdanie co do tego badania to trzeba je umiec w kulturalny sposób napisac a nie obrażać wszystkich w koło

Gość gertrudaa
akurat to badanie kosztuje 2 razy tyle, ale to nie jest kwota z kosmosu! Wolałabym samochód sprzedać i wydać te 3 tysiące żeby zaoszczędzić dziecku nieprzyjemności. I każda normalna matka by tak zrobiła.

a ty w ogóle miałas te badanie ze sie wypowiadzasz...bo z tego co piszesz to łykłas kapsułke...czyli o kolonoskopi nie masz bladego pojecia wiec sie nie wypowiadaj prostaczko!!! a co jak ktos nie ma auta?? miałas te badanie??np pytam..miałas???

eeee getruda odpowiedz na pytanie...miałś kolonoskopie ze sie wypowiadasz i oczerniasz wszystkich...

Gość do gertruda
W odróżnieniu od tradycyjnego endoskopu, kapsułka jest niesterowalna, nie można przez to powtórnie, dokładniej obejrzeć konkretnego, interesującego diagnostę fragmentu. Niemożliwe jest również pobieranie wycinków do badań histopatologicznych ani wykonywanie żadnych - nawet najmniejszych - zabiegów.

Gość te gertruda
o i tak sie nam gertruda straciła...sama nie miał kolonoskopi ale obrazać innych to potrafi..

Gość 2445
z tego co ja widzialm dziecko najpierw dostaje lek "na niepamiec" zeby niczego nei zapamietalo a potem zostaje uspione przez anestezjologa

Gość gertrudaa
oczywiście, że nie miałam kolonoskopii bo zanim robię jakieś badanie to szukam najmniej inwazyjnych i najmniej bolesnych rozwiązań! Wystarczy, ze parę osób z bliskiego otoczenia miało kolonoskopię :o A co do narkozy to nie zawsze podają nawet dzieciom. No i łatwiej o uszkodzenia niż przy inwazyjnym badaniu połknięcia kamerki, które jest równie skuteczne jak kolonoskopia. Ale przecież po co wydawać pieniądze jak można dziecko pomęczyć ;)

Gość a nie mozesz córce powiedziec
gertruda a jeśli problem jest w odbycie? może hemoroidy? to co ci da ta twoja kamerka?

Gość w szzoku byłaaam
Mojej kuzynki synek miał kolonoskopię, w wieku 6 lat , wiec był niewiele starszy od Twojej córki.Moja kuzynka niestety posłuchała się lekarza i mały dostał tylko jakieś dwa zastrzyki ( chyba przeciwbólowy i jakis jeszcze ) i miał robione na zywca. Ale kuzynka mówiła,że płakał troszkę tylko i to właściwie przy lewatywie najbardziej i zastrzykach.Czyli zastrzyki jednak coś pomogły.no i obeszło sie bez narkozy.

kamerka nie powinna zastępować kolonoskopii. Niestety nie dostarcza tak dokładnego obrazu jak endoskop.

Gość te gertruda!!!!
no to sie nie wypowiadaj jak nie miałas a twoi znajomi niech swoje złote mysli zostawia dal siebie...bo oni chyba 100 lat temu mieli kolonoskopie robioną w czasach kiedy do tyłka pchało sie rure grubości ręki faceta...dziś sa troche inne czasy i poza tym ze jest to nie przyjemne to jest tez bezbolesne....i poczytaj getruda najpierw troche bo czasami nie ma wyjscia a kolonoskopia jest jedynym i pewnym badaniem a oprócz tego masz 3 w 1...łykaj sobie te twoje kapsułki jak cie na nie stac i ciesz sie ze to ci wystarczyło i zanim kogos obrazisz to przemyśl...bo to ze u ciebie tak było nie znaczy ze u kogos innego tez tak musi byc.. A i wiem trochę wiecej na ten temat niz ty prostaczko...bo akurat u mnie wszystko inne zawiodło a dzieki kolonoskopi mam usuwane polipy dwa razy w roku ...których ta twoja magiczna kapsułka za 3000 zł by nie usunęła...wiec zamkinij morde..

Gość te gertruda!!!!
inwazyjnym badaniu połknięcia kamerki, które jest równie skuteczne jak kolonoskopia.. x x pierdo...jak posrana gertrudo.. jakie skuteczne????usuniesz nim polipa,pobierzesz wycinek do badania,wyleczysz schorzenie...wiec nie pierd... Jakie męczenie dziecka...opanuj sie ...

rozumiem że kolonoskopia to nic przyjemnego dla dziecka, podobnie jak pobyt w szpitalu, ale można zrobić w ogólnym, poza tym wiele dzieci naprawdę dobrze to badanie toleruje! Niektóre osoby próbują nawet ze szczepienia traumę zrobić to jak ma się dziecku nie udzielić?

Gość te gertruda!!!!
[zgłoś do usunięcia] hgg kamerka nie powinna zastępować kolonoskopii. Niestety nie dostarcza tak dokładnego obrazu jak endoskop. dokładnie ale gertrudce tego nie wytłumaszysz bo to tepe babsko które obraza wszystkich innych którzy mają inne zdanie od niej... strachulec jej to samo pisała ale ta jeszcze ja obrazała...nie wytłumaczysz wsiokowi i tyle...

Gość te gertruda!!!!
dokładnie hgg..dokładnie

Gość evvvvvv18
mam 18 lat i miałam robioną kolanoskopie dwa razy, oczywiście pod znieczuleniem ogólnym, nic nie czułam, nic nie pamiętam, nie obudziłam się w czasie zabiegu. mialam jednoczesnie robiona gastro i kolanoskopie ;-) jedyne co, to po zabiegu bolal mnie brzuch, ale po lekach rozkurczowych poczulam sie lepiej ;-) najgorsze byly 2 dni picia fontransu (czy jakos tak), czyli srodka przeczyszczajacego;-) przy narkozie boli troche reka, jak wstrzykuja plyn z takiej wielkiej strzykawki ;-)

Gość w szzoku byłaaam
Gertruda,weź się opanuj. Dałam Ci na przykładzie synka kuzynki,że to badanie można dobrze znieść! Więc nie obrażaj autorki jak guzik wiesz :O

Gość te gertruda!!!!
aj ak juz chodzi o robienie takich badań u dzieci to widomo ze robia wszystko żeby nie było bolesne...mój syn miał gastroskopie robioną jak miał 12 lat...dali mu głupiego jasia i nic nie pamięta...tez sie bałam,ale lekarze sami powiedzieli ze z jego podejrzeniem musi to badanie mieć poniewaz trzeba pobrać wycinek..on do dziś dnia nie wie co mu robili...5 godzin po zabiegu dalej latał po oddziale i sie śmiał....

gertruda badania nie miała ale wie lepiej ;D

poza tym nie rozumiem zwyczaju "traumatyzowania" wszystkiego. Trzeba to potraktować jako badanie, które zwyczajnie trzeba przejść bo jest niezbędne do procesu diagnostycznego. I maksymalnie wspierać dziecko, samemu nie wariując, bo to jest cholernie zaraźliwe

Gość evvvvvv18
ponadto jest nakaz ,ze dzieci tj.do 18 roku zycia musza byc pod znieczuleniem ogolnym. najgorsze beda te 2 dni przed, kroplowki ;-) ale warto lepiej dowiedziec sie co jest nie tak;-) badz wielkim wsparciem dla dzieciaka a dacie rade, ja mialam pierwszy raz robiona w wieku 11 lat, lezalam sama w szpitalu, z daleka od domu, bez mamy i jedyne co pamietam,to to ,ze siedzialam przy ubikacji bo balam sie ze nie zdaze,wiec jak dziecko ma 5 lat to moze lepiej zaopatrzyc sie w pampersy. a co do fortransu to sie zapytaj czy moga ci to zrobic w soku z cytryny,tylko bedziesz musiala je kupic, i wtedy jest do wypicia;-)

evvvvv, nie ma takiego nakazu! Widziałam wiele kolonoskopii i gastro w miejscowym.

hgg niektórzy tak mają:-) sami wiedzą tylko z opowiadań i rozpowszechniają bzdury na lewo i prawo...kamerka jest dobrą rzeczą ale nie tak skuteczną a czasmi nie ma wyjścia..dużo tez od lekarza..