Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wtyczka5

jak ubezpieczyć dziecko

Polecane posty

Gość wtyczka5

witam, mam pytanie. jestem samotną matką z dzieckiem Jak mogę ubezpieczyć swoje dziecko jeśli nie pracuję i nie mogę zarejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotna gdyż studiuję?, a nie stać mnie na wykupienie w zus-ie ubezpieczenia i co miesięcznego płacenia składek w wysokości 400 zł? co mogę zrobić w takiej beznadziejnej sytuacji??

Gość wtyczka5
nie ma w Polsce leczenia dzieci za darmo to jakis mit powielany - u każdego lekarza wymagają ubezpieczenia

Gość Cisa, ja i czas!
Jeżeli rodzice nie są ubezpieczeni to dziecko wg ustawy podlega pod państwo i to Ono płaci za leczenie a nie fundusz zdrowia. Lekarz nie może odmówić leczenia. Tak samo ma się do ciężarnych, rodzących i kobiet w okresie połogu. Jeżeli rodzice są ubezpieczeni to mają obowiązek wpisać pod siebie dziecko. Dziecko mogą ubezpieczyć też dziadkowie.

Gość upupu....
pierwsze słysze żeby dziecko mogło być na ubezpieczeniu dziadków....

Gość zonaKraka
Owszem, państwo płaci składki ale trzeba dziecko zgłosić do ZUS, żeby wiadomo było właśnie od kogo kasa na składki idzie. A studiujesz dziennie? Kto Ci powiedział że nie możesz się jako bezrobotna zarejestrować?

Gość krakersy serowe
Ubezpieczenie członków rodziny Każda osoba ubezpieczona ma obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny, jeśli nie mają oni innego tytułu do ubezpieczenia. Osobami tymi mogą być: małżonkowie mąż, żona (ale nie konkubenci) krewni wstępni (rodzice, dziadkowie) pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym. Ubezpieczenie zdrowotne dzieci Mimo tego, że polskie prawo gwarantuje bezpłatne świadczenia wszystkim dzieciom do ukończenia 18 roku, osoby ubezpieczone, mają obowiązek zgłosić je do ubezpieczenia. Dotyczy to nie tylko dzieci biologicznych, ale również: dzieci małżonka, dzieci przysposobionych, wnuków, dzieci przebywających pod Państwa opieką w ramach rodziny zastępczej do ukończenia przez nie 18. roku życia. Ubezpieczenie dzieci po ukończeniu 18 roku życia Jeśli dziecko kontynuuje naukę po ukończeniu 18. lat, może być zgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny, nie dłużej jednak niż do ukończenia 26. roku życia. Po tym czasie, o ile nie jest ubezpieczone z żadnego innego tytułu, powinno powiadomić szkołę lub uczelnię, która będzie zobowiązana zgłosić je do ubezpieczenia w NFZ. zależy w jakim trybie studiujesz, jest wiele opcji...

Gość wtyczka5
ja spotkałam się z takim zdarzeniem ze lekarz odmówił leczenia skoro dziecko jest nieubezpieczona w NFZ, wiec jak udowodnić lekarzowi i jak to wygląda formalnie ze to państwo płaci za leczenie dziecka. Ja sama jestem ubezpieczona bo moja mama wpisała mnie samą pod siebie w urzędzie pracy. Wiec czy ona możne wpisać i moja córkę pod siebie, choć osobiście nie chciałabym ja o to prosić

"Tytuł do ubezpieczenia Dziecko ma kilka potencjalnych tytułów do ubezpieczenia: jako członek rodziny lub jako podopieczny instytucji, lub jako uczeń. W zależności od tytułu, do ubezpieczenia zgłasza je: albo jedno z rodziców lub dziadków albo instytucja, która się dzieckiem opiekuje lub w której dziecko przebywa albo szkoła, do której ono uczęszcza. Jeśli dziecko nie ma żadnego z ww. tytułów do ubezpieczenia, ustawa daje mu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej jako dziecku nieubezpieczonemu do 18 roku życia"

Gość wtyczka5
studiuję dziennie. Byłam w urzędzie pracy i pytałam się czy mogę zarejestrować się jako bezrobotna jeśli studiuje i nawet w wypadku kiedy obecnie jestem na urlopie dziekańskim i dopóki widnieję na liście studentów nie mam prawa się zarejestrować.